Капан за къртици

Кои капани за къртици наистина работят?

Капаните за къртици са бърз и ефективен метод за справяне на проблема с подземните гризачи. Капаните за къртици са много видове и модели с различна ефективнот и тудност за употреба.

Колко вида капан за къртици има?

На пазара има много модели капани, които може да се групират като хуманни (които, улавят къртиците живи), метални челюстни(различни по вид модели), тунелни капани, капани за къртици с лесно зареждане.

Капан за къртици Хуманен:

Хуманните капани за къртици представляват двупроходни тръби направени от различни материали(пластмаса или метал).Тръбите са с размер приблизително размера на тунела на къртицата.На тръбата има две на брой еднопроходни клапи през, които къртицата навлиза в капана, след като веднъж е влезнала клапата я задържа вътре.

Този капан трябва да бъде проверяван по често от други модели за да може да освободите къртицата без тя да престоява много време в капана. Освобождаването става бързо, просто бутате с пръст клапата за да се отвори и пускате къртицата на място, което е подходящо.Капана се залага в тунела на подземният гризач.

Капан за къртици Челюстен:

Този вид капан за къртици е един от най-ефективните на пазара.Капана представлява метална или пластмасова конструкция която има две челюсти и пусков механизъм и мощна пружина. Капана се поставя директно в предварително разкопан тунел на къртицата, като челюстите са разположени по краищата на тунела а в средата е пусковия механизъм, който се задейства при допира на къртицата с него.

Къртиците обикалят своите тунели в търсене на храна. Този тип капани могат да уловят само по една къртица след което трябва да бъдат почистени и презаредени.Когато има много къртичини и видимо голяма активност на къртици се залагат повече капани.

Капан за къртици Тунелен тип:

Този вид капани се води професионален поради това, че се зарежда по трудно от останалите видове. Капана представлява метална конструкция с две мощни механични примки от двете му страни, всяка примка е с индивидуален задействащ механизъм и може да улови две къртици с едно зареждане.Този капан за къртици е ефективен и сигурен начин за борба с подземни гризачи.Единственият му минус е по трудното зареждане, с което се свиква след кратка употреба.

Капан за къртици с лесно зареждане:

Капани за къртици с лесно зареждане обикновено това са капани направени за максимално лесна употреба и висока ефективност. Капаните за къртици с лесно зареждане представляват пластмасови конструкции наподобяващи (тирбушон) зареждат се чрез издърпване на пластмасово бутало с едно движение.

В долната част на капана тази която влиза в тунела на къртицата има отвор и пусков механизъм за задействане на капана през, който при преминаване на къртицата капана се задейства и я улавя на място. Този капан за къртици се поставя в тунела на къртицата и никога в центъра на нейната къртичина(това важи за всички капани).

Тук производителя е помислил и за изкопаването на дупката за поставяне на капана като е направил специален инструмент, който се състои от шило за откриване на тунелите на къртиците и сонда за изкопаване на дупка с точният размер на капана за къртици.

Съвети за правилно залагане на капаните за къртици(важи за всички модели):

Преди да заложите капаните за къртици е хубава да заравните всички къртичини чрез затъпкване с крак или инструмент. Това се прави защото къртиците имат множество подземни тунели и не всички са активни.След като заравните къртичините къртиците ще направят нови и именно там са активните тунели, в които трябва да заложите капана за къртици.

Винаги залагайте капана за къртици в тунел а не в къртичината.Разбира се тунелите са подземни и се откриват чрез шило за къртици или тънък метален предмет. Започвате да пробождате почвата на 1-2м от къртичината когато шилото пропадне в тунела ще усетите по малко съпротивление при пробождането на почвата.

Изкопайте дупка с размерите на капана, трябва внимателно да разкриете дупките на къртицата в изкопаният тунел.Заредете кана и го поставете така, че челюстите му да бъдат насочени към дупките на тунела.Затворете изкапаният тунел с пръстта, която сте извадили преди това.Проверявайте всеки ден за улов!

Купи качествени и ефективни капни за Къртици и подземни гризачи

 

Назад към всички новини