Сляпо куче и борба с него

Борба със сляпо куче в двора и градината

Сляпото куче е бозайник, който се храни единствено с грудки и корени на растения, което го прави разрушител номер 1 на растения в градината и двора.При борбата с подземни гризачи кучето е един сред най трудните вредители за прогонване или за улавяне поради неговите биологични особености и начини на хранене и живот.

Какво представлява сляпото куче:

Подземен гризач, достигащ дължина до около 30-36 см в зависимост от средата, най-едрите екземпляри може да достигнат до приблизително тегло от 700-800 грама.Има няколко вида сляпо куче но в България се среща само един вид - планинско сляпо куче (Spalax leucodon).Живее само под земята, напълно сляпо, прокопава тунелите си със силно развитите си предни зъби (резци).

За разлика от къртицата кучето по рядко изхвърля пръст над земята при прокопаване на тунелите, когато го прави те са по големи от тези на къртицата и в повечето случай са в права линия. Сляпото куче е майстор на изкопаването с дългите си два зъба на луковици, грудки, кореноплодни и много бързо издърпва целите растения в тунела си. То може да издърпа и да унищожи всичко, което може да захапе като размер след, което го пренася направо в хранилището си, като го съхранява за зимата.

Склада на кучето е дълбоко под земята на приблизително 1,5-2 метра дълбочина а пътищата до скривалището му са на нивото на корените около 15-30 см. дълбочина, обикновено диаметъра на тунела е 6-10 см в зависимост от размера на индивида. Слепите кучета са лакоми и могат да натрупат среден запас от различни харни до 50-60 кг. Младите слепи кучета се хранят със зелените части на растения, а възрастните индивиди предимно с корени, кореноплодни и луковици.

Размножителният период на слепите кучета е от март до юни.Раждат веднъж годишно най-често 3 – 4 малки, които се хранят с мляко около 4 седмици те стават самостоятелни след вторият месец.

Борба със сляпо куче:

Има много методи и начини за справяне с кучетата но много от тях не дават добри и трайни резултати, каквито очакват всички засегнати от тяхното присъствие в двора или градината си.Ще се опитам да приложа няколко съвета за борба със сляпо куче.

Капан за сляпо куче:

Капаните са най бързият и ефективен метод за справяне с проблема. Много важно е да подберете най- подходящите капани за този подземен гризач. Тъй като сляпото куче е по едро в сравнение с къртицата е важо да изберете капан с по голям диаметър на челюстите, това ще гарантира, че капана ще улови натрапника.

 


От изключително значение и правилното залагане на капана особено когато се касае за сляпо куче. Капана се залага във вече съществуващ тунел, необходимо е да разкопаете тунела с подходящ инструмент. При изкопаване на отвора за капана, трябва да предвидите достатъчно място за да може капана да щракне без да попада пръст между челюстите му, обикновено се прави малко по дълбок от двата изхода.

Почистете добре изходите на тунела от пръстта. Заредете капана и го центрирайте така, че двете му челюсти да обкрачват входовете на тунела.Засипете капана с изкопаната пръст. Не използвайте едри буци пръст.Ако има такива ги раздробете на по дребни такива.Проврете за улов на всеки два три дни.

Уред против сляпо куче:

Използването на уреди с ултразвук е отдавна изпитан метод за борба с подземни гризачи. Метода и начина на действие е един и същ при и при къртиците и при слепите кучета. Уредите излъчват ултразвукови вибрации, които се разпространяват по плътността на почвата и по този начин прогонват подземните гризачи от определена площ в зависимост от мощността на използваният уред против сляпо куче.

За ефективността при използването на тази технология има значение и плътността и вида на почвата, когато почвата е по плътна ефекта е по добър, тъй като вибрацията се предава по добре. Когато почвата е рехава и песъчлива ефекта е по слаб, тъй като вибрацията не може да се предаде поради липсата на по висока плътност. В такива случай се използват повече на брой уреди, като целта е по силен интензитет на подземната вибрация, която прогонва сляпото куче.

 

Препарати против сляпо куче:

В повечето случай, препаратите против сляпо куче са течности, гелове или гранули, които се поставят в тунелите на вредителя.Голяма част от тези препарати са произведени на база натурални етерични масла, които са безвредни за градинските насаждания.При тях трябва да се знае, че е необходимо системно прилагане за да се поддържа активна ароматната бариера, която прогонва кучетата от вашият двор или градина.

Назад към всички новини