Кучегон, уред за защита от кучета

Защита от кучета с ултразвков уред кучегон

Уредите за лична защита от кучета или така наречените кучегони, представляват малки джобни устройства излъчващи ултразвуков сигнал, който отблъсква кучета на определено разстояние. Кучегона се захранва от батерии и има обхват на действие от 5 до 15м в зависимост от модела.

Кучегона излъчва ултразвуков сигнал от приблизително 25KHz, който е много не приятен за кучетата.Действието на повечето модели кучегин е между 5-15м най- ефективен е на разстояние около 6-7 метра от кучето.

Как да се защитим от кучета

За какво се използва уреда за защита от кучета

Тези уреди имат двойно действие от една страна служат за лична защита предимно от нападение на бездомни кучета и от друга страна служат за обучение и възпитание на домашни кучета.

Употреба на тези уреди за обучение на домашни кучета е полезна, тъй като, ако домашното куче е подложено дресировка то никога няма да създаде рискова ситуация или нападение над човек или друг домашен любимец.

Как се използва кучегона

Уреда се използва при рискови ситуации, като зашита от нападение. Уреда се насочва към кучето или кучетата, като натискате бутона за активиране на уреда. Уреда излъчва силен ултразвук, който стъписва и обърква кучетата това е и времето Вие да се изтеглите бързо от опасната зона.

Никога не провокирайте кучетата не ги дразнете напуснете зоната максимално бързо целта на този уред е да ви спаси от ухапване.В повечето случай кучетата се възпират от атака но всичко зависи от индивидуалната ситуация.

Кога не може да разчитате на кучегона

Кучета се териториални животни, което означава, че ако решите да влезнете не канени в някой двор с дворно куче въпреки кучегона, това няма да възпре кучето да ви нападне то се чувства на своя територия и ще я защитава с всички сили.

По същата логика се държат и уличните кучета, които са се заселили на места, на които получават храна те трудно биха се отказали от това място заради кучегона.

Важно е да знаете, че като при хората така и при кучетата и котките в възможно да попаднете на индивид с нарушени слухови способности, поради старост или друга парична.  Кучегона действа по слабо, когато се използва срещу домашни кучета на собствена територия.

ВАЖНО! Никога не използвайте кучегона върху куче, което не ви напада.

Как да използваме кучегона

Как да реагирате при нападение от кучета

Първият и най-важен съвет е не изпадайте в паника!Никога не започвайте да викате, крещите или посягате къ кучетата.Не бягайте панически от кучетата те са по бързи от Вас! Ако решите да бягате ще провокирате кучето да ви гони, кучетата имат вроден инстинкт да преследват жертвите си!

При среща с агресивно куче дръжте ръцете си близо до тялото, не говорете на кучето, не го правокирайте с нищо в състояние на афект кучетата приемат всико като заплаха.Кучетата не задържат вниманието за дълго и вероятността да се разминете само с няколко излайвания след, което кучето да ви подмине е голяма.

Никога не гледайте агресивно куче в очите защото това се приема като заплаха за тях.Ако кучето продължи да проявява агресия и разполагате с кучегон се опитайте да се изтеглите бавно, като насочите кучегона към кучето и натиснете копчето за активиране на уреда, целта на този уред е да се отдръпнете без да имате ухапвания.

Ето нашите предложения за кучегон, уред за защита от кучета:

Назад към всички новини