Методи за предпазване от кърлежи

Вижте всички възможни методи, с които може да се предпазите от кърлежите както в градината така и при разходки навън сред природата.

Ухапванията от кърлежи често са безобидни и не причиняват забележими симптоми. В повечето случаи дори може да не усетите ухапването, затова е важно щателно да се проверявате, след като сте били в зони, в които кърлежите предпочитат да обитават. При някои случаи ухапванията от кърлежи могат да предадат на хората сериозни заболявания, като лаймска болест или марсилска треска.

Честите симптоми на ухапвания от кърлежи включват червено петно или обрив на мястото, обрив по цялото тяло или треска. Важно е да потърсите медицинска помощ веднага след ухапване от кърлеж, дори ако не изпитвате никакви симптоми.

Как да се предпазим от кърлежи, методи и практика

Най-добрият начин да избегнете инфекция е да предотвратите ухапванията от кърлежи на първо място. За тези, които обичат да прекарват време на открито сред природата, различните репеленти против кърлежи биха били много полезни.

Много видове препарати за кърлежи са достъпни за закупуване, включително изцяло естествени репеленти на базата на естествени съставки. Ще разгледаме няколко познати и ефективни методи за предпазване от кърлежи

Най-добри практики, които могат да предпазят от кърлежи

Заедно с използването на отблъскващи кърлежите препарати можете да следвате и тези съвети, за да се предпазите от ухапвания от кърлежи:

Избягвайте райони, където живеят кърлежи

Ако сте на туризъм, опитайте се да останете в центъра на маркираната пътека. Избягвайте райони, които са силно залесени или обрасли с трева и храсти.

Направете двора си непривлекателен за кърлежите

Ако редовно косите тревата в двора ви, така намалявате драстично местата, на които кърлежите могат да се скрият. Разчистете района от дървени трупи, където малки животни като катерици или мишки могат да се скрият. Помислете за поставяне на ограда, за да не допускате други по-големи животни в двора си. Потърсете помощта на компания за борба с вредителите, за да напръскате двора си за кърлежи и други нежелани насекоми.

Носете дрехи, които предпазват от кърлежи

Ако ще бъдете навън в район, където преобладават насекомите, носете дълги ръкави, панталони и високи обувки над глезена. Дрехите действат като физическа бариера между вас и насекоми като кърлежи и комари.

Защитете домашните си любимци

Кърлежите също могат да ухапят вашите домашни любимци и да ги разболеят. Не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно продуктите, които отблъскват кърлежите от любимците ви.

Предпазване от кърлежи и други насекоми с натурални продукти

Естествени репеленти за борба с кърлежи:

1. Направете си спрей с кедрово дърво

Кедровото масло е нетоксична, естествена отблъскваща насекомите съставка. Може да си приготвите спрей, който да нанасяте директно върху дрехите и кожата. Този спрей е безопасен за употреба при хора и домашни любимци. Кедровото масло не само отблъсква кърлежи и други дразнещи насекоми, но ги убива.

2. Рецепта за домашен репелент против кърлежи от етерични масла

 Опитайте тази проста рецепта. Просто разбъркайте и нанесете върху откритата кожа сместа, приготвена от изброените съставки, преди да тръгнете на открито:

  • 9 капки етерично масло от цитронела
  • 6 капки етерично масло от чаено дърво
  • 6 капки етерично масло от мента
  • 1 супена лъжица бадемово масло или масло от жожоба

3. Спрей против кърлежи с евкалиптово масло

Евкалиптовото масло е известно като ефективно средство за отблъскване и убиване на кърлежи. Просто комбинирайте 100мл. пречистена или дестилирана вода в малка бутилка със спрей, заедно с 20 капки етерично масло от евкалипт. Разклатете преди употреба и напръскайте върху кожата, дрехите и обувките. Безопасно за употреба при кучета (евкалиптовото масло трябва да се разрежда с водата преди нанасяне върху кучета).

