Щипалки – какво трябва да знаем и как да се отървем?

Щипалките са известни за всички хора като неприятни насекоми, които често се появяват и всяват смут в ежедневието. Разпространени са в природата по целия свят и борбата с тях е позната на всеки.

Какво представляват щипалките?

Това са малки насекоми с плоско тяло, дълго между един сантиметър и сантиметър и половина. Обикновено гръбчетата им са червеникавокафяви. Имат четири крака, които са жълти на цвят, а също и чифт крила, които обаче не се използват често. Краят на телцето им завършва с чифт хитинови придатъци или т.нар. “церки”, които се използват при самозащита, хранене и размножаване.

Щипалки защита и препарати>>топ цени

Ухапване от щипалка

Срещат се както в природата, така и в затворени пространства. Те нямат намерение да ви ухапят, но могат да го направят, ако се почувстват застрашени. Ето какво трябва да знаете за тези ухапвания:

  • как изглежда – на повърхността на кожата си ще откриете малка червена следа от прищипване. Щипалките “хапят” чрез своите церки и ако са били по-агресивни и са ги стиснали прекалено силно, може да се появи и леко кървене. Мястото на ухапването може леко да се зачерви или подуе;
  • опасно ли е – техните вреди, като ущипванията или много редките ухапвания, не причиняват усложнения за човека. Дори кожната реакция е нетипична. Единственото, което може да ви направят, е да ви причинят лек дискомфорт, който после бързо отшумява;
  • с какво се лекува – ухапването е безвредно и минава доста бързо, но за да намалите дискомфорта, може да използвате мехлем с чаено или евкалиптово масло, който да успокои кожата ви.

Нападението от страна на тези насекоми може да се случи, когато усетят заплаха, дори и та да не е директна. За ваша максимална защита, не вредете на насекомите, за да не вредят и те на вас.

Как да разберем дали имаме щипалки вкъщи?

Те живеят на големи групи, което означава, че ако видите подобен индивид вкъщи, то със сигурност има още. За ефективно отърваване от тях е добре да проследите откъде минават най-често и да стигнете до източника. Те се крият под и в мебели, както и в пукнатини по пода и стените. 

Ако имате градина около дома си, то той би бил перфектното скривалище за тях, защото те обичат хубави и добре поддържани градини. 

Как да се справим с щипалките?

За ефективно отърваване от тях, е важно да преглеждате дома си често, макар че тези насекоми се крият много бързо. Поради свойството им да останат незабелязани, отърваването от тях представлява истинска трудност. Ако има следи от присъствието им във вашия двор, може да пробвате да заложите капани.

Ако не ви се прибягва да химични средства за отърваване, то може да пробвате да поставите кутийки с олио на различни места. Неговата миризма ги привлича и те могат да отидат там и да се удавят. Друга опция за отърваване е да разпръснете дъски, които щипалките да използват като убежища. Ако видите, че те успяват да се завъдят там, може дори да изчакате, докато снесат яйцата си, а след това да пристъпите към отърваване от “капаните” и прекратяване на тяхното по-нататъшно развитие.

Ако нашествието вече е прекалено голямо, отърваването е възможно с химични препарати. В повечето случаи те са доста вредни и е добре да ги ползвате, когато няма да обитавате пространството няколко дни. Винаги четете указанията и ги спазвайте стриктно.

Защита от щипалики>>препарати>>топ цени

Предпазни мерки

Щипалките обитават къщата ви, защото знаят, че там могат да открият храна и подслон. Ако редовно почиствате жилището си, няма да им позволите да се промъкнат незабелязано. Много е важно винаги да почиствате остатъците от храна и да не оставяте никакви продукти навън. По този начин ще ограничите достъпа на насекомите, защото когато нямат с какво да се прехранват, ще са принудени да напуснат.

По-голям проблем е, ако насекомите са нападнали градината. Те са известни с манията си да почистват, така че ако се грижите добре за насажденията си и премахвате често лошите листа, те няма да имат желание да стоят в градината ви.

Друга опция, която ще ви помогне при отърваването от вредителите, е да създадете условия за пребиваване на някои животни на ваша територия. Жабите и някои птици се хранят с щипалки и могат да ви помогнат с отърваването от тях по естествен начин.

Назад към всички новини