Ухапване от змия: Как изглежда и какво да правите?

В момента, в който навън се раззелени, на много хора им се приисква да отделят време за поход в природата. Колкото и да са приятни разходките по тези места, през по-топлите периоди от годината, те крият и своите опасности.

Освен по-дребните създания, като кърлежи и бълхи, из тези терени се срещат и змии, като някои от тях са отровни и може да доведат до сериозни последици, при нападение от такива.

От otrovi.com ще ви разясним как да разпознаете змийското ухапване и ще ви дадем съвети какво следва да направите в този случай.

Как изглежда ухапването от змия?

Това как изглежда самото ухапване – зависи от вида на влечугото.

В повечето случаи се характеризира като една или две пробити дупчици в кожата. Често раната е заобиколена от зачервяване, подуване и синини, а на мястото на самото ухапване може да се усеща болка или повишена чувствителност.

Дори и влечугото да е отровно, но да не е пуснало своята отрова, раните са неразличими.

Ухапване от змия>>как изглежда>>опасно ли е?

Защо може да е опасно?

Змийската отрова е токсична смесица от въглехидрати, аминокиселини, липиди, протеини и пептиди. Тя може да е много опасна за човешкия организъм и да доведе до трайни последствия.

Ето кои са най-честите усложнения които настъпват:

  • токсичност – ако змията е отровна, това може да доведе до множество проблеми, като увреждане на органи, парализа и дори смърт, съпроводени с болка, оток, подуване и кървене;
  • инфекциозност – дори влечугото да не е отровно, неговото ухапване може да стане причина за развитието на множество инфекции. Змийските зъби съдържат много на брой бактерии, които, посредством отровата, причиняват инфекции в тялото на жертвата, водещи до възпаления;
  • по-сериозни усложнения – отровата може да повреди някоя тъкан или да доведе до развитие на болести, като сепсис или компартмент синдром;
  • психологическа вреда – много хора не се справят добре с психологическото въздействие от случилото си. Това е честа причина за развитие на тревожност, повишен страх и дори травма от подобни ситуации.

Това колко зле ще подейства на ухапания, зависи от множество външни фактори, от които – дали змията е отровна, или не, какво е количеството впръскана отрова, дали става дума за дете, или за възрастен човек и какво е неговото здравословно състояние. 

Какви са симптомите на ухапването?

В зависимост от различни фактори, понякога навлязлата отрова в тялото може да причини дехидратация, главоболение, дезориентация, изтръпване, отслабване на силите, гадене и повръщане, както и затруднено дишане, ускорен пулс и повишено кръвното налягане.

Ухапванията от тези влечуги може да бъдат много сериозни и бързото лечение е ключово, в това да се намали рискът от усложнения.

Разпознаване вида на змията

Най-страшните змии в България, на които може да се натъкнете, са пепелянката и усойницата. 

Отровно ухапване може да локализирате по следните критерии: при него се оставят две симетрично разположени следи върху кожата. В много кратък период от време мястото се подува и болката става нетърпима и пареща. Тази от усойницата е малко по-поносима, спрямо от пепелянка.

В други случаи, нараненото място наподобява формата на подкова, отбелязана от зъбите на змията. Този тип най-често е причинен от смокове, които са неотровни. 

И в двата случая от otrovi.bg съветваме да не подценявате ситуацията и по най-бързия начин да се консултирайте с медицинско лице.

Оказване на първа помощ при ухапване от змия

Ако такъв инцидент споходи вас или ваш близък, ето какви са първите стъпки, които да предприемете:

  • обездвижване – по този начин намалявате риска от скоростно разнасяне на отровата из цялото тяло;
  • запаметяване на фактите – запомнете часа, в който е настъпило ухапването и се опитайте да запомните специфични черти или белези, които биха помогнали да се установи видът на змията. По този начин лекарите след това ще успеят по-лесно да ви назначат правилното лечение;
  • компреси – за облекчаване на болката и намаляване на кръвотечението, може да поставите студени превръзки;
  • по пътя до лекаря – най-добрата опция е ухапаният да бъде транспортиран до лекарски кабинет в рамките на половин час след нападението. Най-добре е той да е в седнало положение и с максимално ограничено движение. 

След като сте стигнали до най-близката болница, лекарят ще прецени кой е най-удачният начин да се справи със ситуацията – посредством биене на серум с противоотрова или естествено изкарване на инфектираната кръв от тялото. 

Какво да правим при ухапване от змия>>съвети>>начини на действие

Какво да не правите?

Първото нещо, за което много хора се сещат, когато чуят за ухапване от змия, е изсмукването на отровата с уста, което е и това нещо в списъка с неща. Това не е препоръчително да се прави. По-добре оставете кръвта да се изтече или изтискайте около мястото. 

Също така, не правете никакви разрези и се сдържайте да не пипате мястото. Ако ще правите превръзка, не я претягайте, защото това би разнесло отровата, но и едновременно с това ще затрудни локализирането й, което може да доведе до сериозни усложнения.

Как да избегнете ухапване от змия?

Тези влечуги най-често се срещат в природните местности, но не е изключено да дойдат на гости и в двора на дома ви. За да се предпазите от такива срещи, редовно почиствайте складовите си помещения и косете тревните си площи. Също така, не оставяйте плъхове или други вредители да се навъртат около дома ви.

Когато сте на разходка в планината – винаги залагайте на подходяща екипировка, подсигурявам възможно най-много участъци от тялото, като ги покриете с дрехи, и гледайте да сте в компанията на другар, който да може да окаже помощ. 

Имайте предвид, че тези влечуги са много чувствителни и често са по-уплашените при срещата. Ако не нападате животното, шансът то да ви навреди е много по-малък. Ако видите змия да пресича пътя ви, вдигнете шум, но не агресивно, а за да й дадете възможност да се измъкне от местонахождението.

Назад към всички новини