Какво отблъсква осите и как да се отървете?

Всеки обича да прекарва време навън. Едно обаче е сигурно, без значение дали в пространството на дома ни или в природата, осите са нещо, от което всеки иска отърваване. Когато сте на открито не можете да направите много за отблъскването им, но когато става въпрос за превенция на дома ви, има методи за отърваване от тези неприятни насекоми.

Какво отблъсква осите и как да се отървете?

Какво привлича осите?

Те биват привлечени от сладки вещества, като плодове и нектар, както и от месо и други източници на протеини. Привличат ги и миризми, като сода бикарбонат и бира, а също и ароматите на цветя. Биват примамвани и от миризмите на някои парфюми и лосиони, както и от ярки цветове и лъскави предмети, като бижута и метални повърхности. Някои видове се подлъгват и от нотките на някои химикали, които се съдържат в почистващи препарати.

Какви миризми служат за отблъскване на осите?

Съществуват няколко естествени и изкуствени миризми, за които е установено, че работят в борбата с тези насекоми. Някои от естествените аромати са цитронела, мента и евкалипт. При изкуствените инсектициди се причисляват спрейовете против вредители, които обикновено съдържат химикали, като пиретрин или перметрин. Те са токсични за тях и могат да им повлияят, както и свещите за отблъскване на оси, които съдържат етерични масла, отделящи неприятни за насекомите миризми.

Ефективни методи за прогонване

Съществуват няколко ефективни метода за отърваване. Като едни от най-подходящите се окачествяват:

  • професионално отърваване – това е най-сигурният и най-безопасният метод за защита и отблъскване на популацията. Професионалният унищожител ще използва специализирано оборудване и химикали, за да унищожаването и отблъскването на гнездото по безвреден за вас начин;
  • ловене с капани – на пазара се предлагат различни видове като лепкави капани, примамка или вакуумни. Те могат да бъдат ефективни за отърваване от отделни индивиди или малки групи, но може да не са ефективни за по-големи гнезда;
  • физическо отърваване – ако гнездото е видимо и достъпно, може да е възможно то да бъде премахнато физически. Това обаче трябва да се прави само от професионалист, тъй като разстройването на кошер може да бъде опасно;
  • възпиращи средства – средствата за отблъскване, като горепосочените вещества, могат да бъдат използвани за отблъскване на осите от определен район. Тези методи обаче не са ефективни за премахване на установено гнездо;
  • превенция – един от най-добрите начини за отблъскване на неприятните гости е предварителното предотвратяване от създаването на осарник. Това може да се постигне чрез покриване на храната и напитките, правилно изхвърляне на боклука и запечатване на всички потенциални входни точки, като поставяне на мрежа на прозорците и използване на специално лепило за пукнатините в стените на дома ви.

Как да изгоните осите от басейна в двора?

Ако те вече са нападнали басейна ви, отново е най-добре да разчитате на професионална помощ. Поставянето на капани в района на басейна също би бил сравнително ефективен метод. Докато басейнът не е в употреба можете да го предпазите с мрежа. Поддръжката на района на басейна чист също е важно точка - не пазете в близост храни и напитки.

Как да премахнете осарника?

Отърваването от гнездо може да бъде опасно и трябва да се извършва с повишено внимание. Първоначално е важно да определите вида на популацията, защото различните видове имат разнообразни навици за гнездене и поведение. Снабдете се с екипировка като пчеларски костюм, ръкавици и маска. Ако все пак се стигне до жилене, веднага дезинфекцирайте мястото със сапунена вода. Ще ви е необходим също и инструмент за унищожаване, като кошче за отпадъци с дълга дръжка или спрей за гнезда на оси.

Най-подходящото време за отърваване от гнездо е през нощта, когато те са по-малко активни. След повалянето на гнездото го обработете чрез пръскане обилно със спрей, за да сте сигурни, че се убили осите. След като те са неактивни, задействайте отърваване и унищожаване на осарника, като го изхвърлите далеч или го поставите под висока температура. Важно е, обаче да се отбележи, че винаги е по-безопасно и по-ефективно да се извика професионален унищожител, който да предприеме отблъскването на кошера.

Назад към всички новини