Какво не знаете за комарите: Интересни факти

Бихме искали да ви запознаем, с някои интересни факти за комарите, като започнем с един въпрос. 

Знаете ли, кое е най смъртоносното животно на Земята?

Веднага в съзнанието ни изникват най-различни видове отровни змии, паяци, акули и други логични примери, но НЕ! Оказва, се че най-масовият убиец на хора в световен мащаб е комарът.

Ето и статистика за това:

  • Всички видове отровни змии убиват 50 000 души всяка година;
  • Кучетата убиват 25 00 души всяка година главно чрез предаване на бяс;
  • Някой от най-страшните хищници като вълци, акули и алигатори убиват по-малко от 10 000 души всяка година;
  • Комарите убиват 725 000 души всяка година като предават болести чрез своите ухапвания.

Любопитни факти за комарите

Зарази от комарите

Най лошата и смъртоносна болест, която предават комарите е маларията. Тя убива 600 000 души. Други 200 милиона ухапани и заразени с различни болести от комарите не могат да се възстановят и да бъдат работоспособни с продължение на седмици.

Комарите са голяма заплаха за половината население на земята главно в по-топлите тропични климати и държави, разположени там, както и за всички, които ги посещават като туристи. Комарите нанасят сериозни икономически щети главно от загуба на производителна мощност, поради големия брой заболели от различни болести, причинени от ухапванията.

Комарите пренасят освен малария, и денга, жълта треска и енцефалит. Всичките са опасни и животозастрашаващи.

Тигровият комар и маларията

Важно е да се уточни, че не комарът като насекомо, а по-скоро паразитите, които носи и предава чрез ухапването си, причиняват смъртните случаи. Не всички видове комари носят маларийния паразит. Носи го само един вид Anopheles или още известен като тигров комар, който е широко разпространен в целят свят.

Комарът Anopheles предава малария, като смуче кръв от заразен с малария човек и след това ухапе друг здрав човек. Маларията е болест, която се предава само по кръвен път, което значи, че не може да се заразите при обикновен контакт с заразен човек. В България тази болест е изключително рядка, поради много фактори, но най-вече това, че климатът е неблагоприятен за целогодишно развитие на комари.

Интересни факти за комарите

След като разбрахте основната информация за важността от предпазване от ухапване на комар, нека ви представим и някои интересни факти за живота им. В света се срещат над 3500 видове, като не всички са опасни. Обитават всички континенти без Антарктида. Обикновените комари са по-често срещани, но има и т.н. “тигрови”, които предимно виреят в тропичните страни. Те са носители на малария и са смъртоносно опасни за човека.

Комарите нямат зъби, те разполагат само с хобот и всъщност не могат да “ухапят”. Усещането идва при пробиването на кожата от хобота. 

Средният цикъл на живота на едно такова насекомо рядко достига два месеца. Мъжките живеят около десет дни, а представителите на противоположния пол от 6-8 седмици, като снасят яйца до три пъти, преди да умрат. Могат да снесат до 300 яйца наведнъж. Женските комари могат да оцелеят до 6 месеца, но при условие, че са спали зимен сън. Да, точно така, тези студенокръвни насекоми не обичат ниските температури и предпочитат да прекарват студените месеци в сън.

Интересно е, че мъжките разпознават партньорките си по звука, който произвеждат при летене. Женските насекоми пърхат с около 500 размахвания в секунда. Докато мъжките могат да разпознават женските, женските могат да локализират своите жертви. Те имат специални рецептори, с които усещат човешкият дъх и веществата, които отделяме при потене. Въглеродният диоксид, който издишваме, също ги привлича.

 

Превенция и защита от комари

Как да се справите с тези насекоми?

След всички тези факти е съвсем логично да кажем, че борбата с комарите трябва да бъде свирепа и безкомпромисна. 

Препарати

Комарите се унищожават с препарати против комари. Това са инсектици, които се прилагат чрез различни методи от професионални ДДД фирми, а в някои случай и от самите вас! Едни от най-ефективните методи за борба с комари са обработките със студен аерозол (чрез пръскачка при помалки площи и машинно чрез гръбни моторни пръскачки или ULV машини, разположени върху коли).

Топъл аерозол

Друг високоефективен метод за борба с комари е опушване с топъл аерозол чрез специални машини наречени генератори за топъл аерозол. Използват се в зависимост от терена и ситуацията на конкретният обект.

Ларвицидна обработка

Може би най-важната обработка от всички е ларвицидната обработка. Тя убива ларвите на комарите още в зародиш. Извършва се чрез специални препарати, които се хвърлят в застояли води, водоеми, там където комарите се размножават и имат биотопи. Ларвицидната обработка против комари ще прекрати и спре появата на нови комари, а обработките с инсектициди ще унищожат възрастните комари - тези които хапят!

Репеленти

Разбира се, може да станете и случайна жертва на ухапване от комар, особено през летните месеци. Това налага използването на най-различни видове препарати тип репеленти за лична защита. Този вид продукти се нанасят директно върху кожата и имат отблъскващ ефект към комарите. Съществуват и различни видове гривни и лепенки против комари, като ефектът от тях е временен.

Инсектицидни лампи

Важен инструмент за борбата с комари са лампите против комари или така наречените инсектицидни лампи. Чудесен помощник за унищожаване на комари както в двора, градината и барбекюто, така и обекти от хранително-вкусовата промишленост, ресторанти и др. Лампите против комари привличат комарите, чрез UV светлина, но не обикновена, а специална дължина на светлината 368 nm.

Тази дължина на светлината се вижда от комари, мухи и други летящ насекоми. Лампите унищожават комарите с електрически, високоволтови решетки и лепливи плоскости (в заведения за хранене). Тази защита от комари е задължителна за всички, които имат двор, къща, вила, градина и искат без много усилия да имат добри резултати.

КУПИ НАДЕЖДНА ЗАЩИТА ОТ КОМАРИ!

Назад към всички новини