Видовете гущери в България - кои са най-често срещаните?

Лятото е сезонът на гущерите. Те са първите влечуги, които щом усетят слънчевите лъчи, излизат по камъните, появяват се в дворове, градини и започват да се припичат. При студеното време са лениви и не така бързи. Почти всички видове се размножават, чрез снасяне на яйца. Има обаче три вида, които се отличават, като раждат малките си. 

Такъв е планинският гущер. Тялото му на дължина е около 18 см и е червеникаво кафяво с една напречна линия. Тъй като живее на по-висока надморска височина, където е хладно, яйцата се излюпват в корема на майката. За разлика от другите разновидности, този обича водата и живее в близост до реки.

Колко различни видове гущери има в България

Отровни ли са гущерите?

Тези влечуги обитават местата с по-топъл климат на земята. Телата им са покрити с люспи, а някои от тях могат да отстранят опашката си, ако са в опасност. Повечето са безвредни за хората с изключение на комодският дракон, който е най-голям в света. 

Има гущери, които изпускат отрова при ухапване, но количеството не е толкова много, че да навреди наистина. Проблем ще има само, ако човек е алергичен или се получи инфекция. Болката е по-скоро от самото ухапване, отколкото от малкото отрова, която е проникнала.

Кои видове гущери са най-разпространени в България?

В нашата страна се срещат около 13 вида от тези влечуги. Ще споменем няколко разпространени, за които е добре да имате информация:

  • стенен – той е силно разпространен вид в нашата страна и достига до 20 см дължина. Предпочита да обитава скалисти места, лишени от растителност. Бързо подвижен, особено след като се е стоплил добре на слънце. При опасност откъсва опашката си. Храни се предимно с дребни насекоми, понякога с охлюви и червеи;
  • балкански гекон – тялото му е светло сиво до кафеникаво и достига 8-9 см. Крайниците му са дълги с остри нокти, за да му помагат при катеренето. Активен е през нощта, а през деня се крие в пукнатини и процепи на домовете. Той обитава най-вече селищата;
  • жълтокоремник – най-големият срещан в България с дължина до 150 см. Прилича на змия, защото няма крака. Може да бъде забелязан както на скали, така и в храсталаци с висока трева. Не е опасен, въпреки размерите си;
  • късокрак гущер – той е вид дребно влечуго с къси крака, за да се придвижва като змия;
  • ливаден – активен е през деня, като се храни с гъсеници, скакалци и малки охлювчета.

Различните видове влечуги имат тела, изпъстрени с най-различни цветове и окраски.

Как да прогоним гущерите от двора и къщата?

Гущерите, колкото и да са симпатични, все пак са вредители. Лесно ще ги прогоните по хуманен начин, ако ги привлечете към кашон и ги затворите, за да ги отнесете надалече. Има различни пестициди и електронни репеленти, които също биха ги държали надалеч от дома и градината ви. Интересно е, но ще избягат и от миризмата на прясно смляно кафе.

Бихте могли да си вземете котка, която ще преследва малките натрапници и едновременно с това ще се забавлява и ще си играе. Има множество възможности да се справите с проблема.

За да предотвратите проникването им вътре е добре да запушите всички процепи и пукнатини. По този начин ще ограничите достъпа на различните видове гущери до жилището. Разгледайте обстойно терасата, стените около прозорците и проверете дали няма място от което могат да влязат. Независимо че тези влечуги са безвредни, все пак нямат работа около хората. Почистете старателно и не трупайте непотребни вещи на терасата, защото така създавате перфектни условия за техния живот и размножаване.

За предпазване на дома най-ефикасни са електрическите устройства. Те се инсталират в контакта и защитават определена зона. Напълно безвредни са за хората и домашните любимци и ще държат множеството видове влечугите и не само тях на разстояние.

 

 

 

Назад към всички новини