Всичко, което трябва да знаем за кърлежите – въпроси и отговори (част 2)

Научете отговорите на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с кърлежите.

В предната ни статия отговорихме на основни въпроси, свързани с кърлежите, които е важно да знаете. Ако сте пропуснали да я прочетете, ви съветваме да го направите, за да сте наистина запознати.

Сега е време да ви дадем отговори и на другите често задавани въпроси, свързани с тях.

Какво трябва да знаем за кърлежите

Колко малки могат да бъдат кърлежи?

През целия си жизнен цикъл кърлежите се намират в три стадии, най-общо казано. Сред тези, които хапят хора, кърлежите с черни крака са най-малките. Ларвите им са мънички, почти микроскопични, но не предават болести. Следващият етап, нимфа, е с размерите на маково семе. Трудно се виждат по вашето тяло, което може би е причината най-вероятно нимфните чернокраки кърлежи да предават лаймска болест на хората. Възрастните кърлежи също могат да предадат болести, но те са по-големи, с размера на сусамово семе, така че по-лесно да ги забележите и премахнете, преди да стане късно.

Как се възпроизвеждат кърлежите?

Повечето кърлежи се възпроизвеждат, докато се подвизават в тялото на домакина. (Да, това може да означава, че процесът се случва върху вас.) След като се нахранят с кръвта на домакина, възрастната женска снася яйца - от 1500 до 5000. Тези яйца се излюпват няколко месеца по-късно и жизненият цикъл започва отново: ларва, нимфа, възрастен, яйца.

Къде кърлежите снасят яйца?

Не и върху вас! След като възрастната женска е пълна с кръв, тя отпада, за да снася яйцата си някъде в удобно място.

Въпроси и отговори относно кърлежите

Как изглеждат бебешки кърлежи?

Ларвите са много малки точки и почти не се виждат. Но ако ги гледате под микроскоп, ще видите шест крака. Нимфните кърлежи, следващият етап, имат осем крачета.

Усеща ли се болка, когато ни ухапе кърлеж?

Вероятно не. Когато се прикрепят към гостоприемник, кърлежите отделят слюнка, която действа като упойка. Така че, ако те са на трудно забележимо място по тялото ви, може и да не забележите. Именно това е нещото, което ги прави опасни.

Какво да направите, ако откриете кърлеж по тялото си?

Извадете го възможно най-скоро. Ако имате опит използвайте чифт пинсети със заострен връх. Те ще ви дадат контрола, който ви е необходим, за да обемете кърлежа възможно най-близо до кожата. Издърпайте го право нагоре, стабилно, без да усуквате или потрепвате. Идеята е да премахнете целия кърлеж с един замах, без да оставяте нито една част от него. Все пак ние ви съветваме горещо веднага да посетите лекар. В повечето случаи ще ви направят и ваксина.

Какво да правим когато ни ухапе кърлеж

Какви са симптомите и признаците на заболявания, предавани от кърлежи?

Има широк спектър от симптоми, които обикновено се развиват дни до седмици след ухапването от кърлежи. Симптомите, които се проявяват, зависят от конкретния микроб (патоген), който се предава. Например, еритема мигрена (обрив, който от време на време прилича на „биково око“) често е първият признак на лаймска болест, предавана от ухапване от кърлеж.

Други симптоми могат да изглеждат грипоподобни и могат да включват слабост, гадене, треска, повръщане, сърцебиене, обрив, болки в ставите, подуване, изтръпване и объркване. Това далеч не изчерпва списъка и съществуват и други симптоми и признаци, които могат да се развият в зависимост от патогена, предаван от ухапването от кърлежи.

Лошото е , че повече от една болест може да се предаде с ухапвания от кърлежи; например; някои хора могат да бъдат заразени едновременно с лаймска болест и бабезиоза.

След като разбрахте всичко за кърлежите, сега е важно да знаете как да се предпазите от тях. За да си спестите неприятностите, които кърлежите могат да ви причинят, прочетете тази статия. В нея сме подбрали всички ефикасни методи за справяне с тях.  

ЗАЩИТИ СЕ ОТ КЪРЛЕЖИ, ИЗБЕРИ ПРОДУКТ СЕГА!

Назад към всички новини