Как да се отървем от дървениците?

Нашествие от дървеници? Отървете се от тях още сега!

Дървениците се намират във всички държави и са всеизвестен проблем, въпреки, че намаляват честотата през средата на 20 век. Днес можем да кажем, че този проблем отново е на дневен ред, тъй като сега те са развили устойчивост към обикновени инсектициди.

Още един минус е, че дървениците са едни от най-големите пътешественици по света и лесно се транспортират чрез багаж, дрехи, спално бельо и мебели. За да се отървете от дървениците, действайте още при наличие на първите признаци на заразяване и използвайте интегриран подход за борба с вредителите, включващ превенция, санитария и химическа обработка.

В следващите редове ще се опитаме да Ви предложим най-добрите начини, методи и разбира се най-добрият припрат против дървеници, с който ще постигнете добри резултати.Достоверната информация относно борба с дървеници е ключов елемент при избора на препарати за дървеници, освен това начина на третиране също е от голямо значение за тяхното унищожаване.

Дори и най-ефективната отрова за дървеници може да няма бърз и добър резултат ако не се приложи по правилният начин. За да успеете първо трябва да сте 100% сигурни, че имате работа с дървеници. Това може да бъде направено с специални мониторинг капани за дървеници, които улавят дървениците на леплива плоскост по този начин лесно може да разберете дали си имате работа с дървеници или не.Друго много характерно за тези паразити са следите, които оставят по мебели и матраци.

Борба с дървеници

Разпознаване на следите от дървениците

Нещата, които трябва да вземете под внимание, когато търсите наличие на следи,  са тъмни петна от изсушените екскременти от дървеници или кръв, които често присъстват по шевовете на матрака или където и да са пребивавали вредителите. Често има и миризма на гнили малини или изсушена кръв. Винаги при съмнение, че може да сте станали жертва на дървеници огледайте внимателно матрака от всички страни, да те оставят следи, които се забелязват лесно но само когато са в по големи количества.

Не позволявайте на дървениците да ви заблудят. Те могат да бъдат намерени на всяко място, където хората почиват или на места като:  училищни бюра, пейки в ресторанти, в библиотеката, столовете, болнични легла и завеси, градски транспорт, хотелски стаи, спортни зали, съблекални. Същото важи и за килимите.

Повече по темата можете да прочетете в статията ни да открием дървениците? Или Къде се крият дървениците?

Не вярвайте на стереотипа, че дървениците се срещат само в бедни мръсни къщи и общности. Много заможни общности и домакинства също имат проблеми с дървениците.Както казахме по горе тези вредители могат да бъдат навсякъде и не подбират своите жертви. Изключително важно е да знаем, че при пътуване в страната или чужбина е много вероятно да се срещнем е този проблем.

Основно при пътуване е важно да опаковаме багажа си така, че вредителите да не могат да влезнат в него. Самолетните летища, автобуси и влакове са основните места, на които може да се зарази багажа с дървеници а от там да ги пренесем в хотелската стая или нашият дом.

Борба срещу дървеници

Как да се предпазим от дървеници?

Както вече казахме, бъдете изключително внимателни при пътуване или отсядане на хотел.Това важи и за хората, които са пътували и ще отседнат във вашият дом.

Най-често заразяването с дървеници става когато някой ги донесе от заразена среда във вашият дом или офис.Може да мине дълъг период от време преди да разберете, че има дървеници във вашият дом, заради това дори и при най-малко съмнение трябва да предприемете борба с дървеници, като първото нещо, което трябва да направите е да поставите капан за дървеници с който ще установите вредителя, или ако сте сигурни да преминете директно към употребата на препарат против дървеници.

След установяване на проблема е необходимо да спрете изнасянето на вещи, спално бельо или други предмети от стаята, в която сте установили проблема.Това се прави за да не заразите и други стай с вредители.Важно е да кажем, че борбата с дървеници е трудна дори и с най-добрият препарат за дървеници са необходими няколко третирания за да ги унищожите напълно. Заради това колкото по малък е проблема и числеността на вредителите толкова по лесно ще бъде тяхното унищожаване.

