Кои птици нанасят най-много щети и могат да пренасят болести

Научете кои са трите вида птици, които най-много вредят на собствеността и здравето на хората и защо е важно да контролите присъствието им.

Ако забелязвате нашествие на ята от птици на територията на имота си, навярно живеете в район, където птиците мигрират, за да свият гнезда или да изчакат студеното време на други места. Има три вида птици вредители, за които трябва да внимавате. Ще разгледаме характеристиките на външния вид на всеки от тях и защо е важно да контролираме тяхното присъствие в имота си.

През пролетния и есенния сезон, когато климатът започва да става суров и източниците на храна започват да намаляват, много птици мигрират между северните и южните региони в търсене на ново място за гнездене.

Обикновено те гнездят на места, които осигуряват защита от природните стихии, в близост до източник на храна и вода и обикновено на по-високо място, за да предпазят малките си. Този нов "дом" често може да бъде разрушителен и неугледен и след като птиците се преместят да живеят там, може да бъде много трудно да се отървем от тях.

Ефективни решения за защита от гълъби и птици на дома, офиса и производството

И така, как да определите дали имате проблем с птиците?

Ако забележите нещо необичайно, като например увеличаване на броя на птиците, които се събират и летят около вашия дом, птичи изпражнения по повърхностите извън жилището или трупане на отпадъци по первазите, то най-вероятно имате проблем и трябва да приложите някаква форма на контрол.

Кои птици се считат за вредители и защо?

Има три вида птици, които се считат за едни от най-големите вредители за собствеността и здравето на човека. Това са гълъбите, скорците и врабчетата. След като сте установили, че имате проблем с птици, трябва да определите за какъв вид става въпрос във вашия случай? Всяка от тези птици има няколко отличителни характеристики, но всички те са склонни да образуват големи ята.

Гълъби

Гълъбите обикновено са синьо-сиви на цвят с преливащи се пера по главата и шията, имат малки глави и къси крака. Този вид птици гнездят на малки, плоски места, които са повдигнати над земята, като первази, стрехи, тръби, климатици и первази на прозорци.

Ефективна защита от гълъби

Размножителният им цикъл е целогодишен, яйцата им са плътно бели, а излюпените малки остават в гнездото около двадесет и осем дни и се повтарят на всеки тридесет дни в зависимост от метеорологичните условия.

Те изминават до пет мили между местата за гнездене и нощуване, което може да направи много трудно преместването на установено ято. Тези способности за ориентиране им позволяват лесно да намерят пътя обратно към първоначалните си места за гнездене.

Врабчета

На територията на България най-разпространено е домашното врабче. Врабчетата всъщност принадлежат към семейство птици, наречени тъкачи. Те са по-малки - дълги са около пет-шест инча и тежат около една унция. Имат къси човки с кафяво-сиви пера, а мъжките са с по-тъмнокафяв гръб и крила, сива гръд, черни петна на шията и бяла коронка, докато женските са с плътна кафяво-сива гръд, без черни петна и с бяла шия.

Как да се защитим от врабчета

Врабчетата строят изключително разхвърляни гнезда от всичко, което могат да намерят, като хартия, канап, клонки или трева, и обикновено гнездят на покрити места, които са издигнати над земята, например под стрехите на сградите.

Те са склонни да гнездят, да нощуват и да се хранят на големи групи. Размножителният им цикъл е от март до началото на август, яйцата им са бели до матовокафяви и с кафяви петна, а малките остават в гнездото до седемнадесет дни.

Понастоящем те са станали много зависими от хората както за храна, така и за подслон, и този вид може да бъде труден за контролиране поради способността му да се размножава бързо. Домашните врабчета са и изключително агресивни и често прогонват други желани видове птици от района.

Европейски скорец

Европейските скорци са един от най-инвазивните видове и могат да причинят проблеми както в градските, така и в селските райони. Те са дълги около 21 сантиметра и тежат около 80 грама, имат къси опашки и дълги, заострени човки.

Ефикасни решения за защита от европейски скорец

През зимата тези птици имат тъмни клюнове и преливащо оперение, изпъстрено с бели петна, докато през лятото скорците имат жълти клюнове и по-тъпа козина, която е предимно лилава и зелена на цвят и е по-малко изпъстрена с петна.

Мъжките и женските скорци си приличат, а малките им са в сиво-кафяв нюанс. Когато гнездят в градски райони, те обикновено правят това по дървета, вентилационни отвори на ауспуси, сушилни и печки, шатри, стълбове, лампи, первази и билбордове. В селските райони те гнездят по корнизи и в хралупи на дървета.

Размножителният им цикъл е от края на февруари до юни, яйцата им са бели със син или зелен оттенък, а малките остават в гнездото до двадесет и три дни. Скорците могат да бъдат проблемни, защото са изключително гласовити и се събират на големи ята, а освен това са много агресивни и често прогонват други видове птици. 

На страницата на otrovi.com можете да намерите ефективни решения за прогонване на птици. Свържете се с нас, ако имате нужда от професионален съвет.

Назад към всички новини