Как да разберете дали имате нашествие на белки в дома си?

Отличителни знаци за присъствието на белки в дома или автомобила ви и как можете да се защитите от тях.

На пръв поглед това малко животно изглежда доста симпатично. Но всеки, на който му се е случвало да има белка, живееща в покрива или в колата, би казал нещо доста по-различно за тези малки същества. Мъртвите пилета в кокошарника, разкъсаната изолация на покрива и безсънните нощи заради големия шум, който вдигат, могат да са само част от неприятните признаци от присъствието на белките.

Съществуват няколко подхода, които могат да бъдат предприети за справяне с тези хищници. За да избегнете тяхното нашествие и в бъдеще, е важно да изучите по-подробно тяхното поведение и навици. В следващите редове ще ви обясним за какво да внимавате и ще ви дадем няколко ценни съвета как да прогоните белките от имота си.

Как да защитим дома си или колата от нашествие на белки

Какви проблеми може да имате с белките?

Проблемите започват, когато се забележи присъствието им. Тези малки същества могат да нанесат огромни щети, особено през сезона на чифтосване (от юни до август) и през размножителния период (от март до юни).

Мъжките екземпляри са особено активни и агресивни по време на периода на чифтосване. Ако мъжкият улови миризмата на друг, той я възприема като провокация и оставя много щети върху кабели, изолации и други предмети.

 Белката опустошава предполагаемото скривалище на съперника си, за да го изплаши. За съжаление, това често е причина и за повреди в двигателния отсек на автомобилите. Особено автомобили, които са паркирани в райони, посещавани от кучета, и по този начин са били маркирани с различни миризми.

Усетила присъствието на друг вид, белката може да нанесе повреди чрез прегризване и драскане. Тези щети обикновено се появяват по охладителните маркучи, изолационните рогозки и кабелите, което е не само изключително неприятно, но и много скъпо!

Животните оставят след себе си и редица нежелани предмети. В двигателния отсек често можете да откриете мъртва плячка и парчета козина, както и остатъци от хляб или яйца.

Белките, живеещи на покрива, създават особени проблеми поради донякъде големия шум, който издават. От юни до август шумните и продължителни брачни игри между мъжките и женските могат да доведат до безсънни нощи. По време на размножителния период от март до юни жителите не могат да спят заради малките и тяхното възбудено писукане, драскане и движение.

Разрушаването на покривната изолация и прегризването на антенни кабели и електрически линии води до големи щети. Наред с непоносимата миризма на урина, фекалии и останки от плячка, които оставят след себе си белките, увеличаването на броя на мухите и червеите създава допълнителни проблеми. Не бива да се забравя също така, че белките, както и другите диви животни, може да са преносители на болести като бяс.

Как мога да бъда сигурен, че проблемът ми се дължи на нашествието на белки?

За да сте сигурни, че става въпрос за белки, а не за лисица, плъх или котка, обърнете внимание на следните точки:

Типичните разрушения включват увреждане на изолационните материали на покрива, като често могат да се видят издълбани тунели в изолацията, по които белките се придвижват. Обикновено те гризат пластмасови маркучи, кабели за запалване и електрически кабели.

Шумовите смущения обикновено се появяват по здрач и на разсъмване. Характерни за белките са шумовете от драскане, но също така и от крясъци и писъци. Тези шумове могат да станат малко по-силни през деня по време на размножителния период от март до юни.

Често могат да бъдат открити остатъци от храната им. Дребни кости, пера и яйца, които са били изгризани, показват наличието на белката. В двигателните отсеци често могат да бъдат открити битови отпадъци, като например стари хлебчета и следи от фекалии.

Изпражненията им са дълги около 8-10 cm и дебели 1-2 cm, обикновено във формата на колбас, и съдържат остатъци от храна като пера и семена от растения. Изпражненията често са с формата на спирала и се стесняват в единия си край.

Характерната миризма, която се свързва с присъствието на белката, се състои от остатъци от плячка, фекалии и следи от урина, както и от много характерен аромат, който се отделя от аналните им жлези. Всичко това заедно може да създаде много остра миризма!

Отпечатъците от лапи на белките са подобни по размер на тези на котките. За разлика от лапите на котките обаче можете да разпознаете лапите на белките по петте пръста и ноктите.

 

Вижте нашите предложения за борба с едри гризачи и белки тук.

Купи ефикасна защита от белки:

Назад към всички новини