Невестулка на тавана – какво да правите?

Невестулките са малки хищници, но в същото време са много опасни. Дори само една е способна да унищожи цял кокошарник. Освен това е извънредно упорито създание, което ще се връща, докато не убие всички кокошки. Може да разберете, че наоколо има такова животно по поведението на кокошките. Те стават много неспокойни и се опитват да защитят яйцата и пиленцата си.

Белката (конада) е средна по размери. За разлика от нея кокарджите, както се наричат на диалект невестулките, са доста по-дребнички. Въпреки разликите между тях, те са от семейство – порови и са близки родственици.

Капан за невестулки >> Висока ефективност >> ТОП ЦЕНИ

Възможни причини за появата на невестулка

Ако живеете в селска къща в близост до гората и имате кокошарник е напълно възможно тя да бъде привлечена от храната и водата. Хищникът със сигурност ще започне да убива кокошките и да яде яйцата. Възможно е да се настани на тавана, при което ще чувате непрестанен тропот и шум по цели нощи. Около къщата не бива да има разпръсната плодове от дърветата и по възможност почиствайте клоните, по които може да се покатери и да влезе в дома ви.

Невестулката е хищник, който винаги търси плячка, която да убие и достатъчно храна, с която да отгледа малките си. Ето защо къщата ви става притегателен център за животното, особено ако отглеждате птици и складирате храна на различни места. Бихте могли да бъдете по-бдителни и да премахнете възможността ѝ да влезе и да се настани в дома ви.

Защита от невестулки на тавана >> Капани >> Уреди с ултразвук

Опасни ли са за хората и хапят ли?

Те се движат самостоятелно в повечето случаи и не са агресивни към хората. Невестулките са активни през нощта, защото тогава ловува и търсят храна. Ако се е заселила в къщата ви може да нанесе много щети на тавана и е препоръчително да се отървете бързо от нея. 

Като всеки див хищник, може да ви нападне, ако бъде провокирана. Ухапване или одраскване от такъв вредител често провокира вирусна инфекция и раната се възпалява. Преносител е на болести като бяс. Животното има бактерии в слюнката и е възможно да предаде редица опасни заболявания. Нашият съвет е да избягвате контакт с такъв хищник. Освен това те се страхуват от хората.

Прогонващи уреди с ултразвук против невестулки

Как да хванете безопасно невестулката?

Има различни методи да се справите с натрапника, който руши имуществото ви и убива домашните птици. Тук ще споделим няколко идеи:

  • монтирайте капан – много ефективно средство, напълно безопасно както за вас, така и за животното. Слага се примамка, след което улавяте невестулката и я отнасяте надалеч. Капанът е изработен от метална мрежа и е достатъчно надежден в случая;
  • ултразвуков уред – той разпръсква неуловими за хората, домашните животни и птиците вълни. Нахалният хищник реагира на ултразвука, като се опитва да избяга надалеч;
  • вземете си куче – то има предпазна функция, защото лаят му е неприятен за невестулката. 

Бъдете търпеливи в улова, тъй като натрапникът е много хитър и ловък. Невестулката се слави с това, че е невероятно упорита и не би се отказала от възможността да се сдобие с храна или да убива. Независимо, че е вредител, ви препоръчваме да се справите с нея по начин, който няма да ѝ навреди. Монтирането на капани и използването на ултразвук са най-правилните решения, ако подобно животно се е заселило в близост до вас. 

За да я хванете, трябва да сте много спокойни. Ако не се получи първите няколко пъти не се отказвайте. Бихте могли да заложите примамка, която наистина ще ѝ хареса. Това в повечето случаи е месото. Съществуват капани, в които се използва жива стръв.Такъв деликатес е може би най-сигурният метод, тя да бъде привлечена и уловена. Когато ви предстои борба с подобен натрапник, вие също трябва да сте комбинативни и креативни, за да излезете финален победител накрая.

Назад към всички новини