Как да разпознаете появата на къртиците? (част2)

Научете интересни факти за живота на къртиците, как да идентифицирате появата им и дали те са вредни за Вашата градина или двор.

До какво може да доведе появата на къртици?

В естествена среда къртиците не нанасят големи щети. Те дори рядко се забелязват, докато не станат видими тунелите им в тревни площи, градини, голф игрища, пасища, градини и други.

Тунелите им затрудняват косенето на тревата и тъй като корените обикновено са засегнати, тревата може да стане кафява. Къртиците рядко изяждат луковици на цветя, декоративни растения или други растителни видове, но растенията могат да бъдат засегнати от тунелите, които образуват в търсене на животински организми в почвата.

Какво може да доведе до поява на къртици в нашият двор или градина

Дейността на къртиците може косвено да увреди растителността, но храненето им с насекоми и други почвени организми е полезно. От друга страна, тунелите им се използват и от други животни, които могат да нанесат щети на растителността.

Ливадните полевки често използват тунелите на къртиците, за да се придвижват и да си намират храна. Полевки се хранят с най-различни растителни вещества и могат да повредят растителния свят. Къртиците и ливадните полевки могат да си приличат на външен вид.

Тъй като те изглеждат сходно и често споделят едно и също местообитание, трябва да знаете как се различават навиците им, за да можете да идентифицирате всеки вид, в случай че се наложи да ги контролирате.

Признаци за дейността на къртиците

Доказателствата за дейността на къртиците, които хората обикновено виждат, са издигнатите къртичини или повърхностни тунели и могили. Повдигнатите къртичини или повърхностните тунели са характерни само за къртиците. Никое друго животно не оставя такива следи от присъствието си.

Конусовидните къртичини, които къртиците оставят на повърхността на земята, често наричани къртичини, най-често съдържат груба почва и земни буци. Могилите се изграждат, когато къртицата изкопае дълбок канал и избута почвата нагоре през центъра, подобно на образуването на вулкан .

Тези дълбоки изкопи водят до гнездо или осигуряват тунели, които използват през зимата или в горещите часове на лятото.

Как да разпознаете щетите от къртици в двора и градината си?

Макар че щетите от къртици може да изглеждат подобни на щетите, причинени от полевки, мишки или други гризачи, има някои основни различия. 

Ето четири признака, които да търсите:

1. Мъртва трева

Както споменахме, мъртвата трева е може да е признак, че имате проблем с къртици. Когато тези бозайници проправят тунелите си, те разрушават кореновата система на близките треви и убиват тревата на нивото на повърхността.

2. Къртичини

Когато къртиците прокопават тунелите си, те действат като минибагери, като изнасят цялата тази пръст от тунела нагоре към повърхността, създавайки забележителна, издълбана могила на входа на тунела.

3. Могили, които са далеч една от друга

Къртиците обикновено правят входни и изходни могили, които са на разстояние около 6 метра.

4. Парчета пръст

Къртиците разкопават земята на парчета. Когато преценявате могилите в двора си, търсете буци пръст, което е сигурен признак за къртици.

Ако се чудите дали имате къртици във вашето озеленяване, също толкова важно е да знаете какво да не търсите.

Тъй като къртиците са насекомоядни, те не гризат растенията или кореновите системи. Вместо това те се хранят с дъждовни червеи, личинки и стоножки.

Ако забележите следи от гризане по растенията или зеленчуците в градината си, вероятно причината за това са полевки или мишки, а не къртици.

Ако пък забележите, че в градината си имате растения, които са пропаднали в почвата, е почти сигурно, че си имате работа със сляпо куче.

 

Вижте нашите продукти за ефективна борба срещу къртици, сляпо куче и видри тук.

Ефективна борба срещу къртици, сляпо куче и видри

Назад към всички новини