Телефон 0700 10 522

оси

12.12.2018

оси

осите са жилещи насекоми, които са активни през пролетно летните месеци. В световен мащаб съществуват на 5000 вида оси, всъщност осите са толкова много видове, че трудно да бъдат събрани и описани. В България се срещат няколко вида оси европейски оси, обикновени оси, растителни оси, листни оси, плодови и хартиени оси най-разпространен и масов вид е европейска оса или известна още като (германска оса).

Как изглеждат осите:

Обичайно осите са жълто черни.Природата се е погрижила да оцвети осните насекоми в предупреждаващи цветове.Осите имат твърда хетеинова обвивка, която е като броня.Осите имат дълго и овално тяло с шест крака и мощни и маневрени криле.

 

Къде живеят осите:

Осите са близки спътници на човека обикновено живеят в близост до източниците си на храна. Правят своите гнезда в близост до контейнери за смет, покриви, тавани, стълбове, дупки в земята, тъмни и хладни места, под керемиди, под покривни пространства, храсти и др.

С какво се хранят осите:

Осите се хранят с сладък сок от растения, човешка храна, сладкиши, сладки газирани напитки, сокове.Осите събират месо и унищожават други насекоми за да съберат храна, с която да нахранят ларвите си те са на строга протеинова диета.

Ужилвания от оси:

Осите имат лоша репутация заради техните ужилвания, които може да бъдат много опасни и болезнени заради отровата, която инжектират при ужилване особено при алергични хора.Важно е да знаем, че осите са изключително агресивни при опити да ги прогоним от места, на които не желаем да бъдат могат да жилят много пъти за разлика от пчелите например.

Какво да направим за да не ни ужили оса:

Осите се привличат от почти всички видове храни особено сладки и месо помнете оста е хищно насекомо. Когато сте на открито не оставяйте сладки напитки и храна за дълго на открито това привлича осите и увеличава шанса да ви ужилят.Кога оса лети около вас не се опитвайте да я прогоните с махане резки движения това няма да я прогони а само ще я раздразни отдалечете се максимално най бързо от осата. Ярките цветове на дрехите също привличат осите винаги имайте това в предвид когато излизате на разходка на места на които е възможно да имате близка среща с осите.

Какво да направя ако ме ужили оса:

Ужилването от оса е много неприятно и болезнено обикновено причинява локално раздразване и подуване около мястото на ужилване, това състояние преминава в рамките на няколко часа. Ужилването от оса може да бъде и опасно за алергични хора към отровата на осата, ужилването може да причини анафилактичен шок, които е опасен когато не вземете адекватни мерки.Ако сте ужилен от оса и имате остро не разположение веднага се свържете с вашият лекар или спешна помощ.

Борба с оси:

Борбата с оси е по различна от борбата с други летящи насекоми. Осите живеят в гнезда, които са построени в близост до местата за хранене, когато казваме в близост може да се разбира радиус от няколко километра. За да унищожите трайно колония от оси трябва да намерите и унищожите гнездото им!Първото, което трябва да направите е да локализирате гнездото.Как да намеря гнездото на осите? Може да наблюдавате прелитащите насекоми и да видите къде осите влизат и излизат това може да да са различни места като покриви, земни дупки, градини постройки като и много други.Възможно е и осите да са случайно преминаващи или да няма гнездо във вашият имот. Както казахме най-добре е да откриете гнездото и да го унищожите ако броя на осите е видимо голям и мислите, че няма да може да се справите сами е необходимо да се свържете с професионална фирма.Ако проблема е сравнително малък може да използвате препарати против оси, които представлява специален спрей под налягане със супер силни активни вещества, които унищожават осите моментално.Препаратите за оси трябва да парализират осите мигновено още в полет идеята е да не могат да стигнат до вас и да ви ужилят.Този вид препарати против оси имат обсег на действие на струята от 4-6 метра това е така за да може да стоите на безопасно разстояние от гнездото на осите.

Не всички препарати са с това действие!

Има препарати, които биха унищожили осите но с много по бавно действие, това ви поставя в риск от нападение и ужилване от оси тъй като осите излизат от гнездото си за да го защитят когато усетят опасност каквато е препарата.

След унищожаването на осите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да премахнете гнездото (ако е възможно).Премахването трябва да бъде направено, чрез шпакла или нож, поставете гнездото в плик или чувал за еднократна употреба след което го изхвърлете в контейнера за смет.

Капани за оси:

Може да изпозвате и готови капани за оси или сами да си направите капани за оси.Капаните за оси са проектирани да улваят осите в специални конструкции от пластмаса като осите веднъж попаднали в капана не може да излезнат обратно.

