Прилики и разлики между къртицата и сляпото куче

Ако имате имот с прилежащ двор към него или сте земеделски производител е възможно да се сблъскате с животни от рода на къртицата и сляпото куче. Това определено ще ви създаде големи неприятности, защото те копаят тунели и повреждат насажденията. Двата натрапника не са идентични и е добре да познавате разликите между тях. Характерно е, че са слепи и се ориентират по миризмата. Живеят под земята на тъмно, а сляпото куче складира и много храна.

Как изглеждат къртицата и сляпото куче?

Къртиците са дребни бозайници, дължината им е под 20 см. Имат здрави нокти и лапички под формата на лопати, с които копаят тунелите си. Очите им се напълно закърнели и не виждат абсолютно нищо. При копаенето изхвърлят част от пръста на повърхността. Това ще ви ориентира, че в имота се е появила къртица. 

Къртици, как изглежда и с какво се храни

Сляпото куче е по-голямо и дължината му достига до 25 см. Теглото му също е два-три пъти повече от това на къртицата. То е от рода на гризачите и има големи, остри предни зъби. Именно с тях копае сложната плетеница от тунели.

Сляпо куче как изглежда и с какво се храни

Прилики и разлики между тях

Колкото по-добре познавате натрапниците, толкова по-лесно ще се ориентирате, как да се борите с тях:

  • сходство между двете животни – живеят в подземните части на двора или земеделската земя;
  • сляпото куче е тревопасно – храни се с млади растения, корени и грудки. Любим деликатес са му картофите, морковите и други зеленчуци. Има много добро храносмилане и изява големи количества храна. Тунелите, които копае са доста по-дълбоки и широки от тези на къртицата.;
  • храната на къртиците са ларвите, насекомите и червеите – избират обработваема земя с рохка и влажна пръст, където в близост има вода;
  • къртиците не са толкова опасни. Те дори са полезни, защото прочистват градината от различни вредители.

Ако забележите, че изчезват растения и се появяват различни дупки в двора, значи някое от тези животни се е заселило. Препоръчваме ви да наблюдавате внимателно, какви промени настъпват в градината или двора. Щом добре познавате приликите и разликите между тези вредители, лесно ще се ориентирате кой от двата вида ви е нападнал. 

Това със сигурност е важно уточнение, тъй като сляпото куче е в пъти по-опасно за насажденията. Ако обаче имате къртица, тя ще оставя издайнически следи под формата на купчини от рохкава пръст. И двете животни копаят сложни тунели под повърхността на земята.

Какви вреди могат да нанесат

Тъй като и двата вида животни копаят сложни тунели под земята със сигурност са проблем на производителите на зеленчуци. Те се хранят с продукцията и я унищожават. Сляпото куче не спи зимен сън и това го кара да складира големи количества храна за студените месеци. То е сериозна напаст за зеленчукопроизводителите, защото може да съсипе цялата им реколта. 

Ако се е появило семейство, проблемът наистина става огромен. Борбата с подобен натрапник е дълга и сложна. Има обаче ултразвукови електронни устройства и различни капани, които ще помогнат да се спасите от подобно нашествие.

Сляпото куче завлича храната си под земята в тунелите и всичко буквално изчезва пред очите ви. Подобна напаст е способна да отмъкне целия ви труд за много кратко време. Това ще нанесе изключителни вреди, защото сте вложили средства и време да отгледате зеленчуци, с които да се храните или да продадете. Къртицата от друга страна ще ви навреди с това, че разравя почвата, копае тунели и в повечето случаи наранява корените на растенията, които сте засадили.

Тези вредители трябва да бъдат заловени възможно най-бързо, преди да са се настанили трайно и да са създали семейство което да изхранват. Използвайте всички методи за улавяне и се снабдете с ефикасен капан.

Назад към всички новини