Ухапвания от мравки - ползи, последствия, лечение

Съществуват хиляди видове мравки, но реална опасност за хората представляват само няколко от тях. Ухапванията на тези насекоми могат да бъдат много неприятни, защото е възможно да отделят токсичен ензим. Обикновено, такива вредители живеят в други части на земята. Добре е да знаете за съществуването на опасните подварианти, защото ако сте планирали отпуска на екзотично място, има опасност да ги срещнете. 

Хапят ли мравките?

Тук е възможно да видите червена горска мравка, както и домашната, която обаче има кафеникав цвят на тялото. Двата вида се различават по своите размери, като горската е по-голяма. Ухапванията на домашната са една идея по-безобидни. Тя по принцип не напада хората. 

Горската ще ви навреди, само ако нарушите спокойствието ѝ. Това е доста неприятно, защото може да усетите болка, сърбеж и подуване. Ако това е отделен и единичен случай не е толкова страшно, но ако сте нападнати от повече екземпляри, има вероятност да проявите симптоми на алергична реакция. Възможно е и летящите подварианти да ви притеснят, при определени обстоятелства.

Хапят ли мравките и опасни ли е това за здравето?

Как изглежда ухапването от мравки?

Както знаете, това са много бързи насекоми, които трудно биха се проследили. Най-често засегнати са откритите места като ръце и крака. Усещането, което бихте имали, може да се сравни с ужилването на комар. Какви оплаквания и следи е възможно да настъпят:

  • на мястото се появява малко червено петно – то може да е предпоставка за сърбеж, зачервяване на кожата и оток. Когато се приберете, измийте мястото и сложете студен компрес;
  • при алергичните хора реакцията е по-остра – ухапаното място е силно болезнено, появяват се гадене и главоболие. Зависи разбира се и от това колко мравки са ви ухапали. Има алергични реакции, при които е възможно да се появят сърбящи мехури или да падне кръвното рязко. Проблем в случая е поглъщането на специфичната мравчена киселина, която може да причини силна реакция. В тези случаи трябва да се потърси бързо лекарска помощ;
  • специално внимание заслужават децата – ако те са ухапани не бива да разчестват мястото. Веднага трябва да посетите медицинско заведение, за да започне подходящо лечение.

Когато сте навън сред природата през топлите месеци пролет и лято, бъдете особено внимателни и се пазете от насекомите.

ухапване от мравки, как изглежда

Какво лечение да предприемем?

Както знаете, насекомите няма да ви нападнат, ако не са заплашени от нещо. Те атакуват, само за да се защитят и да предпазят мравуняка си. Признаците от ухапване на мравка, могат да са коренно различни при различните хора. Точно и затова лечението е разнообразно. Първото което е важно да направите е мястото да бъде почистено и измито. Най-добре е да използвате вода и сапун. За да почувствате по-бързо облекчаване и подобрение на дискомфорта, поставете студен компрес. Оплакванията трябва да отшумят до два-три дни. 

При алергична реакция не се самолекувайте, а веднага търсете доктор. Симптомите със сигурно ще бъдат доста сериозни. Лекарствата могат да бъдат изписани под формата на инжекционен разтвор за по-бързо действие. Не бива да подценявате ухапванията от мравки, защото все пак реакцията на организма може да бъде много бурна.

 

Какви могат да са ползите от ухапване на мравка?

Смята се, че киселината на тези насекоми съдържа голямо количество цинк. Той има антиоксидантни свойства и е полезен за имунната система. В отровата на мравките се откриват също различни киселини и полезни ензими. Ето защо тя се използва в лечението на артроза, навяхвания, фрактури, разширени вени и болки в гърба. Преди да предприемете такова нетрадиционно лечение е добре да сте сигурни, че не проявявате алергична реакция.

Назад към всички новини