Борба с гризачи (мишки и плъхове)

Гризачите са едни от най-разпространените вредители с пряка вреда върху бита и здравето на човек. Гризачите са изключително опасни за здравето на човек, не защото са страшни, защото пренасят редица заболявания чрез своя начин на живот.

Определено, ако имате дори и най-малките съмнения, че вашият дом,офис или работно място е станало жертва на нашествие на гризачи(мишки или плъхове) трябва да вземете моментални мерки за тяхното отстраняване.

Любопитни факти за борбата с гризачи

Каква е разликата между мишките и плъховете

На кратко казано мишката е по малка от плъха, това е първото по което може да разпознаете с какъв вид гризач си имате работа, а след това и какви продукти ще изберете за борбата с гризачите.Освен факта че мишките и плъховете изглеждат различно и са различни по размер те имат и различни начини на хранене и поведение, което е важно за успешната борба с тях.

Ето и някои любопитни факта за поведението на гризачите

Мишките са любопитни при забелязване на новости в средата която обитават, а плъховете са предпазливи от там идва и термина "хитър като плъх". Тяхната предпазливост ги прави трудни за унищожаване и улавяне в сравнение с домашната мишка.

Плъховете са много предпазливи гризачи и ще изберат да избягват нови неща поставени по пътя си, имам в предвид капани за плъхове, отрови за плъхове, кутии и тунели с примамки за плъхове. Обикновено им трябва време за да свикнат, това прави борбата с тях по бавна и трудна.

Мишките от друга страна са любопитни към всичко ново, каквото е поставено в нормалната им среда на обитаване. Тази тяхна особеност ви помага при залагане на капани за мишки и отрови за мишки. Борбата с мишки е по лена и с по бърз резултат от тази с плъховете.

Как се предвижват гризачите

Мишките могат да се изправя на задните си крака, като се подпират на техните опашки. Те правят това, за да хранят, да се бият или да разберат къде са. Мишките са отлични  скачачи, плувци и алпинисти. Те дори могат да се изкачват на груби вертикални повърхности (стени на блокове или къщи).

Те могат да скачат на височина до 30см и да се движат по протежение на жици, кабели и въжета. Мишките са бързи бегачи. Придвижвайки се на четирите крака, те държат опашката си изправена за равновесие. Но ако се уплашат, те просто ще тичат.

Мишките са най-активни нощем от свечеряване до зори. Те не обичат ярките светлини, но понякога излизат през деня, търсейки храна или ако гнездото им е нарушено. Мишка може да се промъкне минимални процепи и дупки.

Интересни факти за мишките

Мишката се счита за един от 100-те най-"най-лоши нашественици в света. Мишките се страхуват от плъхове, защото плъховете убиват и ядат мишки.
Миризмата на плъховете може да има силен възпиращ ефект върху мишките и да повлияе на тяхното поведение.Самите мишки имат миризма на мускус. Мишките могат да живеят на закрито и на открито, в градовете и селските райони. Признаците за присъствие на мишки включват изпражнения,нагризани харни и предмети, звуци, козина.

Плъхове начин на предвижване

Плъховете могат да влязат в сграда или помещение през отвор с диаметър едва 1,5см. Те са добри плувци, така че, да, вярно е, че плъховете ще живеят в канализацията и ще могат да влязат в сгради чрез счупени канали или тоалетни. Един плъх ще се изкачи, по труден терен за да стигне до храна, вода или подслон. Плъховете преминават по един и същи маршут всеки ден. Ако по пътя му са поставени нови предмети, като капани, кутии, той ще направи всичко възможно, за да ги избегне поради простият факт, че е предпазлив.

Признаци за наличието на плъхове изпражнения, звуци, нагризване на храна и предмети, гнезда и дупки, типични звуци, драскане, топуркане.Както мишките така и плъховете са нощни животни, имат лошо зрение, но имат много силно развити сетива на мирис, вкус и слух.В сравнение с мишките, плъховете са много по-големи, имат по-груба козина и имат пропорционално по-големи глави и крака.Най-често срещаният вид плъхове в България е сивият плъх. Този вид плъх се разминава бързо и ще развие голяма популация за няколко месеца.

Как да се защитим от мишки и плъхове

Борба с гризачи

След, като вече сте разбрали с какъв вид гризач си имате работа, вие трябва да изберете адекватни методи и средства за борба с мишки или плъхове. Най-често използваният метод е използването на качествена силна отрова за гризачи, която се предлага под различни форми като: гранули, пасти, парафиниви блокчета, пяна.

Отрови за мишки се залагат по пътя на гризачите в дератизациони тунели. Мишките са любопитни и бързо консумират поставеният родентицид. Добавяйте отрова за мишки докато консумацията на препарата за гризачи не спре да изчезва.

Отрова за плъхове се залага по пътя на гризачите и в близост до техните гнезда(ако сте ги открили). Плъха е предпазлив ще му трябва време докато започне да консумира от отровата за плъхове.Добавяйте отрова за плъхове докато не спре консумацията.

Важно е да кажем, че в много редки случай може да разрешите проблема с гризачите (мишки и плъхове) само с едно зареждане на отрова.Еднократните обработки против гризачи включват поне три отделни зареждания през 7-10 дни когато говорим за качествена обработка против гризачи.

Отрова за мишки се залага на места, на които сте забелязали следи, движение или мишки. Мишките са любопитни животни и ще посетят заложената отрова веднага, след като се уверят, че зоната е безопасна за тях. Залагайте отрова за мишки до момента, в който препарата не спре да бъде консумиран.

!ВАЖНО!: Винаги залагайте отровата за мишки и плъхове в дератизационни кутии или тунели. Никога не пипайте отровата за гризачи с голи ръце. Винаги четете етикета на избраният от вас вид препарат за гризачи.Ако имате допълнителни въпроси и нужда от консултация може да ни потърсите на тел: 0899 308 921.

 

Капани за плъхове:

Както вече казахме плъховете са доста предпазливи живот и се отнасят много не доверчиво към нови предмети поставени в тяхната нормална среда на живот, какъвто е капана за плъхове. За да имате успех с капаните първото което трябва да знаете, е че капана, който използвате трябва да бъде изключително качествен с чувствителен спусък и голяма мощ.

Капаните за плъхове се залагат по пътя на гризачите и в близост до техните гнезда. В капана се поставя хранителна примамка, която привлича плъха в смъртоносните челюсти на капана. Трябва да сте търпеливи, тъй като на плъха му е необходимо време за да бъде уловен, ако до 3 дни нямате улов преместете капана на друго място. 

Капани за мишки:

Има много различни видове капани, които може да бъдат употребявани в различни ситуации и нужди според проблема. Най-разпространеният вид капан за мишки е живоуловният капан Мулти Трап , който ви дава възможност да уловите до 10 мишки едновременно. Този вид е изцяло хуманен капан за мишки не наранява гризачите може да бъде използван самостоятелно и чрез поставяне на леплива плоскост с лепило, на която се улавят гризачите.

Друг популярен вид е механичният убиващ капан, който унищожава гризачите, чрез удар на метална или пластмасова челюст, този вид може да улови само една мишка и трябва да бъде презареден отново което е не удобство при масово нашествие на мишки.

Най-новите тенденции при капаните са електрическите капани за мишки, които унищожават гризачите при допир с високоволтови пластини захранвани от батерии, тези капани унищожават гризачите бързо хуманно и безболезнено най-важното им предимство, е че може да ги използвате в помещения, които употребата на отрова и препарати е не желателна или не възможна.

КУПИ ЗАЩИТА ОТ МИШКИ И ПЛЪХОВЕ

Назад към всички новини