Летящи мравки в къщата. Как да ги премахнем?

Хората си мислят, че летящите мравки са различен вид насекомо от добре познатите на всички. Те обаче са представители на червения вид мравки, които придобиват крилете си в края на пролетта и през размножителния си период - лятото. В природата има възможност да видите не само червени, но и черни мравки с крила. След като се чифтосват, мъжките екземпляри умират, а женските създават нова колония. 

Ако такова насекомо се появи в апартамента ви със сигурност няма да се почувствате добре. Хубаво е да проучите различни методи за премахване на вредителя възможно най-бързо. 

Летящи мравки>>видове препарати>>защита

Как се появяват летящите мравки у дома?

Основно такива насекоми се срещат на открито, но когато ги забележите вътре, означава, че са привлечени от нещо. Също е възможно откриването на летящи мравки на закрито да бъде свързано с понижаване на температурите навън. Важно е бързо да пристъпите към отърваване от тези вредители, защото със сигурност ще създадат дискомфорт на семейството. Летящите мравки ще пожелаят да останат в жилището ви ако:

  • не се дезинфекцира често – повърхностите трябва да бъдат почиствани редовно, тъй като остатъци от храни и други замърсители привличат насекомите;
  • наличието на неизмити чинии – след като приключите с храненето е препоръчително в кратък срок да измиете съдовете. Ако нямате тази възможност, предлагаме да ги изплакнете от остатъците храна;
  • съхранение на боклук – торбата с боклука също няма място дълго време в жилището. При първа възможност я премахнете.

Ако спазвате тези препоръки има по-малка вероятност, крилатите насекоми да ви посетят.

Опасни ли са за хората?

Летящите вредители, които са попаднали в къщата ви, търсят най-вече различни видове храни. Става въпрос предимно за сладки неща или местни продукти. Премахването им трябва е приоритет, защото ако направят колония има опасност да започнат да хапят и да разнасят инфекциозни заболявания. Те също така могат да причинят и алергична реакция при чувствителните хора.

Летящите мравки изглеждат безобидни, но ако се почувстват застрашени, има опасност да ви нападнат и ухапят. В повечето случаи, това ще създаде моментен дискомфорт, зачервяване на кожата и ще почувствате лека болка. Ако обаче сте чувствителни или насекомото е носител на някаква бактерия е възможно да имате доста по-сериозни проблеми. Тези животни в никакъв случай нямат място в жилището. Ако забележите наличието им е важно да предприемете действия по тяхното премахване, преди да се е образувала цяла колония, с която ще се справите много по-трудно.

борба с летящи мравки>>отрова за мравки>>ефективна защиота

 

Как да ги премахнем 

Няма да е проблем да изгоните отделно насекомо, ако е влязло случайно вътре. Когато обаче натрапниците са повече, борбата с тях и премахването им става по-трудно. Методите за прогонване, които може да опитате са няколко:

  • използвайте народни рецепти – може да направите стръв от мед и борна киселина. Едната съставка ги привлича, а другата ги убива;
  • напръскайте с разтвор – да присъства ментата, билката ги дразни и прогонва. Бихте могли да смесите оцет и вода. Това също помага за премахването на летящите досадници;
  • използвайте отрови и препарати срещу насекоми – може да изберете готов за употреба спрей, който е добро средство против летящи мравки и спомага за тяхното унищожаване.

Опитайте различни неща, за да премахнете досадните насекоми и редовно почиствайте дома си. Препоръчваме ви да наблюдавате жилището си за наличие на летящи мравки. Ако забележите дори само една, има опасност да се появят и други. Вземете всички необходими мерки, за да предотвратите тяхното размножаване. Високата хигиена и дезинфекцията на повърхностите са от съществено значение.

Назад към всички новини