Как да извадите кърлеж правилно и безопасно?

В статията ще научите как да извадите кърлеж и как да третирате ухапаното място.

Понякога колкото и да се пазите от кърлежи те все пак намират начин да се забият в кожата ви или в домашните ви любимци. В такива случаи не е нужно да се паникьосвате, за да не откъснете тялото му по невнимание, а трябва незабавно да пристъпите към премахването му.

Ако няма как да отидете на лекар, който да извади тялото веднага, може да се наложи да направите това сами. Тогава е добре да бъдете подготвени и да имате в себе си уред за вадене на кърлежи, който ще ви помогне да извадите тялото, без да остане нито част от него в кожата ви. В следващите редове ще разгледаме как да предотвратите ухапването от кърлежи и ако все пак това се случи какво да направите.

Какво да правим при ухапване от кърлежи

Ето какво да направите, за да предотвратите ухапвания от кърлежи:

Избягвайте гористите и тревисти площи с висока растителност и натрупвания на листа. Ако ви се наложи да минавате през такива райони, следвайте пътеките и не се отклонявайте от тях.

Носете светли дрехи, блузи с дълги ръкави и дълги панталони, тъй като кърлежите се виждат по-лесно на дрехи със светли цветове. Поставете белите си чорапи над панталоните, докато преминавате опасните райони.

Използвайте препарати за дрехи против кърлежи и препарати, които се нанасят директно върху кожата, за да отблъснете вредителите надалеч.

Проверете себе си и децата си за кърлежи, след като сте били на открито. Накарайте някой да провери областите, които не можете да видите. Малките кърлежи са трудни за забелязване и предпочитат подмишниците, в и около ушите, между краката, около кръста и косата.

Проверете и вашите домашни любимци за кърлежи.

Кърлежите могат да влязат в домовете като се захващат за дрехите, след което да се забият в кожата на хората, живеещи вътре. Съветваме ви да съблечете дрехите, с които сте били в опасните зони и да ги оставите в сушилня на висока температура за 30 минути, за да убиете всякакви кърлежи, останали върху дрехи, раници, бельо и т.н.

Как правилно да премахнете кърлеж?

Използвайте пинсети с фини връхчета или специализирани уреди, за да захванете кърлежите възможно най-близо до повърхността на кожата.

Издърпайте нагоре с стабилно, равномерно движение. Не усуквайте и не дръпнете кърлежите; това може да доведе до откъсване на части от тялото, които могат да останат в кожата. Ако това се случи, отстранете частите на от кърлежа с пинсети.

Ако не можете лесно да ги премахнете с пинсети, е добре да бъдете прегледани от доктор, който да го направи и да ви назначи  изследвания.  Избягвайте използване на домашни средства, като покриване на кърлежите с вазелин или използване на топлина, за да се отдели кърлежът от кожата.

Важно!!! Внимавайте да не смачкате кърлежите!

Ето причината: бактериите, които причиняват лаймска болест (и другите болести, пренасяни от кърлежи Ерлихиоза и анаплазмоза), живеят в слюнчените жлези на кърлежите. Ако се опитате да задушите кърлежите, като използвате вазелин или се опитате да го изгорите или смачкате,  стресът от подобни действия ще доведе до регенериране на кърлежите (те буквално „изхвърлят“) заразената слюнка в кръвния поток, което увеличава риска от заразяване с болест, на която може те да са преносител.

Какво да направите след като извадите кърлежа?

След като извадите кърлежа от кожата, не го смачквайте и не го изхвърляйте. Вместо това е добре да го занесете, за да бъде изследван дали не е преносител на зараза.

Поставете тялото в пликче и внимателно измийте ръцете си.

След това измийте ухапаното място и го дезинфекцирайте с разтвор от йод.

Може да третирате мястото с гел за след ухапване от насекоми, който ще успокои кожата и ще намали отока и сърбежа, който усещате. Той има приятно охлаждащо и релаксиращо действие.

Наблюдавайте ухапаното място поне 30 дни и наблюдавайте как се чувствате.

Най-добре е, ако се консултирате с лекар и Ви се направят изследвания.

Видове уреди за вадене на кърлежи

Използването на пинсети за изваждането на кърлежа не е препоръчително, тъй като има вероятност да притиснете тялото на кърлежа и да се инфектирате от съдържанието на тялото или част от кърлежа да остане в кожата ви.

Уред за вадене на кърлежи тип ласо

Този вид уред има формата на писалка и е изключително удобен за ползване. Само чрез натискане на бутона на писалката се подава примка с формата на ласо, която лесно и ефикасно отстранява кърлежа от кожата, като не разкъсва тялото на насекомото. Уредът е подходящ за вадене на кърлеж както от хора, така и от животни.

Уред за вадене на кърлежи тип карта

Уредът за премахване на кърлежи с форма на карта е много удобен за изваждането както на кърлежи, така и на тръни, жила на пчели или трески от хора и животни. С него можете лесно и бързо да извадите както малки, така и големи кърлежи, трябва само да прецените кой от двата отвора на картата да използвате. Специалните малки отвори се поставят под тялото на кърлежа и леко го повдигат, като така той освобождава кожата от захващането.

При нас може да намерите както уред за вадене на кърлежи тип карта, така и уред за вадене на кърлежи тип ласо, както и всички необходими предпазни препарати за превенция от ухапвания от всякакъв вид насекоми. Разгледайте страницата ни и се свържете с нас, ако имате допълнителни запитвания.

 

Назад към всички новини