Видовете змии в България – кои от тях са отровни?

Почти всеки би се смутил когато чуе история със змия или още по-лошо- се срещне очи в очи с нея. Това влечуго не е никак любимо на повечето хора, тъй като представлява потенциална опасност за тях. Те са част от древни приказки и митове, а през годините учените откриват все повече неща за тях. В тази статия ще научите за различните видове змии в България и как да избегнете срещата си с тях.

Видовете змии в България

На нашата територия се срещат доста видове отровни и неотровни, като преобладаващите са неотровните. Те са единадесет от общо осемнадесет. Рядко можете да срещнете такава, която да ви застраши, а обикновено това се случва, когато човекът навлезе в нейната територия, а не обратното.

В кои райони в България може да срещнете змия?

В различните райони на България могат да бъдат забелязани различни видове. Обикновено те предпочитат по-прикритите места, където лесно да се движат, приплъзвайки се по повърхността. През лятото особено, когато са извън леговищата си, се крият в тревата или се препичат на слънце. Някои видове обитават горите, а други блатата. Така че, когато сте някъде в скалиста местност или на поляна, бъдете внимателни и проверявайте преди да стъпите. В България можете да ги срещнете предимно в планините, долините на реките Струма, Арда и други, по Черноморието, в степните райони, но като цяло е възможно навсякъде из страната.

Видовете неотровни змии в България

Някои от най-разпространените видове и техните отличителни белези са:

  • пясъчна боа – с дължина около 60-70 см, жълтеникаво-кафява и напълно безопасна;
  • смок мишкар – силно разпространен, храни се предимно с гризачи;
  • черноврата стрелушка – рядък вид, може да бъде срещнат около Черно море;
  • леопардов смок – активна е предимно през нощта, има ярки червени петна;
  • сива водна змия – храни се предимно с риба и отделя секрет със силна миризма;
  • медянка – често се бърка с усойницата заради окраската си, но е безобидна и при заплаха се крие;
  • смок стрелец – най-дългият вид у нас, достигащ до 2,5 м.

Има още доста, но всички те са безопасни за човека.

Видовете отровни змии в България

Ето от кои трябва да се пазите най-много:

  • усойница – характеризира се с тъмна ивица във формата на зиг-заг, едра глава, кафяв, жълтеникав, сив или черен цвят, дължина около половин метър. Попринцип не е агресивна и ще ви нападне само ако я провокирате или застрашите. Отровата е изключително токсична, но рядко може да доведе до смърт, тъй като инжектира малки количества;

Змия усойница>>как изглежда>>опасна ли е?

  • пепелянка – ще я познаете по рогчето. Има дълги зъби и пепеляв цвят, черен език и зигзагообразна ивица на гърба. Страхлива е, но когато се почувства в опасност, е готова да нападне. Понякога само имитира ухапване, за да стресне противника. Интересното при нея е, че е живораждаща, а не снася яйца. Среща се из цяла България. Не е особено отровна;

пепелянка>>как изглежда>>отровна ли е?

  • вдлъбнаточел смок – може да достигне до 2 м. Със сива или пъстра окраска, сравнително едра е и много подвижна. Атакува агресивно, подобно на кобрите. Храни се с гущери, гризачи и други змии. Можете да я срещнете в Родопите, Странджа, южното Черноморие. Обича да се крие покрай дървета и скали. Противоречиво е дали е опасна за човека;

вдлъбнаточел смок>>отровни змии в България

  • котешка змия – носи това име заради формата на зениците си, наподобяващи котешки. Светлосива е, с напречни, тъмни петна. В България са открити само 4 екземпляра. Ловува предимно през нощта, като първо се увива около жертвата, а после я умъртвява с отровата си. Плашлива е и не е опасна за човека;

котешка змия>>отровни змии в България>>видове>>

  • аспида – наричана е още каменарка, защото предпочита каменисти, слънчеви и сухи терени. Дълга е около 60-70 см, с широка глава и леко повдигната муцуна, и къса опашка. В България са открити само два екземпляра. Ухапването е болезнено, отровата е по-токсична от тази на пепелянката, но рядко може да доведе до фатален край.

аспида >> змия каменарка>> отровни змии в България

Ако забележите някой от изброените видове, бъдете внимателни, а при ухапване – реагирайте веднага и потърсете медицинска помощ, за да избегнете риск от усложнения. Ухапаното място си личи по двете точици от зъбите и може да се подуе и зачерви. Страничен ефект е замайването, прилошаването, повръщането. Запомнете, че в повечето случаи, ако умишлено не ги провокирате, те няма да ви нападнат.

Змии в Червената книга на България

Застрашени са вдлъбнаточелият смок, смокът мишкар, леопардовият смок, а аспидата се смята за изчезнала по нашите ширини.

Съвети за прогонване на змиите в двора

Ако имате притеснение или сте установили присъствието им в градината си, има няколко неща, с които да го предотвратите. Като за начало потърсете всички възможни леговища – дупки, канали, вентилационни отвори, шахти, мазета. Окосете високите треви и храсти, не оставяйте буренясали райони. Уверете се, че наблизо няма гризач, който да ги привличат като плячка. Заложете капани или ултразвукови устройства. Информирайте се за избор на отрова или репелент. Когато ги търсите, бъдете екипирани с високи обувки и ръкавици. Обърнете се към специалист в сферата за професионална помощ и най-сигурна защита. Повече информация прочете тук.

Продукти против змии

Назад към всички новини