Телефон 0879 400 500

Борба с дървояди

Покажи филтри
Сортирай по: Позиция
Показвай по 40
 
39,00 лв.
Препарат за дървояди Bochemit Plus I 1кг Концентрат
 
9,49 лв.
Препарат против дървояди Bochemit Plus I APP готов за употреба
 
13,90 лв.
Защита от дървояди Bocemit Plus I APP 1кг
 
169,00 лв.
Защита от дървояди BOCHEMIT PLUS 5кг Концентрат
 
30,00 лв.
Препарат за защита от дървояди на незаразена дървесина BOCHEMIT OPTI F
 
9,90 лв.
Препарат за предварителна защита на дървесина от дървояди
Сортирай по: Позиция
Показвай по 40

Борба с дървояди

Дървоядите са дърворазрушаващи насекоми, които имат различни стадии на развитие, най -често си ги представяме, като малки червейчета, които гризат дървесината и правят непоправими щети на дървени конструкции, мебели, паркети и др. Как започва всичко със заразяването с дървояди: възрастният дървояд е насекомо бръмбар със сравнително малки размери 2.7-4.5 мм. Той не се храни и има една единствена цел, а именно да снесе яйцата си в цепнатините на дървото, като от снесените яйца се излюпват въпросните малки дърворазрушаващи ларви, които атакуват всички дървени повърхности. Дървояда е особено активен през пролетно -летният сезон, тогава той снася яйцата си. Това е и най-подходящият сезон за борбата с него, като по -добрата идея е да унищожите възрастният дървояд преди да е снесъл яйцата си и заразил дървесината.

Унищожаване на дървояди

Унищожаването на възрастният дървояд е далеч по- лесно, отколкото унищожаването на ларвите му. Ако направите стандартно напръскване против дървояди през пролетно -летният сезон със стандартен инсектицид е достатъчно ефективно, за да се преборите с възрастният индивид, но ако вече дървесината е била нападната и има наличие на ларви от дървояда в самото дърво, трябва да използвате по- сериозен препарат за унищожаване на досадните дървояди. Може да използвате инсектициден препарат за импрегнация и защита на вече заразена дървесина Bochemit Plus. Препарата за унищожаване на дървояди се свързва с дървото и унищожава ларвите на дървояда, които гризат дървесината. Bochemit Plus е специален вид импрегнатор за дърво против дървояди, който служи за унижаване на дървояди във вече заселена дървесина. 

Начини за борба и унищожаване на дървояди

Има няколко начина на нанасяне препарата за борба с дървояди, в зависимост от това какъв вид дървен елемент желаете да обработите. Ето и начините, чрез които може да направите импрегниране на дърво против дървояди :

-Чрез напръскване: Препоръчва се, когато има да обработите по-големи площи, като покривни конструкции или подпокривни конструкции, греди, дъски, подпорни дървени колони и др. Пръскайте обилно, обикновено тези видове дърво са строителни материали и са с груба обработка на дървото, което значи че са доста порьозни и ще попият много от препарата за дървояди. За да сте сигурни в обработката може да повторите пръскането няколко пъти един след друг, целта е да направите качествено импрегниране на дърво против дървояди максимално добре. При висока заселеност с дървояди повтаряйте обработките на всеки 4 седмици до пълното разрешаване на проблема с дървоядите.

-Чрез намазване с четка: Намазването с четка е също толкова ефективно, както напръскването, но се използва при обработка на по малки площи. Също така и за по прецизна обработка на вътрешни площи, като паркети или мебели, които са заразени с дървояди. Повтаряйте намазванията по няколко пъти, целта е препарата да попие добре в дървото или с други думи е необходимо качествено импрегниране на дърво против дървояди . При третирания на паркет или мебели обърнете внимание на сглобките, тъй като това е единственото място, което няма наличие на лак или боя, която  да пречи за доброто попиване на препарата за унищожаване на дървояди.

-Чрез инжектиране: Може би най-адекватното решение за унищожаване да дървояди в домашни условия и по конкретно малки дървени елементи. Инжектирането е директно в дупката на дървояда, като препарата стига до ларвата и я унищожава на място. Имайте предвид, че при инжектиране трябва да повторите нанасянето на препарата поне още по веднъж, защото при нагризването ларвата запушва канала с финна трина и това може да попречи на навлизането на препарата. Всичко звучи добре, но тази обработка е изключително трудоемка и отнема много време, особено при висока плътност на дървояди и множество дупки.

-Чрез потапяне: Подходящо е само за малки детайли, предимно се използва в реставраторската дейност на стари предмети от дърво. При потапянето на дървени елементи в препарат за унищожаване на дървояди, трябва да внимавате колко време държите елемента в разтвора. Ако го задържите прекалено много, е възможно да се раздуе от водният разтвор.

ВАЖНО!!!: При употреба на препарати за борба с дървояди използвайте лични предпази средства маска, ръкавици, очила и защитно облекло което порива кожата. Всички препарати са биоциди и имат специфична миризма.

Нашият съвет: Най-добрата защита е превенцията, когато поставяте нов покрив или дървени конструкции от всякакъв тип винаги предвидете импрегниране на дървото против дървояди. Когато дървесината е инпрегнирана вероятността да се зарази с дървояди е в пъти по малка. Винаги питайте дали дървото, което използвате е заводски инпрегнирано против дървояди и изисквайте сертификати за това. Инпрегнирането е вид консервация, която ви гарантира, че в бъдеще няма да имате проблеми с дървояди. Дървояди размножаване на вредителя в не обработени елементи от дърво това е най честата причина за наличието на вредители по дървото. Инпрегнацията не позволява размножаването на дървояди там където е третирано или използван импрегнатор за дърво против дървояди. 

Видове препарати за борба с дървояди:

На практика няма много видове препарати против дървояди като, повечето от тях са със смесено действие и са произведени за комбинирани защита, както от дървояди така и от мухъл, плесен и др. Тези препарати служат като импрегнатор за дърво против дървояди за вече заразена дървесина.

1. Лигносан 30мек/ Препарат против дървояди /спрян от производство/

2.Bochemit Plus/Препарат за вече заразена дървесина безцветен/

3. Bochemit Opti F/ Препарат за предварителна защита от дървояди за не заразено дърво/