Как да се отървете от бълхите вкъщи, в двора и по кучето си?

ТОП съвети как да се отървете от бълхите завинаги!

В предишната статия 3-те най-често срещани вида бълхи ви запознахме с видовете бълхи и сега е време да ви помогнем със съвети как да се отървете от тях. Понякога справянето с бълхите може да се възприеме като непосилна задача, особено ако имате домашен любимец и двор.

За щастие можете да премахнете заразата с бълхи и да предотвратите повторната й поява, без да се налага да се обаждате на професионалист. Ключът към успеха е да използвате различни превантивни средства и зорко да следите домашните си любимци.

Какво привлича бълхите?

Бълхите са доста неприятна напаст, която за кратко време може да ви причини сериозни неудобства.

Не е случайно, че тези насекоми започват да се забелязват с настъпването на пролетта и са най-разпространени по време на летните месеци. Причината за това е, че те са привлечени от топлината, но това не означава, че през зимните месеци сте застраховани срещу тях. Тогава те се спотайват в загряващата козина на домашните любимци, спалното бельо или в подовите настилки в дома, като имат предпочитания към по-тъмните цветове. 

Другото, което привлича нашествениците, е храната. Непочистените остатъци са редовни мишени на неприятелите. 

Последното нещо, което ще споменем е, че бълхите обичат движението и при проява на такова – те веднага се прикрепят, за да се нахранят.

От какво бягат бълхите – лесни домашни средства за отърваване

Съжителството с тези неприятели е и опасно за здравето ви и това на животните вкъщи, тъй като са преносители на много болести. Това изисква незабавно отърваване от тях. Предлагаме ви, при следващото им настъпление, да пробвате да ги прогоните чрез следните народни рецепти:

  • готварска сол – може да използвате както обикновена ситна сол, така и солен разтвор. Целта е да поръсите сол на всички възможни места, където биха могли да се намират, а след това да я оставите за поне 24 часа. Когато бълхите вкусят от нея, те се дехидратират и умират;
  • ябълков оцет – може да правите разтвор от вода и оцет (в съотношение 3:1), с който регулярно да почиствате пода, за да отблъсквате бълхите с миризмата му. Друг известен метод за отърваване е с подобен разтвор да напръскате домашния си любимец или да втриете получената смес в кожата му. Киселият вкус също ще отблъсне вредните твари;
  • чесън – ако миризмата на чесън не ви притеснява, то с нейна помощ също може да прогонвате вредителите. Стрийте натурален чесън или ползвайте готов такъв на прах и ги напръскайте със спрей. Ароматът му е непоносим за тях;
  • етерични масла – макар миризмата им да е приятна за хората, за малките насекоми е прекалено наситена и не им понася добре. Може да поставите съдове с ароматни масла на различни места из къщата или да използвате разпръснати напоени памучета за отърваване от вредителите;
  • пелин – това растение има приятен за човека аромат, но за насекомите не е така и за наша радост води до тяхното отърваване. Тази билка влиза в ролята на една удобна, естествена и естетическа опция, за отблъскването им във външни пространства, като дворове и градинки;
  • белина – единият вариант да се отървете от бълхите, е да почистите пода с разтвор от вода и белина, с който хем да дезинфекцирате, хем да използвате миризмата. Другият вариант за отърваване – като използвате кърпи, напоени с белина, които да поставите в засегнатите места.

Дали ще изберете да водите борбата с помощта на специализирани лекарства, или ще заложите на естествен репелент – това и изцяло ваш избор. Най-важното е да не подценявате нашествието им, за да не се стига до неприятни последствия.

Съвети за това как да унищожим бълхите

Премахване на бълхи от кучета и котки

Съвет 1: Шампоан против бълхи

Вземете шампоан против бълхи, който съдържа масло от розмарин, евкалипт или цитрусови плодове. Тези естествени съставки са особено ефективни за премахване на бълхите и няма да дразнят вашия домашен любимец. Можете да потърсите в магазина шампоан с тези съставки или да попитате вашия ветеринар. Опитайте се да избягвате шампоаните, които са направени с инсектициди, като пиретрини, тъй като те могат да причинят дразнене на кожата за вас и вашия домашен любимец.

След като убиете бълхите на вашия домашен любимец с шампоан против бълхи, ще искате да използвате превантивни мерки, за да не ги върнете. Ако искате да избегнете използването на продукти против бълхи без рецепта, които съдържат потенциално дразнещи химикали, ябълковият оцет може да работи, като възпира бълхите със силната си неприятна миризма.

