Методи за борба с мравки

Какви методи за борба с мравки има и кой да предпочетете?

С идването на пролетта се заражда новият живот не само сред растителния свят, но и сред животинския. Несъмнено да имате къща с градина е чудесно, но понякога може да се натъкнете на множество неканени гости от животински произход, с които ще трябва да се справите.

Такъв е случаят и с появата на мравките със затоплянето на времето. Много е вероятно да забележите колония от мравки, маршируващи през кухненския плод или обикалящи по перваза на прозореца. В следващите редове ще Ви предложим няколко лесни метода против мравки.

Ефективни решения за борба с мравки

Как да се справите с появата на мравки?

Борбата с мравките може бъда продължителна и упорита, затова е необходимо да вземете мерки още при появата им. Има няколко домашни метода, които може да изпробвате, но ако все пак не видите резултат, може да приложите препарат против мравки или уред против мравки

Ако по някаква причина проблемът продължава, може да потърсите помощта на професионална фирма за справяне с мравки, която ще обработи района, в който са забелязани насекомите.

Препарат против мравки

Препаратите против мравки могат да бъдат течни и сухи, като сухите могат да бъдат под формата на гранули или прах. При тези препарати е важно да знаете как да ги прилагате, защото, ако само веднъж нанесете инсектицида, твърде вероятно е мравките да се появят отново.

Научете повече за препаратите и как се прилагат в статията Препарати против мравки

Уреди против мравки

Уредите против мравки излъчват ултразвук или електромагнит, като това зависи от вида на уреда, който закупите. Тези уреди могат да бъдат стационарни и да се зареждат с електричество от мрежата или да работят с батерии.

Този метод за борба с мравки е предпочитан, тъй като е напълно безвреден за хората и домашните любимци.

Вижте повече по темата в статията Уреди против мравки.

Как да се отървете от вътрешните мравки с домашни средства?

Открийте каква е причината за появата на мравките.

Вместо да пометете насекомите веднага, трябва да стигнете до източника на това, което ги привлича. Независимо дали става въпрос за капка мед отстрани на буркан или лъжица в мивката ви, винаги има източник. Почистете всичко, което привлича неканените гости (въпреки че вероятно има повече от десет), и те просто може да се преместят сами.

Елиминирайте мравките разузнавачи.

Екипи от разузнавателни мравки търсят храна, оставяйки феромони след себе си като следа за други мравки, които да ги следват. Ако просто да ги пометете, няма да прекъснете нашествието. Унищожете тяхната мъничка пътека с микс от една част оцет до три части вода и напръскайте навсякъде, където сте забелязали мравки.

Направете си домашен спрей против мравки.

Смесете мента и/или лавандулово масло (два аромата, които мравките мразят) с вода и напръскайте върху входните точки като первази или рамките на вратите. Ако решите да изберете  химичен препарат, не забравяйте внимателно да прочетете инструкциите. Някои могат да бъдат вредни за домашни любимци и малки деца.

Изчакайте действието. След като нанесете репелентите, избягвайте изкушенията да убиете всякакви мравки - те ще свършат цялата упорита работа по връщането на отровната стръв в гнездото.

Как да се отървете от външните мравки?

Проследете пътеката на мравките.

Потърсете мравките в двора си или по основата на дома си. Дърводелските мравки са склонни да се крият в повредена или мокра дървесина, така че инспектирайте пънове на дървета, купчини дърва, повредени дървета и стари мебели във вътрешния двор.

Напръскайте гнездото на мравките.

След като откриете гнездото, изсипете вряла вода над върха му или напръскайте с външен инсектицид.

Разчистете двора.

Добре поддържаният имот е най-лесният начин да поддържате мравките на разстояние. Отстранете внимателно клоните, високите треви или храстите, които докосват стените на къщата ви и осигуряват лесен достъп на мравките, за да си проправят път вътре.

Как да държите мравките извън дома си завинаги?

Освен третирането и разчистването на дворното място, ще трябва да вземете няколко превантивни мерки, за да предотвратите появата отново на мравки в дома Ви.

Ето какво трябва да направите:

  • Не позволявайте на трохите да останат твърде дълго на пода,  на масата или в мивката. След всяко хранене почиствайте добре остатъците от храна.
  • Запечатайте всички входни точки. Намерете и запечатайте всякакви пукнатини или отвори във врати и прозорци.
  • Скрийте сладките изделия. Съхранявайте храната - особено мед, кленов сироп и захар - в херметични контейнери или плътно обвити с фолио или пластмасови кутии.
  • Хигиената е от голямо значение. Редовно почиствайте плотове и подове, където най-вероятно ще се скрият трохи. Съхранявайте храната за домашни любимци добре опакована и редовно почиствайте остатъците от нея и  измивайте купичките на любимците Ви.
  • Изхвърляйте боклука. Уверете се, че кошчетата за боклук (особено в кухнята) са покрити и след като извадите боклука, проверете кутията за всички остатъци, които може да останат. Измивайте контейнерите за боклук, особено от вътрешната страна.

Кога да се обадите на професионалист?

Ако всички останали методи не работят и шепа мравки се превърнат в армия, може просто да имате потърсите професионална помощ. Обадете се на експерт, който да дойде и да инспектира дома ви, за да могат да идентифицира видовете мравки и да ги унищожи напълно.

При нас ще намерите всички ефективни препарати против мравки и уреди против мравки, с които успешно да се справите с нашествието на насекомите.

Не забравяйте, че е най-добре да вземете превантивни мерки и да се погрижите за проблема, преди да е станал сериозен. Колкото повече мравки има, толкова те ще са по-упорити и ще отнеме повече време да се справите с тях.

Потърсете ни за професионална консултация директно на посочените телефони на страницата ни. Може да ни пишете на имейл адрес [email protected] или от онлайн платформата ни тук.

КУПИ РЕШЕНИЕ ПРОТИВ МРАВКИ

Назад към всички новини