Какви щети нанасят белките?

Ако все още не сте сигурни до какво може да доведе нашествието на белки във вашата собственост, прочетете тази статия.

Белката е животно, което е всеядно, но се храни предимно с месо и е активна най-вече през нощта. Тя е изключително бърза и пъргава и поради това трудно може да бъде забелязана или хваната на местопрестъплението, което много често се оказва човешкия дом или автомобил.

Белката е предимно разпространена в Централна Европа, но се среща и в България. Тя има издължено тяло и къси крайници.

Поради топлината, готовото укритие и наличието на храна, обича да живее в близост до човешките селища и често може да се засели на тавана на някоя къща например.

Ако такова животно е избрало да свие гнездо на тавана Ви, то вероятно ще нанесе големи щети на сградата, свързани не само с мястото, което обитава, но и фасадата на къщата и изолацията на покрива. Всичко това е свързано с големи разходи за ремонти, но и не само.  

Как да се предпазим от белки

Какво трябва да знаят за белките собствениците на жилища?

Белките са ловки катерачи, които обичат да се катерят високо по дърветата и сградите. Те могат лесно да достигнат покрива на къщата Ви от близко дърво и да използват улуците или водосточните тръби като опори.

Ако стената на къщата е грубо иззидана по време на строителството, те не се нуждаят от помощни средства за катерене на по-къси разстояния заради острите си нокти и продълговатото си тяло.

След като веднъж е достигнала покрива, белката може лесно да достигне до вътрешността на къщата дори през най-малките отвори. За да може да намери пътя си към къщата, тя може да измести покривна керемида, ако няма подходящ отвор.

Когато реши да се установи на покрива, в началото може дори да не я забележите, тъй като тя живее като самотен хищник.

Ако си мислите, че да запечатате покрива, е достатъчно да се предпазите от появата й, това определено не е така.

Какви щети може да нанесе белката на имуществото Ви?

При настъпването на нощта белката напуска скривалището си, за да отиде на лов, и донася животинска плячка от нощните си скитания. Тези трупове, както и нейните екскременти, са свързани със значително замърсяване на помещенията.

Ако белката е избрала остане в къщата, можете да забележите, че тя използва за тоалетна определено място.Натрупаните екскременти и следи от урина с течение на времето допълнително създават изключително неприятна миризма, която води до хигиеничен проблем.

След известно време ще усетите все по-силна миризма на изпражнения и разлагащи се животински материали. Това, разбира се, е особено неприятно.Освен това, донесената плячка привлича личинки, мухи и други вредители.

В същото време екскрементите, които белката оставя на тавана, представлява сбор от патогенни микроорганизми, които носят голям риск за здравето на хората.

 В допълнение към образуването на миризми, шумът по покрива и други част от къщата, който белката създава, когато се придвижва, е причина за голямото безпокойство, което изпитват жителите. Също така ще откриете, че тя обича да гризе различни предмети, кабели и изолационни материали.

Всичко това засяга не само физическото, но и психическото здраве на хората. Материалните щети също могат да достигнат големи размери, а това означава, че ще трябва да инвестирате в сериозни ремонти и да почиствате всички остатъчни замърсявания.

Как живее белката във вашата къща?

По принцип белките са самотни животни, които маркират и защитават своята територия ревностно и поради това могат да станат и агресивни. Особено през зимата, когато е студено и е по-трудно да се намери източник на храна, тези същества обичат да се заселват в къщите или да се промъкват в собствеността на хората, за да потърсят топло укритие и храна.

Ако забележите, че кофите ви за боклук са отворени и боклукът е разпилян по земята, има голяма вероятност това да е дело на белка, търсеща хранителни запаси. Също така кокошките и техните яйца са са тяхна много любима храна. Ако чуете пълзящи звуци и често откривате остатъци от храна и перушина, това може да е знак за нашествие от белка.

Вижте нашите продукти, които ще Ви помогнат да защитите дома си от белки тук.

КУПИ УРЕД ПРОТИВ БЕЛКИ:

КУПИ ЕФЕКТИВЕН КАПАН ПРОТИВ БЕЛКИ:

Назад към всички новини