Всичко, което трябва да знаем за кърлежите – въпроси и отговори (част 1)

Научете най-важните факти за кърлежите - местообитание, характеристики, жизнен цикъл и опасностите, които крият кърлежите.

Истината е, че кърлежите обитават повече места, отколкото можете да си представите, което прави сблъсъка с тях почти неизбежен. Случаите на болести, пренасяни от кърлежи, се увеличават всяка година, като през последните 25 години държавните и местните здравни ведомства отчитат рекорден брой заразени. Ето какво още трябва да знаете за кърлежите.

Най-важните факти за кърлежите

Каква е прогнозата за кърлежите тази година?

Това зависи от това къде живеете и различни обстоятелства, включително броя на домашните животни, с които кърлежите се хранят, температурата, валежите и влажността. Някои видове, като кърлежа, който е преносител на лаймска болест, виреят във влажни условия. Други пък предпочитат сух климат. Цикълът на кърлежите, разпространяващи болестта, може да бъде от 2 до 3 години, така че метеорологичните условия за миналата година също имат значение.

Колко видове кърлежи има?

Конкретно в България се срещат шест рода, които имат различни специфики спрямо: стадий на развитие, пол, брой и тип приемници, по които паразитира. А ако говорим за видовете кърлежи в световен мащаб – видовете са около 850. Тези, които най-често се срещат са иксодови кърлежи. Те виреят предимно там, където има зелени площи: по паркове, градини и детски площадки.

Разширява ли се тяхната територия?

Всеки вид кърлежи обитава различна територия, но съществува и припокриване. За някои видове техният обхват нараства. Например, кърлежът Lone Star, който носи заболявания като ерлихиоза, която причинява грипоподобни симптоми, е възникнал в югоизточната част на САЩ и се е разширил в северните и средните западни щати. А чернокракият кърлеж, който предава лаймска болест, над два пъти е удвоил обхвата си през последните 20 години.

Климатичните промени също влияят върху активността на кърлежите.

Може ли кърлежите да живеят на закрито?

Да. Ако имате домашен любимец, който живее на закрито и открито, кърлежите могат да нахлуят в дома ви и да останат там.

В зависимост от вида, те могат да живеят до 24 часа или до няколко дни.

Какви болести пренасят кърлежите

Може ли кърлежите да преживеят студеното време?

Да.  Всъщност чернокраките кърлежи могат да се появят при зимата – и те ще търсят храна.

Какви заболявания пренасят кърлежите?

Кърлежите пренасят дузина различни заболявания, а случаите на заболяване от ухапвания от кърлежи са се удвоили в последните години. През последните 2 десетилетия учените са идентифицирали още седем микроба, пренасяни от кърлежи, които могат да ви разболеят.

Лаймската болест е най-често срещаната. Други често срещани болести са анаплазмоза и ерлихиоза.

Как кърлежите предават заболяване?

Звучи грубо, но те плюят микроби в тялото ви. Кърлежите ядат кръв, за да оцелеят. Те чакат на върховете на треви и храсти, докато човек или животно гостоприемник се приближи, след което се закрепят за него чрез хобота си. Оттам кърлежът търси безопасно място и се впива в кожата. Тогава кърлежът започва да смуче кръв, което може да продължи няколко дни. Докато суче, той също плюе слюнка. Ако кърлежът е заразен, слюнката пренася болестта в тялото ви. Колкото по-дълго остава кърлежът, толкова по-голям е рискът.

Разбирането на основната информация за кърлежите може да ви предпази от неприятности. Но понякога просто искате да знаете повече Ако все още имате въпроси, свързани с кърлежите, ви съветваме да прочетете и другата ни статия, в която отново даваме отговори на важните въпроси.

ПРЕДПАЗИ СЕ ОТ КЪРЛЕЖИ

 

 

Назад към всички новини