Какво да направите, ако откриете кърлеж на кучето си?

С отминаването на лошото време и настъпването на топлите слънчеви дни, най-вероятно водите кучето си на по-дълги разходки в паркове и градинки. Или може би живеете в къща с двор и използвате възможността, за да оставите животното да тича на свобода. По този начин както кучетата, така и стопаните им, усещат удовлетвореност, но именно тези разходки в тревните площи могат до доведат до опасност. Но каква?

Кърлежите са насекоми от групата на ектопаразитите, чиято активност се забелязва с началото на пролетта и продължава до настъпването на есента. Тези насекоми са познати като вредители, водещи паразитен начин на живот, прикрепяйки се към нечие тяло, което най-често е на животно. Именно това създава опасност да откриете неканените гости върху тялото на кучето си, а това е предпоставка за възможни проблеми. Как да постъпите и какви мерки да вземете?

кърлежи върху домашно куче>>как да постъпим>> съвети и препоръки

Къде най-често се забиват кърлежите върху кучетата?

Кърлежите са топлокръвни насекоми, които нападат кучетата, защото имат по-висока телесна температура. Те могат да се прикрепят към цялото тяло, но най-уязвимите части, които е добре да проверявате след всяка разходка на домашния ви любимец, са ушите, опашката и корема. Други места, на които тези неканени гости могат да се срещнат, са меката част на лапичките. Атакуват именно меките части, защото са по-лесни за проникване и забождане на хоботчето, чрез което се хранят с кръв. 

Да потърсите ли ветеринарна помощ?

Като по-подходяща мярка, която да предприемете, за да сте сигурни в благополучното отстраняване и вземане предвид на всички възможни рискове, е да се консултирате с ветеринар. Освен опит и правилна техника на вадене, която да приложи върху кучето, той може да прецени какво е състоянието на домашния ви любимец, дали има нужда от антибиотик, както и да прецени какво време кърлежът е прекарал прикрепен към него. 

Как се премахва кърлеж от куче?

Можете да опитате да извадите този ектопаразит внимателно, ако знаете правилната техника или имате опит в тази процедура. Най-правилният начин, е чрез извършването на постепенни движения нагоре без да въртите тялото.

Вадене на кърлеж от домашен любимец

Как не се премахва кърлеж?

В никакъв случай не се препоръчва кърлежът да се върти, тъй като може да изплюе кръвта и да ви зарази. Друга грешка е прекаленото изчакване - не трябва да се чака, а да се извади колкото се може по-бързо. Препоръчително е в рамките на 24 часа. 

Колко опасни са кърлежите за кучето?

Те са паразити, които могат да пренасят болести. Освен ухапването, което може да бъде неприятно или почти безболезнено, те могат да причинят заболявания, като Лаймска болест, Петнист Тиф. Ако забележите, че четириногият ви приятел ви няма апетит, накуцва, отказва да се движи, има треска, отслабва рязко или има подут участък, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Как да предпазите кучето си от кърлежи?

Има няколко основни начина, които да ви помогнат да предпазите своето куче от опасните насекоми, а именно:

  • каишки против кърлежи – за да бъдете сигурни, че независимо дали средата, в която се разхожда домашния ви любимец, е безопасна или не, каишката може да осигури неприкосновеността не само от тези ектопаразити, но и от бълхи. В основата на корпуса си, който стои около врата на кучето, има отровни вещества, които се освобождават продължително и го предпазват от нашественици;
  • противопаразитни масла – трябва да мажете цялото тяло на домашните си любимци, като това действие трябва да се повтаря поне два пъти месечно;
  • пудра против кърлежи – това средство действа ефективно, защото в основата на прахообразния препарат, съществува отрова, която кара насекомото да напусне тялото на своя гостоприемник, дори след като се е забил. Трябва да поръсите цялото тяло на четириногия ви приятел;
  • избягване на гъсти тревни площи – тези вредители обитават предимно по-обилна растителност. Избягвайте неокосени райони и поддържайте тревата в двора и градината си окосена.

Назад към всички новини