4 факта за кучетата – произход и история

Кучето. Вид. Произход. История свързана с човека. Потомство

Колкото и добри думи да напишем за кучето, неговото приятелство, безусловна любов и жертвоготовност - ще бъдат недостатъчни. Кучетата са неразривно свързани с човешките цивилизации и благодарността за другарството и вярната служба в дългия път, както и мястото и отношението към тях в съвремието, са мерило за развитието на цивилизацията в духовен и хуманен план.

Интересни факти за кучетата

Нямаме търпение набързо да пристъпим към най-важните  четири факта свързани с кучето:

1.  Вид: Canis familiaris ili Canis lupus familiaris, както е латинското наименование на домашното куче, известно на науката от нейното създаване, е подвид на вълка (Canis lupus), опитомен преди десетки или стотици хиляди години.  Според различни източници кучето е средноголям бозайник от разред Хищници, семейство Кучета (Canidae) и е разпространен по всички точки на земното кълбо, където е разпространена и човешката популация.

2.  Произход: Произходът на кучето от вълка е обяснение на сложната йерархична структура, наследена от прародителите, запазена и повлияна в хиляди години съжителство и взаимодействие с организацията и навиците на човешките общества. Неслучайно в съвременната психология се използват основните понятия cat person за самодостатъчни индивидуалисти, избягващи колективен живот и dog person за отборни играчи, чийто живот е немислим без колектива във всички дейности.

3.  История: Историята е започнала във времената, когато и ние, и кучетата сме били ловци като взаимоизгодна комбинация на качествата на двата вида - изобретателността на хората, съчетана с острия слух, развито обоняние, бързината и мощните челюсти, както и физическата устойчивост на кучето. Съществуването на домашното куче е неразривно свързано с наличието на човешка популация. С изключение на дивото австралийско куче Динго не е известен друг пример на оцеляване и самостоятелно развитие на домашно куче в дивата природа, за разлика от подивелите коне – мустанги. Причината за наличието на кучета в домовете, по улиците, парковете, равнините и планините, е човекът, негови са и отговорностите за решаване на този проблем.

4.  Размножителен период: Размножителният период при кучетата е два пъти годишно, бременността протича от 58 до 62 дни, в редки случаи до 65 дни. Раждат се от 2 до 7 слепи и безпомощни малки, които майката кърми, отглежда и защитава В повечето развити страни ветеринарите съветват и насърчават кастрирането или неутрализирането на животните с цел елиминиране нагона като дразнител и причинител на агресия, както и от предпазване от нежелана бременност и нежелани от никого последствия от тази бременност.

И въпреки, че кучето е най-добрият приятел на човека, нерядко остава безпризорно. Хиляди пъти сме чували по новините за ухапвания и поради тази причина много хора изпитват страх да минават близо до безпризорни кучета. Любителите на четириногите може би ще отрекат, но кучетата носят и проблеми, с които ще ви запознаем в следващата статия.

Назад към всички новини