Видовете паяци в България – има ли отровни?

По нашите ширини се срещат над 700 вида, повечето от тях неотровни, но и малка част отровни такива. Най-често срещаните безобидни видове можете да забележите в домовете или дворовете си. Научете повече по темата. 

Видовете паяци в България

Някои от тях се настаняват на светло в ъглите на стаите, където плетат своите паяжини (сенокосци), други обитават тъмните места под и зад мебелите, в килерите и таванските помещение (тавански паяк), а трети обичат по-влажните обитания, като баните и канализациите (черен домашен). Навън можете да срещнете скачащ паяк, плетящ мрежите си по дървета и храсти. Лесно можете да се отървете от тях като ги изсмучете с прахосмукачката или ги оберете с метлата, а за по-дълготраен ефект използвайте репелент или услугите на фирма.

Опасни паяци, които се срещат по нашите земи

Както човекът, така и това насекомо избягва срещата и не напада без причина. Понякога, дори неволно, е възможно да ги провокирате, а те да ви инжектират секрет от своите отровни жлези. Ето от кои отровни видове да се пазите:

  • черен отровен паяк – най-отровният вид, но разпознаването му не е трудно – той е изцяло черен или с ярки червени петна и е дълъг около сантиметър, сантиметър и половина. Плете паяжините си по земята и обитава по-сухи райони- полета, степи, обори. Женската изяжда партньора си след половия акт, така че тя е тази, която е опасна. Ловува нощно време и напада, ако е раздразнена. Отровата е токсична и най-силна измежду видовете на територията ни. Ухапването е като убождане, след което се появява мораво петно с блед ореол. Най-често ухапаният от черен отровен паяк започва да се поти, да му се вие свят, да повръща, да го боли тялото, а при по-сериозните случаи – може да се стигне и до температура и гърчове. Необходима е незабавна медицинска помощ. В България можете да го срещнете на юг – Странджа, Сакар, високите местности, но през топлите месеци се придвижва и на север;

Отровни паяци в България >> Видове >>

  • паяк Кръстоносец – нарича се така заради белите петна на гърба си във формата на кръст. Той е жълто-кафяв или сив на цвят, с доста голямо коремче. Когато усети присъствието на жертва в мрежата си, отделя отровен секрет и я умъртвява. След това я омотава и като мине известно време – изсмуква вече смляната храна. Размножават се в пашкули, чрез снасянето на стотици яйца, след което женската умира. Безобиден е и отровата му не е опасна за човека, но със сигурност ухапването няма да е никак приятно – мястото ще се зачерви, подуе, боли и сърби, като това може да продължи до две седмици. Среща се в цялата страна – в гори, паркове, градини;

Отровни паяци в България >> Видове >>

  • тигров паяк – не можете да го сбъркате, тъй като окраската му наподобява тази на тигъра – жълти и бели ивици. Доста е дълъг, около 15мм, като отново женската е по-голяма и след чифтосване изяжда партньора си. Хранят се с насекоми, дори двойно по-големи от тях самите. Стратегията му е да изчака жертвата, след което да изплюе отровата си и да я парализира. Атакува при провокация, а ухапването е доста болезнено- като ужилване от оса. Отровата не е смъртоносна за човека. Може да се срещне по Черноморието.

Отровни паяци в България >> Видове >>

Тези отровни насекоми преживяват, използвайки способността си като оръжие срещу жертвата, за да успеят да я хванат и умъртвят със сигурност.

Какво да направите, ако ви ухапе паяк?

Обикновено симптомите са по-леки и отшумяват до ден или два. Ако установите ухапване, първо почистете мястото с вода и сапун. Направете компрес с лед, за да охладите кожата и да намалите сърбежа и отока. Можете да нанесете противоалергичен крем или гел от алое вера, за да успокоите шока. Ако сте ухапани от отровен вид, сложете марля, напоена със солен разтвор, а ако това е черният отровен паяк, веднага направете стегната превръзка и потърсете незабавна медицинска помощ. Повече информация за ухапването и лечението прочетете в статията ни “Ухапвания от паяк: как изглеждат и какво да правите?”.

Как да се справите, ако има нашествие от паяци?

При нашествие от вредителите, нашите експерти от otrovi.com съветват, да прецените ситуацията. Може да опитате самостоятелна борба чрез подходящи препарати за целта, а ако прецените, че не може да се справите, да потърсите услугите на професионална фирма.

Назад към всички новини