Всичко, което трябва да знаете за кокошинките

В тази статия ще обърнем внимание на един непознат за много хора вид насекоми. Те са малки паразити, които обикновено са част от живота на много пернати птици, и по-специално кокошките. Тези вредители може да предизвикат сериозни проблеми, а това, че малко хора са запознати с тях и не са наясно с методите за справяне, създава предпоставка за тяхното бързо разпространение. 

Какво са кокошинките?

Тези микроскопични паразити се хранят с кръвта на пернатите, което често води до умора, болка и зачервявания по кожата. За съжаление има и случаи, в които е възможно да се развият сериозни здравословни проблеми, като анемия и други болести на кръвта. Борбата с тях е непрестанна – много хора, които си отглеждат такива животни вкъщи, както и фермери, собственици на птицевъдни ферми и кокошарници, активно търсят ефективно средство за справянето с тях.

Как се разнасят кокошинките?

Кокошинките обикновено се заселват на места, които са с благоприятни условия за тях и имат достатъчно храна, като птицеферми и кокошарници. Те виреят на топло и влажно. Могат да се разпространяват от една птица към друга, но също и чрез пряк контакт със заразени материали или посредством други насекоми.

Как да установите дали имате кокоши акари?

Разпознаването на кокошинките върху кокошките може да е изключително важно за бързото и ефективно справяне с този проблем. Възможно е хората да забележат, че животните им се държат странно, губят перата си и показват видими зачервявания и подутини по кожата – това е знак за ухапвания от кокоши акари Първите признаци и симптоми, които хората установяват и обикновено са знак за присъствието на тези паразити, са:

  • обща отпадналост – намалена активност, апатично поведение, загуба на тегло и видима умора при птиците;
  • малки, черни петънца по кожата и перата – това са възрастни кокошинки или техните яйца, които могат да бъдат открити по време на по-обстоен преглед;
  • необичайно поведение – то може да включва сурови реакции или агресия;
  • загуба на пера – често това се случва на необичайни места или по необичаен начин;
  • кожни реакции – видими зачервявания и подутини по кожата.

Кокошите акари може да доведат до сериозни здравословни проблеми за вашите птици, а в някои случаи дори могат да се пренесат на хората. Мерките трябва да бъдат взети моментално, в случай че разберете, че кокошките ви са нападнати от тези вредители. 

Опасни ли са кокошинките за човека?

Те обикновено предпочитат да паразитират върху птици, но могат да ухапят и хората. 

Кой е изложен на риск от ухапване от птичи акар?

Рисковата група хора са тези, които имат контакт с кокошки – работници в птицевъдни ферми, фермери и всички, които отглеждат пернати, трябва да внимават за ухапване от кокошинки.

Какви са симптомите и възможни ли са усложнения?

По-честите симптоми на ухапване от кокошинки при хората включват зачервяване на кожата, сърбеж, подутини и неприятно усещане. Много рядко има възможност от поява на алергични реакции и разпространение на други болести. Препоръчваме ви да не отлагате, ако установите такива симптоми. Потърсете навреме помощта на лекар.

Борба с кокошинки по кокошки

Хората, които водят борба с кокошинките, трябва да са запознати със следните няколко етапа:

  • идентифициране на проблема – ако забележите признаци на кокошинки, е важно да действате веднага и да потърсите ефективни средства за борбата с тях;
  • почистване на кокошарниците – една от най-важните мерки е да почистите и дезинфекцирате местата, където кокошките ви живеят;
  • използване на препарати – на пазара има много инсектициди, които са с установена ефективност. Могат да се намерят под формата на спрейове, прахове и други продукти; 
  • превенция от последващо инфектиране – ако сте успели да овладеете проблема, е добре да помислите за ефективни методи за предотвратяване на повторна инфекция.

Борбата с кокошинките може да бъде трудна задача за повечето хора. Ако прибегнете до правилните действия и се снабдите с подходящите продукти, може трайно да се справите с този проблем и да осигурите здрава и сигурна среда за вашите кокошки. Не забравяйте – здравето и благополучието на вашите птици зависи от вас.

Назад към всички новини