Какви миризми отблъскват котките?

Котките са много популярни и харесвани домашни любимци, но също така могат да бъдат и голям проблем за нашите съседи и дома ни. Дали е защото имате дворове и стаи, в които те често правят мръсотия и други неумишлени зловредни действия, или може би имате деца с алергии към тях, те могат да бъдат проблем за вас. Някои от неканените гости нанасят поражения върху зеленчуковите насаждения, растенията или чупят саксиите с цветя. Има много случаи в които са нужни мерки за отблъскване на домашни или улични котета. 

Когато човек се замисли за това как да се справи с такъв проблем, най-добрият и най-хуманен начин за отблъскването на котките, е чрез използване на определени миризми и препарати, към които са чувствителни,вместо да използвате средства, с които да ги нараните, като метли, лопати и тн.

Чрез използването на този метод, животното може да се обезкуражи да навлиза в територията ви и да нарушава спокойствието на дома ви, включително да се докосва до вещите и предметите ви. Въпросът е кои миризми са с доказано действие при отблъскване на нежелано котешко присъствие във вашите дворове?

Ще се запознаете с най-популярните домашни и битови миризми, както и някои професионални препарати, които помагат за отблъскването на всякакви неприятели от този тип и водят до предпазване от техните действия вкъщи.

От какви миризми бягат котките?

Котешкото обоняние, както при много други животни, е много по-силно от нашето. Затова те разчитат на него, за да откриват и да избягват опасности.

Доста често могат да усетят отдалече миризми на дим, на други животни и на вредни за тях храни и билки. Когато доловят нещо неприятно или потенциално опасно за тях, това ги кара да се отдалечават и да избягват района.

Котките са много предпазливи животни и затова този метод е изключително ефективен за прогонването им от нежелани помещения и открити дворни части.

Отблъскване на котки с народни методи

Българите сме известни с народните си методи за решаване на битови проблеми. Най-ефективните ежедневни продукти, които могат да ги отблъснат със своя аромат неканените гости, са:

  1. Белина – повечето животни не харесват миризмата на препаратите за чистене. Вероятно това е така, защото са вредни за консумация.

  2. Прогонване с оцет – миризмата на оцета е остра и за хората, затова котките са чувствителни към нея. Може да използвате бял оцет, за да почистите повърхности, като плотове, където не е редно да се качват домашни любимци.
  3. Прогонване с валериан – тази билка, както и много други цветя, като лавандулата, миришат много хубаво за нас, но за тях тези растения са отровни. Затова техния аромат ги кара да избягват района, в който е пръснат.
  4. Цитрусови плодове – това е един от най-популярните методи, защото е много лесен и евтин начин за получаване на желания ефект. Котетата не понасят цитрусови плодове, особено лимон. Затова може да използвате коричките на вашите плодове за търкане на дивана, където си точат ноктите, или да ги разпръснете из двора си.
  5. Люти подправки – лютите чушки и подправки са остри на мирис и затова могат да раздразнят котешкото обоняние. Това важи и за други билки и подправки, като лук, мащерка, канела, розмарин, къри и пипер.
  6. Банани и домати – тези два плода специално са токсични за котешкия стомах при изяждане, и затова мириса им ги отблъсква. Именно поради тази причина те избягват да ги консумират.
  7. Лакове и етерични масла – тези миризми се усещат силно, дори за хората. Поради голямата чувствителност на котешкото обоняние, те могат да са силно отблъскващи за тях.
  8. Кафето – в почти всеки дом има мляно кафе. За изненада, това е едно от най-ефективното средство за отблъскване на животни. Това е така заради неговата силна и горчива миризма.

Професионални препарати за прогонване на котки

В специализираните магазини има много видове препарати и спрейове, които съдържат подобни или други екстракти.

В онлайн магазин otrovi.com ви предлагаме множество варианти, които могат да бъдат в различна форма. Разполагаме с препарати под формата на спрейове и гелове. Познати продукти са на марките Go Back, Mondo Verde и други, доказали своята ефективност. 

За допълнителна ефективност можете да използвате комбинация от препарати и звукови устройства, които водят до желания ефект. Те са ефективни, защото са специално направени за тази функция.

Освен това, устройствата, известни като коткогони, които можете да намерите при нас, също използват безвредни, но високоефективни методи да държат домашните любимци надалеч. Повечето от тях използват ултразвук и работят и върху кучета.

Заключение

Въпреки че са обичани в цял свят домашни любимци, котките често създават големи проблеми със своите пакости и териториално поведение към дома. И за собствениците, и за съседите на котета, съветите в тази статия ще помогнат за намаляване на котешкото присъствие, където и да е.

Каквато и да е причината, прогонването им от определени места, дворове и стаи, не трябва да е сложно или силово. Просто е нужно да използвате ефективни продукти за целта и те сами ще искат да избягват от въпросния район.

Битовите методи за отблъскване на котки са изключително лесни и ефективни за приложение и действат безотказно, когато се използват заедно. В комбинация с подходящи препарати и устройства, които предлагаме в otrovi.com, вие ще успеете да решите проблемите си ефективно.

Котките не се нараняват или стресират от тези мерки, а просто следват естествения си инстинкт да избягват неприятните миризми. Така животът в равновесие с четириногите приятели е лесен и приятен.

Назад към всички новини