Ужилване от стършел. Какво да правите?

Стършелите са част от семейството на осите. Те са жилещи насекоми, а разредът ципокрили, към които принадлежат, включва още мравки, пчели и различни видове оси. Стършелите се различават по това, че са забележимо по-големи по размер, имат интересни ивици, които са контрастни с кафяво червеният цвят на тялото им. Притежават специфична жлеза, която отделя отрова при ужилване. 

Може да бъдете ухапани само от женски екземпляр. За разлика от пчелите, тяхното жило не отпада в този момент. Важно е да бъдете особено внимателни, тъй като насекомите гнездят понякога в близост до жилищата на хората и има реална опасност да се срещнете с тях.

Как да се защитим от ужилване от стършели

Как изглежда ужилването от стършел?

Тъй като те са способни да жилят отново и отново, когато това се случи мястото се зачервява и подува. Това е нормална реакция на организма, спрямо отровата която е изпусната. Ако ухапването е еднократно, нейното количество не е толкова голямо, но реакция с кожата винаги се получава. Мястото започва да боли силно и да сърби. Хубавото тук е, че няма да се налага да вадите от засегнатото място жило.

Какви са най-честите симптоми при ужилване?

Повечето пъти не би трябвало състоянието ви да бъде много сериозно. При някои хора се случва да се наблюдава алергична реакция или инфекция. Ето и какви могат да бъдат оплакванията при ужилване от стършел:

  • значителен дискомфорт – забелязва се подуване в областта на ухапаното. Мястото започва да се зачервява, има болка и сърбеж. Не е изключено да се появи и кървене;
  • животозастрашаващо състояние – стършелите изпускат отрова съдържаща хистамин, който в редки случаи предизвиква сериозна алергична реакция или анафилактичен шок;
  • опасни симптоми след ужилване – при бурна реакция от страна на организма се усеща гадене, изпотяване, позиви за повръщане и затруднено дишане.

До какви усложнения може да се стигне при ужилване от стършел

Възможни усложнения и алергии

При наличие на алергия, трябва да се потърси лекар на момента, тъй като последствията могат да са фатални. Стършелът е едно от най-опасните жилещи насекоми. Ужилването му причинява ужасен дискомфорт и мястото боли много силно, все едно е изгорено. Дори да не се появи алергична реакция, симптомите са неприятни и могат да ви притесняват поне няколко дни. 

Кожата със сигурност ще се подуе и зачерви, възможно е и да започне да ви сърби. В никакъв случай не трябва да почесвате засегнатата зона, защото така ще я разкървавите и е възможно да влошите ситуацията, като инфектирате раната. Възможни алергични реакции са:

  • гадене, а дори и повръщане;
  • възжмони проблеми с речта;
  • ръцете и краката стават студени;
  • причерняване на съзнанието;
  • възможно е да се появи цианоза на шията, клепачите, устните, ушите;
  • пристъпи на астма.

Какво е лечението?

Ако оплакванията не са сериозни, може да си помогнете и сами. Мястото на ужилването от стършел трябва да се почисти с вода и сапун. Пригответе и поставете студен компрес. Той непременно ще успокои болката и ще редуцира подуването. Използвайте кортикостероидни лекарства в областта на ужилването, за да се намали вероятността от алергична реакция. 

Ако усещате много силна болка вземете и обезболяващо. Стършелите не оставят жило в кожата, затова не е нужно да търсите такова. Хората, които знаят, че са алергични, е добре да носят в себе си инжекционен разтвор под формата на писалка. При по-силна реакция от страна на организма, трябва да се действа бързо, защото симптомите са сериозни и много притеснителни. 

Ужилването от стършел понякога не е безобидно и в това са се уверили много хора. Ако забележите гнездо, когато се разхождате в гората в никакъв случай не се доближавайте и не дразнете насекомите по някакъв начин. Те ще реагират, като ви нападнат всички наведнъж. Това вече е крайно опасна ситуация, в която не бива да попадате. Щом не правите нищо, за да ги предизвикате, би трябвало разходката да премине нормално и да няма подобни инциденти.

Назад към всички новини