Как да унищожим яйцата на дървениците

Справянето с яйцата им и отърването от тях започва с почистване на местата, където живеят те. Избавянето от проблема трябва да включва следните стъпки:

  • почистване на спално бельо, завеси и дрехи в гореща вода и изсушаване на най-високата настройка на сушилнята;
  • използване твърда четка, за да се изтъркат шевовете на матрака и и да се отървете от дървениците и техните яйца;
  • почистване с прахосмукачка на леглото и околното пространство често. След прахосмукачка незабавно поставете торбичката на прахосмукачката в найлонов плик;

обвийте матрака и пружините с плътно изтъкан калъф с цип, за да им попречите да влизат или да бягат и да се отървете от тях окончателно.

Как да се отървем от дървениците?

1. Следвайте интегриран подход за борба с дървениците. Това включва множество тактики, като например превантивни мерки, санитария и химикали, приложени към целеви обекти.

2. Перете по-често на по-висока температура. По-дребните предмети, които не могат да бъдат измити, понякога могат да бъдат обеззаразени чрез нагряване. Дървениците също така се поддават на студени температури, но периодът на охлаждане трябва да се поддържа най-малко две седмици, което го прави по малко предпочитам метод за борба с дървеници.

Ако нещо не може да се измие или изхвърли (като ценна кожена чанта), напръскайте с нетоксичен спрей за дървеници.

3. Използвайте пара. Парата би трябвало да убие всички дървеници и нейните яйцата. Пръскайте парата старателно по всички ъгли и шевове.Важно е да кажем, че парата убива дървеници, но само когато тя е от парогенератор, който може да направи пара против дървеници от 120 градуса.Стандартните парогенератори, които са налични на пазара в България имат максимална температура на парата от 90 градуса, което не е достатъчно за унищожаване на дървеници в дълбочина на матраци или друг вид мебели.

4. Обърнете специално внимание на шевовете, снопчетата и ръбовете на матраците и пружините, както и на картини, пердета, нощни шкафчета и изобщо всичко, което е около зоната, в която сте забелязали дървеници. Парното почистване на килимите също е полезно за убиване на дървениците.

5. Помислете за използване на препарат против дървеници. Препаратите, които може да използвате не са толкова много, като тук има такива, които са под формата на готов спрей против дървеници или професионални концентрати, които се разреждат с вода и от тях се приготвят водните разтвори, които унищожават дървеници.

Това са остатъчните инсектициди (обикновено пиретроиди)  те се прилагат навсякъде, където има дървеници. Пръска се по матраци, цепнатини,, снадки на мебели, легла, килими, пътеки, зад первази или други места, които биха могли да бъдат укрития на дървениците.

Преди да започнете да да пръскате с препарат против дървеници е важно да почистите добре около местата, на които ще обработвате. Ако има натрупана прах или мръсотия то това ще намали ефекта от пръскането с препарат против дървеници, защото прахта и мръсотията пречат на доброто проникване на препарат в цепнатини, фуги или матраци на спални.

Борбата с дървениците е трудна и може да се наложи да напръскате с отрова за дървеници няколко пъти.Ако първото третиране не донесе добри резултати и вие продължавате да виждате следи от вредителя то тогава не бързайте да пръскате веднага с отрова за дървеници. Обикновено времето, което е необходимо между третираният е минимум 7 дни максимум 14 дни.

По честите пръскания ще направят вредителя устойчив на отрови за дървеници, което ще влоши и усложни проблема.

Повторете приложенията с инсектициди, ако дървениците са налице две седмици след първоначалното третиране.

 

Препарат против дървеници

6. Сода против дървеници. Содата за хляб е едно от най-популярните домашни средства, с които да се справим с тези вредители, тъй като лесно може да я намерите в магазините. Хората вярват, че содата за хляб абсорбира всяка капка течност от екзоскелета на насекомото, което ги дехидратира. Освен това, тя може също да разреже черупките им, причинявайки вътрешно кървене и смърт и помагайки ви да се отървете от тях.

7 Белина срещу дървеници. Белината е подходящо средство за отърваване от нашественици, ако се прилага директно върху тях, защото белината атакува и променя протеините в екзоскелета им или външната „кожа“, така че те не могат да оцелеят. Освен това, те бягат от нея, което увеличава вероятността да се отървете от тях. Това е един много добър начин да се избавим от тази напаст.

8.Обърнете се към специалисти или ДДД фирма. Опитните компании знаят къде да търсят дървениците и разполагат с асортимент от инструменти за унищожаването им.

Знаем, че наличието на тези вредители е неприятно и можем да ви предложим решение. Разгледайте нашите продукти за борба с дървеници.

Купи препарат против дървеници сега!

 

Купи ефективна защита от Дървеници

Назад към всички новини