Съвет 2: Вземете електрически гребен за премахване на бълхи

Електрическият гребен за бълхи Gardigo FLOH-KAMM BZZZ е решение за борба с бълхи, както за кучетата, така и за котки. От едната си страна уредът разполага със стандартен гребен за разресване на козината а от другата си страна - със специален метален гребен, по който тече слаб ток. Неговата цел е да унищожи бълхите при допир с метала. Гребенът е напълно безопасен както за домашни любимци, така и за хора.

Съвет 3: Препарати за унищожаване на бълхите

Πpeпapaтитe за унищожаване на бълхи ce oтличaвaт c тoвa, чe ca лecни зa yпoтpeбa и нe изиcĸвaт нaличиe нa cпeциaлнa eĸипиpoвĸa. Обикновено е нужно малко време, за да се унищожат неприятните бълхи, но резултатът ще ви хареса. Съветваме дa бъдeтe ocoбeнo внимaтeлни при употребата им и да ги съхранявате на места, които санедостъпни за деца.

Как да премахнем бълхите вкъщи

Премахване на бълхи от дома

Съвет 1: Топлата вода убива бълхите и яйцата им

Изперете цялото си спално бельо, за да убиете всички бълхи по него. Съберете заедно всичките си чаршафи, калъфки за възглавници и дори килими. Хвърлете ги направо в пералнята на висок градус. След това ги прехвърлете в сушилнята на гореща настройка и ги изсушете напълно. Топлата вода спомага за за убиване на бълхите и техните яйца.

Съвет 2: Напръскайте апартамента с препарат против бълхи

Опитайте се да напръскате с препарат против бълхи целия си дом. Изберете продукт, който съдържа регулатор на растежа на насекомите (IGR) за убиване на яйца, ларви и какавиди. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно преди, по време и след прилагане. Ще трябва да премахнете всички, включително домашните си любимци, от дома си в продължение на няколко часа след прилагането, или поне докато инсектицидът напълно изсъхне.

Продължете да третирате дома си в продължение на няколко седмици. Ако използвате инсектицид, може да не е необходимо да го прилагате отново след първоначалното приложение. Винаги следвайте инструкциите, приложени с инсектицида, и избягвайте да го прилагате повече от препоръчителното.

Съвет 3:

Приложете съвет 1 и съвет 2 едновременно.

Как да изчистим двора от бълхи

Да се ​​отървем от бълхите в двора си

Съвет 1: Открийте проблемните зони

Премахнете всички отпадъци във вашия двор, които биха могли да уловят влагата и да осигурят сянка. Това включва паднали клони или листа, купчини изрезки от трева и всякакви инструменти или оборудване, разположени наоколо.

Съвет 2: Почистете двора

Съсредоточете се върху третирането на засенчени зони на вашия двор, които вашият домашен любимец посещава. Бълхите виреят в тъмна и влажна среда и най-вероятно ще ги намерите на места, където вашето куче обича да тича наоколо, да се мотае или да почива.

Съвет 3: Третиране на двора с препарат за бълхи

Напръскайте двора си с препарат като Бандит 10, за да убиете всякакви бълхи в него. Потърсете такъв инсектицид, който е предназначен за условия на открито и който ще предотврати излюпването на яйцата на бълхите и ларвите в продължение на няколко месеца. Повечето могат да бъдат прикрепени към маркуча ви и след това да се напръскат върху заразени зони. Трябва да прилагате инсектицида само върху засенчени зони, през които вашият домашен любимец преминава или лежи в тях, или върху тъмни зони, в които има много влага. Следвайте внимателно инструкциите за приложение и повторете приложението, ако е необходимо. 

Съвет 4: Професионална ДДД фирма

Обадете се на професионална ДДД компания, ако не можете да се справите сами.

Как да се унищожим бълхите

Бълхите имат способността да се възпроизвеждат много бързо и затова трябва да действате решително в борбата си с тях. За разлика от други неприятни насекоми, влечуги и животни, те вредят на хората. Бълхата смуче кръв, като по този начин предизвиква сърбеж и дискомфорт. Освен това тя е приносител и на чумни бактерии. Затова се въоръжете с търпение и се свържете с нас, за да ви насочим към правилния продукт.

 

Назад към всички новини