Кърлежи

Кърлежи защита и превенция

Кърлежите са малки членестоноги същества, които много приличат на насекоми, но всъщност те изобщо не са такива. Кърлежа е паразит от класа на паякообразните. Размерът им е променлив, в зависимост от вида, пола, етапа на развитие и консумираната от кърлежа кръв.

Те са изключително опасни защото пренасят инфекциозни заболявания, като Лаймската борелиоза (Лаймска болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит и други.

Какво представляват кърлежите:

В световен мащаб има над 800 вида кърлежи. За да се размножават и оцеляват им е нужен топлокръвен гостоприемник от всякакъв вид.

Сред кърлежите в България са разпространени родовете на: 

Ixodes - (I. ricinus, I. canisuga, I. hexagonus), Rhipicephalus - (R. bursa, R. sanguineus), Hyalomma - (R. bursa, R. sanguineus), Dermacentor marginatus, Haemophysalis - (H. leachi, H. parva, H. punctata) и Boophilus annulatus като всеки от тези кърлежи има специфични характеристики и любими приемници.

Кърлежите се хранят с кръв от широка гама животни - бозайници в това число кучета, котки, птици, едър добитък и влечуги.

Къде се срещат кърлежите:

В топлото време кърлежите се срещат на откритите площи с висока и влажна тревиста растителност и сянка. Кърлежа може да живее не само в равните и ниски части а и на високи места от 1900-2000м когато климатът е подходящ за това. Хората в града обаче не са напълно защитени защото кърлежите може да се срещат в парка или в градинката около блока.

Как и къде може да получите ухапване от кърлеж:

Когато някое топлокръвно животно или човек мине покрай зони заселени с кърлежи предимно места с трева кърлежите се прикрепят към гостоприемника и започват да смучат кръв.

Как да се предпазите от ухапвания от кърлежи:

Определено превенцията е важна, може да си спестите редица притеснения и неприятности при ухапване на кърлежи. Винаги когато сте планирали да посетите места на които е възможно да има кърлежи трябва да носите дрехи с дълъг крачоли и ръкави( така ще се защитите от директно ухапване от кърлежи).Дори и с дрехи, които покриват ръцете и краката имайте едно на ум!

Кърлежа ще пълзи по дрехите ви докато не намери начин да стигне до кожата ви. Ако ходите в тревисти местности оглеждайте краката си за пълзящи кърлежи( ако има такива веднага се изтупайте).Ако сте на на разходка и сте решили да седнете на тревата за да си починете бъдете внимателни кърлежите чакат точно това! Оглеждайте се внимателно за наличие на кърлежи по ръце, ръкави.

Ако имате възможност винаги постилайте одеяло или ако нямате, връхна дреха когато сядате на земята винаги след като станете го изтупвайте.Може да използвате различни по вид препарати против кърлежи или така наречените репеленти против кърлежи. Препаратите против кърлежи имат за цел да отблъснат кърлежите далеч от обработените с репелента места.

Повечето препарати за кърлежи са за лична защита и се употребяват, като се нанасят директно върху кожата или дрехите. Препаратите за кърлежи имат временен ефект 2-6 часа според марката и вида на препарата.

Какво да направя ако ме ухапе кърлеж:

Както вече споменахме ухапването от кърлежи може да бъде изключително опасно не заради самото ухапване а заради това, че кърлежа може да ви предаде опасни заболявания. Ако имате възможност се обърнете към вашият лекар за да извади кърлежа и да предпише нужните изследвания.

Ако сте сред природата и нямате възможност да посетите лекар веднага. Трябва да разполагате със специален уред за вадене на кърлежи. Уредите за вадене на кърлежи са различни по вид и форма но всички служат за издърпване на кърлежа от кожата. Кърлежите са вадят, като внимателно и бавно ги издърпвате( не редно е да въртите кърлежа, тъй като може да го скъсате и част от него да остане под кожата също така не е необходимо да мажете с нищо кърлежа).

Кърлежите се вадя само с бавно издърпване важно е да извадите целят кърлеж от кожата без да го късате.Този метод на вадене на кърлежи важи както за хора така и за домашни животни. След изваждане на кърлежа трябва да дезинфекцирате мястото на ухапване със спирт или йод ако нямате използвайте подръчни спиртни парфюми, афтършейв или др.

След като извадите кърлежа НЕ ГО ИЗХВЪРЛЯЙТЕ! Трябва да съхраните изваденият кърлеж в затворен съд, плик или друго и да го занесете за изследване от което ще стане ясно дали кърлежа е носител на заразно заболяване. Ако поради някаква причина това е не възможно трябва да следите здравословното си състояние в продължение на до 30 дни за поява на зачервявания около ухапването, температура, обриви, главоболие. Вина ги се консултирайте с вашият лекар за симптомите за след ухапване от кърлежи.

КУПИ ПРОДУКТИ ЗА ЗАЩИТА ОТ КЪРЛЕЖИ

Назад към всички новини