Защита от птици с газово оръдие?

Какви са предимствата при използването на газови оръдия за прогонване на птици.

Някои птици могат да нанесат щети на реколтата на фермерите, да повредят имот, да създадат проблеми при излитането на самолети. Поради това се използват различни методи за тяхното прогонване oт дадени райони, като един от ефективните начини е сплашване чрез използване на газово оръдие.

Прогонване на гълъби и птици чрез сплашване от пироефект

Какво представляват газовите оръжия?

Газовите оръдия за сплашване са устройства, които издават силен експлозивен звук с интензитет 100-120 dB. Oсновната цел е прогонване на птици от посеви и овощни градини, летища, селски стопанства и други. Тези оръдия произвеждат експлозивен шум чрез запалване на заряд от газ и въздух.

Моделите газови оръдия за сплашване, които са със стойка позволяват след изстрелване да се завъртат, така че следващият взрив да се произведе в различна посока, което има за цел да се увеличи ефекта на изненада за птиците.

Когато се използват като единствено средство за възпиране на птици, след няколко дни е вероятно животните отново да се върнат.  Това се дължи на свикването на птиците с шума. За да се постигне максимален резултат, е необходимо да се променя и засилва плашещият ефект. Методите, които позволяват това, включват преместване на позицията на оръдието за сплашване всеки ден и засилване на честотата на детонацията.

Препоръчително е оръдията да се използват, когато птиците се хранят най-активно. Обикновено това се случва рано сутрин и късно следобед, но това може да зависи от вида.

Оръдията могат да бъдат оборудвани с таймер, който позволява автоматичното им включване и изключване и програмиране на времето за детонация. Освен тези устройства могат да се използват и други средства за контрол на птиците.

Те включват:

Птиците, които нападат плодове и култури, могат да причинят значителни загуби на производителите.  Ако се използва правилно, газовото оръдие за сплашване предлага добра защита срещу този проблем. Шумът, който плаши птиците обаче, може да раздразни съседите, живеещи в района.

Следователно, при употреба на такъв тип оръдия трябва да се установи баланс между нуждите на потребителя и правата на жителите. За целта устройството трябва да бъде разположено на възможно най-голямо разстояние от съседните къщи.

Как работи пропан-бутановото оръдие за прогонване на птици?

Птицегонът работи основно на принципа на предизвикване на страх/усещане за заплаха. Много птици са изложени на ловен натиск и се научават да свързват звука на оръжието с реална опасност. Дори да не са били изложени на ловен натиск, силният, неестествен звук от детонацията на оръдието е достатъчен, за да ги подплаши и прогони от района.

Тези три техники доказано повишават ефективността на оръдията за птици:

1.Променяйте стратегията

Важно е да разнообразявате стратегията си, за да не позволите на птиците да свикнат с шума. Птицегоните трябва редовно да се преместват. Използвайте различните режими на стрелба, предлагани от оръдието. Добре е да се снабдите и с въртящ се на 360 градуса статив, за да сменяте посоката на изстрела. Така ще можете да поставите оръжието на по-голяма височина и звукът да обхване по-голяма площ. Маскирането на оръдието с помощта на камуфлажно покривало ще попречи на птиците да свързват звука с един източник.

2.Планирайте перфектната си позиция

Един перфектно премерен взрив на оръдието непосредствено до ято европейски скорци ще има по-голям ефект, отколкото по-честите детонации на по-голямо разстояние. Особено ефективни са подобренията за управление с таймер, като по този начин можете да активирате устройството от разстояние.

3.Хаосът и объркването държат птиците настрана

Оръдията срещу птици са добър начин да сплашите вредителите. Когато добавите и други методи, ефективността на прогонването ще е още по-голяма. Птиците трудно могат да се справят с няколко заплахи, които се появяват в една и съща зона.

Вижте нашите предложения за защита от птици тук. Свържете се с нашия екип тук, на оставените в сайта ни телефони или на [email protected], ако имате нужда от професионална консултация

Купи качествено газово оръдие против птици 

Назад към всички новини