3-те най-често срещани вида бълхи

Видове и факти за бълхите

В тази статия ще се опитаме да ви запознаем по-отблизо с бълхите. Ще ви разкажем по-подробно за видовете бълхи, които се срещат най-често – как да ги разпознавате и кое е най-важно да знаете за тях.

Първият вид е котешката бълха (Ctenocephalides felis)

Котешките бълхи често не могат да определят дали гостоприемникът е подходящ, докато не го ухапят. Ако бъде сметнат за неподходящ, бълхата скоро го напуска.

Как да се защтитим от бълхи

Как изглежда котешка бълха?

Котешките бълхи са около 3 mm дълги безкрили кърлежи, сплескани отстрани, с дълги крака, които им позволяват да скачат.Те имат както генални, така и пронотални гребени (ctenidia), което ги отличава от повечето други бълхи от домашни животни.Бълхите преминават през четири етапа: яйца, ларва, какавида, възрастен. Яйцата са малки и бели. Тези комбинирани етапи варират от две седмици до осем месеца.Интересното при котешката бълха е, че тя не може да завърши жизнения си цикъл, като се храни само с човешка кръв.

Навици на котешката бълха:

Котешки бълхи често гнездят там, където домакинът обикновено се подвизава. Това може да бъде кошът за спане на котката или друго нейно любимо място.

Вторият вид е кучешката бълха (Ctenocephalides canis)

Кучешките бълхи се хранят най-вече с кръвта на кучета и котки, но понякога хапят и хора.

Как изглежда кучешка бълха?

Възрастният е с кафеникаво черен цвят, но изглежда кървеникаво-черен след кръвно хранене. Те са с дължина от 1 до 4 мм. Ларвата без краката е почти бяла и с дължина до 5 мм. Кучешките бълхи преминават през четиристепенен жизнен цикъл: яйца, ларви, какавиди, възрастни. Характерно е, че ларвите са по-дълги от възрастните и се хранят с частици суха кръв, екскременти и органични вещества.

Навици на кучешките бълхи

Тялото им в странично сплескано, което му позволява да се движи лесно през козината на животно. Тъй като те могат да скочат приблизително на разстояния между 15-25 см, това им помага да преминават между различни гостоприемници. Лошото при тях е, че можете да бъдете ухапани и докато се разхождате, тъй като те заразяват и градински тревни площи.

Ефективни средства за защита от бълхи

Третият най-често срещан вид са птичите бълхи (Ceratophyllus gallinae)

Птичите бълхи най-често заразяват кокошките и обитават места като развъдници, ферми и други подобни. Обикновено те са кафеникави на цвят и са дълги между 0,79 мм - 7,9 мм. Интересното при тях е, че очите, както и антените им са видими. Устата им е пригодена за пробиване на кожата и смучене на кръв от гостоприемника.

Друго характерно за тях е, че могат да живеят само за кратко време на закрито и само в гнезда. Възрастните птичи бълхи живеят и в птичи гнезда. Когато птиците се движат от гнездото, възрастните бълхи трябва да намерят нов гостоприемник. Ако гнездото се използва повторно, какавидите ще се излюпят, чифтосват и ще продължат размножителния си цикъл.

Знаете ли, че:

Една бълха снася до 25 яйца на ден (приблизително 800 в живота си)

Бълхите се развиват от яйце до възрастни за 18-26 дни (в зависимост от температурата)

Бълхите могат да снасят яйца само след като вземат кръв от животно-домакин, на което живеят

Приблизително 90-95% от бълхите са котешки бълхи

Яйцата на бълхите и какавидите не са засегнати от инсектициди - този последен факт е много важен за разбиране, особено, ако домът ви е бил третиран

След като се запознахте с видовете бълхи, научете как да се справите с тях в следващата ни статия ТУК!

Назад към всички новини