Най-добрата отрова за плъхове

Коя е най силната и добра отрова за гризачи (мишки и плъхове)

В случай, че Ви се наложи да проведете дератизация или така наречената (Борба с мишки и плъхове) е много важно да се разпознаят видовете гризачи, с които си имаме работа. Друг много важен фактор е изборът на подходящи родентициди (отрова за гризачи). Отровата за плъхове се предлага в различни форми и с различни видове активни вещества.

Кои са най-ефективните отрови против мишки

Видове отрова за плъхове:

Пасти под формата сашета
Восъчни блокчета
Отрова за плъхове зърно,гранули
Пяна и течни отрови

Защо е важно да знаем с какви гризачи си имаме работа

Обикновено когато имаме проблем с гризачи просто залагаме малко отрова и проблема отшумява. Представете си обаче, че залагате отрова и числеността на гризачите не намалява а даже имате чувството че се увеличава.

Първото, което всеки би си помислил е че отровата не действа. Да ама НЕ, всички отрови за мишки и плъхове са действащи това което може да объркате е количеството и вида на препарата. Например Вие си мислите, че имате мишки и залагате малко количество отрова което изчезва но проблема си остава!

Може да се окаже че гризачите с, който си имате работа са плъхове а плъховете са по едри гризачи изяждат по големи количества храна, съответно и отрова липсата на ефект при този случай, който дадох за пример, е че трябва да залагате повече отрова и по често.

Друг важен фактор е че мишките предпочитат примамки на база вкус, това значи, че трябва да изберете атрактивен препарат против мишки например паста или восъчно блокче,.Докато плъховете подбират храната си на база миризма тук също трябва да изберете по привлекателни примамки като паста, восъчно блокче, или гранули. Това ще увеличи ефекта и скоростта на унищожаване на гризачите

Отрова за плъхове как действа

Обикновено родентицидите се произвеждат от вещества, получени от кумарин. Всички отрови за гризачи имат точно определена концентрация на активното вещество и се наричат антикоагуланти. Отровата, изядена от гризачи, предизвиква вътрешен кръвоизлив това отнема известно време обикновено от 1-3 дни след консумация. Скоростта на действие на отровата зависи от вида на веществото, използвано в отровата.

Как действа отровата за мишки и плъхове

Състав на отровата за плъхове

Съставът на отровата за плъхове се основава на трите най-популярни съединения - дифенакум, бромадиолон и бродифакум . Всеки от тях има различни свойства и различна сила на действие. Difenacum например е отрова, която е много ефективна срещу мишки, но е трудно да се бори с плъхове поради голямото количество отрова, която плъхът трябва да изяде. Bromadiolone е ефективен заради атрактивната цена и универсално действие срещу плъхове и мишки за многократна консумация .

Най-ефективният родентицид за плъхове и мишки е бродифакум. Най-добрата отрова за борба с плъхове има в състава си този препарат и най-често се появява в син цвят. Бродифакум е (АДВ)  отрова с еднократна доза на консумация - достатъчна е единична консумация от отровата за плъхове. Неговата употреба се препоръчва, когато други препарати за гризачи не работят или ако искате да намалите разходите за дератизация и незабавен ефект (по-голяма ефективност с по-малко заложена отрова за плъхове).

Изборът на подходящи активни вещества, съдържащи се в отровите, може да бъде решаващо за успеха при борбата с плъхове (дератизация). Невъзможно е да се избере отрова, без да има познания за видовете гризачи, с които се борим. Плъховете и мишките се различават значително по отношение на дневната нужда от храна и броя на храненията.

Колко яде плъх? Възрастните плъхове обикновено консумират около 30 g храна на ден, разделена на средно 10 порции. Това означава, че ако активната съставка е добре подбрана, плъхът трябва да приема летална доза отрова за по-малко от половин ден.

Мишките се хранят много по-често, защото ядат до 20 хранения на ден. За това време приемат около 2-3 грама храна. Следователно смъртоносната доза от отровата може да бъде погълната от мишката само за няколко часа.

!Отровата за плъхове е опасна за кучета и котки!

В случай на използване на отрова за гризачи на места, където продукта може да има контакт с други животни, е необходимо да се знае силата на отровите срещу т.нар. не целеви животни, те не подлежат на дератизация и трябва да се положат максимални усиля отровата да няма контакт с тях.

В случай, че това е неизбежно трябва да подберете препарат, който е максимално щадящ по едри животни най-безопасният такъв, като активно вещество (причиняващ по-малко вреди в дългосрочен план, макар и по-малко ефективен при плъхове) е отрова на базата на бромадиолон.

Трябва да се помни, че на места, където продуктът може да има контакт с не целеви обекти животни и минувачи, трябва да се извършва само в фиксирани дератизационни тунели и кутии за дератизация , а върху дератизационните прибори трябва да има маркировка (етикет с предупредителен надпис и опис на вида препарат и активно вещество и антидот обикновено, антидота е Витамин К2)

Как да използваме отрова против мишки и плъхове

Какво трябва да направим ако котката или кучето яде отрова на плъхове?

Ако знаете, че кучето е погълнало отрова за плъхове, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Той ще ви даде антидот, който е витамин К2. При котките възможността за пряко поглъщане на отрова е малко вероятна. Котките могат да изядат мишки, които са се е хранили с отрова и по този начин да бъдат изложена непряко на вторично отравяне.

При извършване на борба с плъхове(чрез отрова) в зона, в която има котки е важно да се събират умрелите гризачи навременно.
Ако е възможно избягвайте поставяне на отрови за гризачи в зони, в които има кучета и котки. Ако това е наложимо спазвайте максимални мерки за безопасност.

Коя е най-добрата отрова за плъхове

Определено най-добрата отрова е тази, която плъховете консумират най-бързо! Какво е от най- голямо значение за да бъде една отрова изядена и ефективна?
В допълнение към използването на ефективно активно вещество, ароматите и атрактантите привличащи гризачи, използвани в производството на дадена отрова, и структурата на препарата са също важни.

RATIMOR паста е водеща отрова в тази област. Това са родентициди, които най-много привличат гризачи. Във формата, в която е приготвена за консумация, тя е 50% по-привлекателна в сравнение с натуралната храна. Това е особено полезно в ситуации, в които се предлага естествена храна за гризачи (хранително вкусова промишленост, магазини за хранителни стоки, складове за хранителни продукти и др.)

Благодарение на допълнителните мазнини и масла, меката примамка Ratimor запазва свойствата си във всички условия за дълго време.Гризачите консумират препарата безотказно и бързо, така че е 100% ефективно . Внимателно подбраните съставки в препарата гарантират, че атрактивна, а стабилизаторите предотвратяват неговото окисление и гарантират дълготрайност. Ратимор паста е ефективна примамка за всички гризачи(мишки и плъхове)

Как да заложим правилно отрова за плъхове

Важен аспект, който често се пренебрегва, е правилното разполагане на отровата за гризачи . Отровата за плъхове винаги трябва да се поставя в специални, маркирани дератизационни хранилки, което намалява риска и въздействието на биоцидите върху човешкото здраве, контакта на не целеви обекти и околната среда с него.

За борба с плъхове, отровата трябва да се поставя на всеки 5-10 метра .

За борба с мишки, отровата се поставят на всеки 2-5 m .

При подреждането на дератизационните тунели или кутии трябва да се вземе предвид и характерния начин на придвижване на гризачите а именно по протежение на стените точно там трябва да бъдат заложени дератизационните тунели и кутии.

Назад към всички новини