Ухапване от кърлеж - всичко, което да знаете и направите

 

Топлите дни от годината предоставят отлична възможност да се слеете с природата, да прекарате времето си навън и да се насладите на чистия въздух. Освен приятните моменти, за съжаление, съществуват и определени рискове. Както хората проявяват своята активност навън през пролетта и лятото, така и кърлежите. Тези насекоми от групата на ектопаразитите са известни с навиците си – да хапят, да се прикрепват към тялото на хора и животни и да се установят, докато не бъдат премахнати. Какво трябва да знаете за ухапването от тези вредители?

Как изглежда ухапаното от кърлеж място?

Ухапването от кърлеж в по-големия процент от случаите протича безболезнено, защото те освобождават чрез хобота си вещество, което действа като обезболяващо. За целта трябва да обърнете внимание не толкова на чувството, а на участъка, който смятате, че може да е засегнат. Мястото, където кърлежът е извършил ухапването е зачервено и може дори да се подуе. Тези ектопаразити атакуват най-често по-влажните и топли места от тялото, сред които най-често косата, пъпа, кръста, подмишниците, ушите и слабините. Ако забележите странно подуване и зачервяване или тялото на вредителя, веднага вземете мерки. 

как изглежда ухапване от кърлеж

Как да действате, ако ви е ухапал кърлеж?

В случай че ухапването е налице, е важно да се вземат навременни и адекватни мерки. Единият начин е, да се справите с проблемите самостоятелно, като предприемете вадене. Преди да пристъпите към тази мярка, трябва да прецените по тялото на насекомото предполагаемото време, което то е прекарало там. 

Ако то е набъбнало и голямо, това означава, че най-вероятно се помещава от над 24 часа. В такъв случай трябва да потърсите помощ, защото е почти сигурно, че дори при правилно спазване на способите за отстраняване, главата му ще остане непремахната. Освен това, медицинската помощ може да ви помогне за предотвратяването на по-сериозни последствия, като заболявания, инфекции. Прилагат се антибиотични лечения при нужда, мястото се дезинфекцира, както и лекарите често изписват подходящи кремове, които да успокоят засегнатия участък, които се прилагат локално.

Как да действате, ако кърлеж се е забил във вашето куче, прочетете тук

Изваждане на кърлеж

Този процес е лесен, но изисква прецизност и внимание. Има два начина да отстраните кърлеж след неговото ухапване. Единият е да издърпате бавно с пинсета неговото тяло, като го захванете максимално близо до кожата ви, така че хоботчето му да не остане във вас. Този начин е рисков, защото има възможност тялото да се разчлени, а главата на насекомото да остане под кожата ви. Ако това се случи, потърсете лекарска помощ!

Вторият метод е чрез инструмент за вадене на кърлежи, който можете да откриете в специализираните магазини, като нашия. След което, се извършва изтегляне в противоположната на хобота му посока нагоре (не на тялото). Повече информация относно ваденето на кърлежи с такъв инструмент тук.

И в двата случая трябва самият участък да се дезинфекцира със спирт, както и пособието, което използвате за отстраняването. Можете да намажете с овлажнител, за да направите изваждането по-лесно. 

как да извадим кърлеж безопасно

Чести оплаквания след ухапване

Самото ухапване може да протече незабележимо за повечето хора, както стана ясно. Това обаче не означава, че на по-късен етап няма оплаквания, които предвещават проблем, свързан с контакта с насекомото. Най-честите симптоми, които можете да усетите при прикрепянето на този вредител към вас, са:

  • зачервяване – мястото, където е извършено ухапването, следва да се зачерви, а дори и да се подуе. Ако забележите, че зачервяването не намалява, потърсете лекарска помощ;
  • обрив и сърбеж – освен сърбеж в зоната на ухапването, можете да забележите ситен обрив, който е характерен за петнистата треска. Може дори да се образува тъмно петно;
  • треска – при втрисане, болки в мускулите и повишена температура, това може да е признак за протичаща инфекция;
  • главоболие – може да се появи непрестанно главоболие, раздразнение и засилване на сетивата;
  • умора – отпадналост, умора, липса на тонус и енергия са част от оплакванията, които често се открояват след контакт на организма с паразита.

Ако след ухапването, дори и при неговото благополучно отстраняване, изпитате някое от следните състояния, е важно незабавно да потърсите медицинска помощ и да не неглижирате ситуацията. Въпреки че в съвкупност приличат на грипно състояние, не бива да елиминирате възможността да са във връзка с инвазията на кърлеж. 

Ухапване от кърлеж при децата

След като детето ви е било приемник на този паразит, е важно да се предприемат всички мерки по отстраняване на рисковете, като прием на антибиотици, локално приложение на кремове. Важно е да наблюдавате за зачервяване, което увеличава своя периметър. Това е признак за Лаймска болест. При най-малката вероятност за задълбочаване на проблема, веднага потърсете лекарска помощ. 

Най-подходящо е месец след ухапването, да бъдат направени специални изследвания, наречени серологични и да се търси наличието на антитела. Те се извършват, за да се премахне възможността от заразяване с Лаймска болест. 

За да предотвратите такива предпоставки за болестни състояние, е важно да държите далеч децата си от тревни площи с буйна растителност, както и да следите стриктно домашните си любимци, тъй като те могат да прехвърлят този паразит. Важно е детето да носи подходящо облекло, дори и през лятото – дълги панталони и високи чорапи.

С какви болести могат да ни заразят кърлежите?

Тези вредители са най-големите преносители на Лаймска болест в цял свят. Тя може да причини треска, отпадналост, главоболие, умора, да засегне лимфните възли и да причини по-сериозно вреди върху организма. 

Друга болест, която се разпространява чрез кучешкия кърлеж, е Марсилската треска. Тук освен гореспоменатите симптоми, можете да изпитате и гадене, дори повръщане. Появата на обрив е често срещана. Важно е при наличието на дори малка вероятност от заразяването с тази треска, да се консултирате с медицинско лице.

Кърлежовият енцефалит също е опасно заболяване, което атакува нервната система и може да нанесе сериозни щети върху цялостното състояние на организма.

Алергични реакции

Проявата на локална алергична реакция е напълно възможна след контакт на организма с кърлеж. Алергията се изразява най-често чрез сърбеж, затопляне на мястото, подуване и обрив със ситни пъпки, които да се превърнат в рани.

Назад към всички новини