Най-добрите средства за прогонване на гълъби от двора и градината

С тяхното отличително силно гукане и експертна способност да съсипват различни видове външни площи като градини, площадки, дворове, сгради и конструкции чрез замърсяване с екскременти и пера, гълъбите се смятат от мнозина за вредители. За да сложим край на неприятностите, които гълъбите причиняват е важно да знаем кои са най-добрите възпиращи средства на пазара.

Въпреки че изглеждат безобидни, гълъбите могат да станат доста досадни ако се намират близо до вашият дом или градина. Те цапат с екскременти и перушина всички места, на които кацат или пребивават това не само прави градините, балконите или сградите непривлекателни, но и носи редица опасности за здравето на човек. Изпражненията на гълъбите са токсични и могат действително да предизвикат корозия  върху различните части на сградите, ако останат не почистени.

За да избегне тази неприятна ситуация е важно да вземете бързи и адекватни мерки против гълъби, които да дават реални резултати.

Въпреки че гълъбите не са типичен градински вредител, те са повече от способни да унищожат всички млади растения и плодове ако кацнат във вашият двор или градина. Ако искате да защитите вашият двор или градина от гълъби без използване на различни видове препарати за прогонване на гълъби може да използвате един от най-старите и изпитани методи за прогонване а именно да ги напръскате с вода. Гълъбите се учат бързо и при системно пръскане с вода ще разберат, че тази зона е неприятна за тях, като резултата е да си намерят друго място, на което да кацат или хранят. Ето няколко варианта за защита от гълъби на двора.

Най-добрите средства за прогонване на гълъби от двора и градината

1. Използвайте маркуч

Един от най-хуманните и нетоксични начини да се отървете от гълъбите е неочаквано да ги полеете с вода. Ако не искате да вадите маркуч и да пръскате всеки път, когато гълъбите кацнат може да използвате автоматичен уред с вода против гълъби, който има вграден сензор за движение и когато засече каквото и да било движение в зоната, в която сте го поставили пръска вода автоматично. Това ще Ви спести време и усилия.

Защита от гълъби с водна струя

2.Поставете плашило против гълъби

Известно е, че макети на хищни птици или леки хвърчила, които са подобни ха хвърчила се използват като едни от най-ефективните средства против гълъби. Този вид защита работи безотказно, поради факта, че гълъбите се страхуват от хищни птици. Най-ефективните плашила за гълъби и за плашене на птици имитират силуета на ястреб и се движат или издават био сигнали, наподобяващи крясъка на хищник. Позицията на макета трябва да се променя редовно, в противен случай гълъбите ще разберат, че няма реална опасност и дори могат подигравателно да кацнат отгоре й.

Ако изберете звуков макет на хищна птица звукът, който издава, трябва да е достатъчно силен за да покрие желаната от вас площ, обикновено това е площта на един балкон или градина. Имайте в предвид, че повечето звука от тези макети се чува и от хора така, че трябва да прецените дали е удачно да го поставяте в близост до помещения, в които се живее.

Поставяне на плашило за гълъби макет на гарван или сокол без звук. Това и най-популярният метод в България тези плашила са на по ниска цена в сравнение със тези със звук и могат да се монтират бързо и лесно от всеки. Може да ги поставите навсякъде където има проблем с гълъби както на терасата така и в градината. Важно е да споменем, че тук също важи правилото за подмяна на позицията с цел птиците да не свикват с макета. При монтаж изберете най-високото място, на което е възможно да поставите макета плашило за гълъби. За по добра ефективност плашилото трябва да се движи дори и от най малкият бриз, това ще повиши неговата ефективност.

Плашило за птици и гълъби летящ сокол

3.Използвайте отразяващи повърхности

Това е стар трик използван от редица хора, които искат да защитят различи насаждения и градини не само от гълъби но и от типични птици, които изяждат плодовете и насажденията в двора и градината. Отблясъците държат птиците настрани от нашият двор или градина. Този хитър трик работи безотказно, това е причината, често да виждаме градини и дворове окачени с най-различни отразяващи светлината средства от музикални дискове до стъкла и огледала. Ако не искате да използвате подръчни материали, които имат по-слабо отразяващо действие, може да закупите специална отразяваща лента, която се продава на ролки и отразява светлината отлично. Нека обясним как действат тези плашила. Когато са изложени на слънчева светлина, отразяващите повърхности създават ефект на призма, временно засягайки зрението на гълъбите и превръщайки градината ви в забранена зона за птици. Ефекта отслабва или изчезва напълно когато няма слънце или е облачно. Всички тези средства се окачват на дървета или растения и е много важно да бъдат поставени така, че да може да се движат от вятъра.

Защита от гълъби и птици със светлоотразяваща лента

4.Мрежа за птици

Градинарите могат да защитят своя навес, парник, оранжерия или други градински конструкции от нежелани посетители, като инсталират мрежи за птици. Това е отличен начин да защитите всяка градинска сграда, без да навредите на птиците. Въпреки това, мрежата трябва да бъде внимателно позиционирана и предварително обмислена, тъй като последното нещо, което искате, е птиците и дивите животни да попаднат в капан или да се заплитат в поставената от вас мрежа. 

Мрежи за защита от птици

Назад към всички новини