Ухапвания от паяк: как изглеждат и какво да правите?

Според редица учени паяците са едни от най-древните насекоми населяващи земята. Днес продължава да има хиляди различни видове, като само няколко са наистина опасни за човешкия живот. Голяма част от паяците са отровни, но зъбите им са прекалено крехки, за да пробият човешката кожа. Всички знаем за "черната вдовица", която е изключителна заплаха за живота и здравето. Хубаво е, че не се среща в нашата страна. 

Ухапването може да се случи най-вече в летните месеци, когато сте по-често на открито сред природата или в градината. Тъй като тези насекоми разполагат с отрова, точно тя е възможно да причини алергична реакция и усложнения.

Какво да правим при ухапване от паяк

Опасно ли е ухапването?

В България не се срещат най-страшните и отровни видове паяци, чието ухапване може да бъде фатално. В други части на света има екземпляри, които представляват изключително голяма опасност. Отровата, която изпускат е ужасно силна. Ако се случи да бъдете ухапани е важно да реагирате спокойно и да прецените до каква степен са тежки симптомите. Болката понякога е доста неприятна и силна, все едно сте ужилени от оса. Тъй като тези насекоми все пак са отровни, има вероятност организмът ви да не понесе добре тази отрова. 

Точно тогава настъпва основното притеснение за развитие на алергична реакция. Ако не са се появили много сериозни симптоми като гадене, повръщане, силно главоболие, може би организмът сам ще се справи с възникналата интоксикация. Хората, които са доказано алергични, веднага трябва да потърсят доктор, за да им бие инжекция и да назначи правилните лекарства.

Добре е да бъдете информирани за възможните опасности, но като цяло не трябва да се притеснявате много от паяците, които ще срещнете тук. Те не проявяват агресивност към хората и по-скоро ги отбягват. Ще ви нападнат, ако се почувстват в опасност и трябва да се защитят.

Какви са симптомите,при ухапване от паяк

Как да разпознаете ухапване от паяк?

Когато сте навън е възможно да се одраскате или нараните по някакъв начин, но също така и да бъдете ухапани от различни насекоми. Важно е да знаете с какво се характеризира ухапването на паяка и какви са симптомите:

  • усещането е все едно ви е убола игла – ако сте заети с някаква работа е възможно изобщо да не забележите;
  • оформя се бяло петно на кожата – по неговите краища се наблюдава зачервяване;
  • други симптоми – подуване, зачервяване и обрив. Възможно е да се появи сърбеж и раздразнение;
  • алергична реакция – ако сте ухапани от отровен паяк или сте алергични, болката и симптомите ще бъдат по-сериозни. Усложненията са свързани със сърцебиене, затруднено дишане, подуване на лимфните възли и проблеми с координацията. При такива симптоми спешно трябва да потърсите доктор.

Контактът с това насекомо може да е много опасен, само ако то е силно отровно или вие сте алергични. При разпознаване на симптомите, ще реагирате бързо в ситуацията и ще вземете необходимите мерки.

Какво лечение да приложите?

В повечето случаи раната може да се третира и в домашни условия. Трябва да се намали зачервяването и раздразнението, за да бъде по-бърз оздравителният процес. Измийте старателно мястото с вода и сапун. Това ще предотврати проникването на бактерии. Студеният компрес също е добро решение. Той ще намали подуването и сърбежа. Препоръчително е да се постави марля напоена с вода и сол, тъй като солта отнема отровата на паяка. 

Облекчение ще получите, ако приложите гел от алое вера. Ценните витамини и минерали които съдържа, облекчават раздразнената кожа. Използван няколко пъти през деня значително ще облекчи симптомите от ухапването. В случай че сте алергични или имате силно изразени симптоми, потърсете лекарски кабинет възможно най-бързо.

Назад към всички новини