4. Масло от Нийм

Маслото от нийм се използва като естествено средство за отблъскване и премахване на кърлежи. За да го използвате, добавете няколко капки към дланта на ръката си и разтрийте върху откритата кожа. Може също да се разрежда и смесва с бадемово или друго масло. Когато се разрежда, е безопасно за кучета. За да премахнете кърлеж, нанесете капка или две от масло от нийм директно върху кърлежа и той ще се отстрани бързо.

5. Разтвор с ябълков оцет против кърлежи

Ябълковият оцет има още едно полезно приложение! Това прекрасно естествено лекарство помага и за отблъскване на кърлежи. Следната комбинация може да се пръска върху дрехи и открита кожа, дори върху градинските мебели:

  • 2 чаши вода
  • 4 супени лъжици ябълков оцет
  • 2 супени лъжици органично масло от нийм

6. Етерични масла, отблъскващи кърлежите

Етеричните масла не само миришат страхотно, но също така се знае, че са естествени съставки, отблъскващи кърлежите. Кърлежите мразят миризмата на лимон, портокал, канела, лавандула, мента и розов здравец, така че те ще избягват всичко, което мирише на тези елементи. Всяко от тях ,или комбинацията им, може да се използва в спрейове „направи си сам“ или да се добавят към бадемово масло и да се разтриват върху изложената на показ кожа.

7. Яжте чесън!

Всички знаем, че чесънът има отлични ползи за здравето и сега можем да добавим още един към списъка. Редовната консумация на чесън * или чесън капсули намалява риска от ухапване от кърлежи. Чесънът кара тялото да отделя аромат, който кърлежите мразят.

Внимание!

Не се препоръчва да храните с чесън домашните си любимци.

Етеричните масла не се препоръчват за употреба при котки. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно ефективните предпазни мерки от бълхи и кърлежи за котки.

Винаги разреждайте етеричните масла в разтвори, преди да ги нанесете върху вашето куче.

Предпазване с препарати

Специализираните репеленти, съдържат различни активни вещества и нанесени върху открита кожа или дрехи, могат да осигурят известно облекчение и ефикасна защита от комари, кърлежи и други вредители. Миризмата на активните съставки отблъскват насекомите. Има няколко вида препарати против кърлежи, в зависимост от това къде и как се третира с тях:

Репеленти против кърлежи за дрехи

Препаратите против кърлежи за дрехи са много ефективни и защитават както вас, така и дрехите ви, за които често вредителите се закрепват. Те са подходящи за напръскване на дрехи и обувки и в повечето случаи имат действие до първото изпиране. Повечето от тези препарати не само защитават от кърлежи, но и ги убиват.

Репеленти против кърлежи за нанасяне на кожата

Препаратите против кърлежи за директно нанасяне на кожата се използват само за откритите части на тялото. Тяхната продължителност може да варира от 3, 6 до 8 часа, като това е описано на листовката. След изминаване на посочената трайност е необходимо да повторите третирането, за да удължите действието им. След като се приберете, трябва задължително да измиете тялото си от репелента с вода и сапун. При този вид препарати трябва да внимавате да не го нанасяте директно върху разранени участъци и открити рани. Винаги нанасяйте препарата умерено и го дръжте далеч от деца и домашни любимци. Избягвайте зоните около очите, устата и лигавиците.

Пръскане на площи против кърлежи и други насекоми

Дезикаризацията или пръскането на площи против кърлежи е един от често прилаганите методи при борбата с появата на кърлежи. Този метод се използва за осигуряване на безопасна от кърлежи среда в градината и двора.

Вижте повече за препаратите против кърлежи и тяхната употреба в статията: Препарати против кърлежи – действие и начин на прилагане.

За повече съвети и препоръки за препарат за третиране против кърлежи, може да се свържете директно с експерт от екипа ни, който да ви насочи. Може да ни потърсите на тел. 0879 400 500 или през нашата онлайн платформа тук.

Назад към всички новини