Паяци вкъщи – как да се отървем?

Знаете ли, че женският паяк може да снесе до 3000 яйца на веднъж? Или че паяковата мрежа е едно от малкото неща, които науката до ден днешен не е успяла да пресъздаде по изкуствен начин.

Паяците са изключително интересни членестоноги, които и в наши дни представляват постоянна загадка за учените. Когато обаче те се появят у дома ви, единствената загадка се крие в това кой е най-ефективният начин да се отървете от тях. Вижте по-надолу.

Как се появяват паяците вкъщи?

Има милиони начини да проникнат в дома ви. 

Това може да се случи напълно естествено, като те минат през отворени врати и прозорци или дупки и пукнатини в дограмата и стените. 

Много често тези насекоми влизат вкъщи, като биват пренесени с външни предмети. Това най-често се случва при внасянето на растения или дърва за огрев.

Причините за развъждане на домашни паяци също не са малко. Най-често малките нашественици просто си търсят подслон и прехрана и виждат вашия дом като чудесно място да си го осигурят. 

Как да се защитите от паяците?

Много е важно редовно да подреждате и да поддържате всичко вкъщи чисто и изрядно, защото вредителите биват привличани от безпорядъка и мръсотията. Ако се натъкнете на някакви пролуки или пукнатини задължително използвайте здрави материали да ги запълните. 

За да можете спокойно да използвате прозорците и вратите, поставете мрежи, които да служат като начин за отблъскването на насекомите.

Обърнете внимание на светлината и я намалете в областите с прозорци и врати. Можете да помислите за поставянето на луминисцентни лампи, които не привличат насекомите толкова много. 

От изключителна важност е веднага щом някъде вкъщи се натъкнете на паяжина или на яйца на насекоми, да ги премахнете по най-безвреден начин, така че да предотвратите разпространението им.

Домашни репеленти против паяци

Те са безвредни към вас и домашните ви любимци и не изискват по-специално отношение при прилагане, а също и са доста по-бюджетна и ефикасна опция за справяне с проблема вкъщи. Най-известните средства за борба включват: етерични масла (от мента, чаено дърво, лавандула, розмарин, рози и цитруси), разпръскване на разтвор от вода и оцет, както и поставяне на купчинки пудра диатомит.

Ефективни средства за борба с паяци

Освен домашните рецепти, които можете да използвате, на пазара се предлагат множество препарати, които да се справят с нашествията. Специалистите ни от Otrovi.bg споделят по темата, че едни от най-добрите средства за прогонване на нежеланите гости вкъщи са спрейовете, разтворимите репеленти за пръскане и капаните. Превантивните мерки най-добре вършат електрическите уреди с ултразвукови вълни.

Назад към всички новини