Какво ще стане ако не премахна гнездото на оси:

Обикновено в гнездото е майката, която снася и храни ларвите на осите.В зависимост от големината на гнездото и неговото место положение е вероятно да не унищожите чрез напръскване най важното а именно царица, която ще продължи да снася и развива нова популация на оси, като тогава усилията, които сте положили са напразни!

Какви опасности има ако сами решите да унищожите сами:

Както стана ясно осите може да ви нажилят при опит да се справите сами!За да не случи това трябва да вземете предпазни мерки като:

Облечете дебели дрехи с дълъг ръкав не трябва да има открити части на тялото така при евентуално нападение на оси няма да ви нажилят!Осите нападат бързо и групирано в рамките на 15 секунди (защитават гнездото).Винаги оставяйте път за бързо отдалечаване от гнездото.Ако гнездото е голямо и се намира на трудно достъпно място по добре се обърнете към обучени специалисти от професионална ДДД фирма риска, който ще поемете твърде голям! Сериозните фирми за борба с вредители разполагат със специализирано облекло и техника, с която ще се справят без проблеми с гнездото на оси.

Кога се правят обработки против оси:

Винаги избирате да пръскате гнездото на осите РАНО СУТРИН или КЪСНО ВЕЧЕР(когато всички оси са в гнездото).През деня осите са извън гнездото за да се хранят и събират храна за царицата и ларвите. Никога не пръскайте през деня обработката няма да обхване всички оси.

Ако не можеш да се справиш сам питай за оферта от професионална фирма за борба с оси ТУК!

Ако искаш да си купиш качествен препарат против оси виж нашите продукти по долу:

28,99 лв.
Спрей отрова против оси и стършели 750мл.
8,49 лв.

Препарат за унищожаване на оси и стършели БРОС.

15,00 лв.
Препарат за унищожаване на хлебарки, дървеници и др. БЕНДИОКАРБ ПЛЮС 80ВП. Водоразтворим прах един от най силните препарати против пълзящи и летящи.
62,00 лв.

Препарат за унищожаване на хлебарки, дървеници и др. БЕНДИОКАРБ ПЛЮС 80ВП. Водоразтворим прах един от най силните препарати против пълзящи и летящи.

15,00 лв.
Гнездо плашило за оси
5,00 лв.

Водоразтворим препарат против пълзящи и летящи насекоми.

5,00 лв.
Капан за оси и стършели 2 бр в камплект монтира се на обикновенна пластмасова бутилка за многократна употреба
14,00 лв.
Капан за улавяне на оси, мухи, винарки и стършели
11,99 лв.
Капан за оси и стършели с течен атрактант 200мл./комплект/
6,90 лв.
Мрежа за защита от оси 50бр
Соларен капан за оси и комари GARDIGO 2 in 1 Промо

Нормална цена: 21,85 лв.

Special Price 19,59 лв.

Капан за оси и комари Соларен
Капан за оси комплект 12 бр GARDIGO Промо

Нормална цена: 12,50 лв.

Special Price 11,55 лв.

Комплект от 12бр капани за оси
Капан за оси с течен атрактант комплект от 2бр GARDIGO Промо

Нормална цена: 24,90 лв.

Special Price 21,55 лв.

Капан за оси с течна примамка комплект 2бр
90,00 лв.
Ефективен препарат за унищожаване на мухи, комари, оси и други летящи насекоми на територия около 170 куб. м.
11,50 лв.
Електрическа хилка за унищожаване на комари, мухи, оси
Фендона 60 СК - 0,5л. Промо

Нормална цена: 90,00 лв.

Special Price 82,00 лв.

Фендона препарат за борба и унищожаване на хлебарки, мравки, бълхи, кърлежи, оси и др. 

Цитрол Форте препарат против хлебарки, бълхи, люспеници, стоножки, скорпиони, ухолазки, мухи и оси 150 гр. Промо

Нормална цена: 92,99 лв.

Special Price 79,70 лв.

Препарат за унищожаване на летящи и пълзящи насекоми хлебарки,бълхи, мравки, мухи, оси, комари.стоножки

14,00 лв.

COOPERMATIC FLYKILLER Пълнител – унищожител на мухи, оси, винарки, комари 250мл.

32,40 лв.
Капан за улавяне на оси и стършели SUTERRA с 100% натурален атрактант за външна употреба.
6,29 лв.
Атрактант за оси -течност за привличане на оси
6,17 лв.
Брос спрей против ухапване от оси и комар за директна употреба върху кожа 90мл.
19,08 лв.
Инсектицидна Димка за борба и унищожаване на пълзящи и летящи насекоми винарки, комари,оси, мухи,молци,хлебарки и др.
Препарат против дървеници, хлебарки Бендиокарб плюс 80ВП 400гр. Промо

Нормална цена: 172,00 лв.

Special Price 162,00 лв.

Препарат против хлебарки, дървеници, мухи