Как се вади кърлеж безопасно?

Почти всеки човек се е сблъсквал с неприятната ситуация да открие кърлеж – дали на себе си, някой близък, или на домашния си любимец, това е едно от малките, но значителни неудобства, които обикновено се появяват след прекарване на известно време сред природата. 

Тази статия цели да ви подготви как да действате бързо и безопасно в такива случаи, осигурявайки необходимата информация за ефективното изваждане на кърлежи и предотвратяването на сериозни здравословни последици. Ще обсъдим как да се грижите за засегнатата област и какви са потенциалните рискове, свързани с ухапванията. Освен това, ще споделим в кои случаи има нужда от незабавна медицинска намеса след изваждане на кърлеж. 

Какво трябва да направите, ако забележите забил се кърлеж?

На първо време, не се стряскайте, а предприемете бързи и ефективни действия. Първата стъпка е да оцените ситуацията, като установите размера и позицията му. Използвайте лупа, ако е необходимо, за да го огледате внимателно. Подгответе си пинсета или специализиран уред за изваждане на кърлежи. 

Трябва да действате прецизно, с точни действия и търпение, като е важно да внимавате да не стресирате насекомото, тъй като това може да увеличи риска от пренасяне на болести. След като си подготвите подходящия инструмент, си сложете предпазни ръкавици, ако имате налични, за да предотвратите пряк контакт. Освен това, е добре да се уверите, че областта около ухапването е чиста и добре осветена, за да улесните процеса на изваждане.

Как да извадим кърлеж>>Съвети и помощ при ухапване>>

Какво НЕ трябва да правите?

При обработка на засегнатото място, има някои действия, които трябва да избягвате, за да намалите риска от усложнения. Не бързайте да изваждате кърлежа по груб начин. Освен това, е важно да знаете, че методи, като използването на горещи предмети или нанасянето на вазелин, олио или алкохол, могат да предизвикат допълнителни рискове. С подобни действия насекомото може да освободи повече слюнка или стомашно съдържимо, което увеличава риска от ухапвания и пренос на зарази, като лаймска болест и марсилска треска. 

Също така, не използвайте огън или цигари за изваждането, тъй като това може да причини ожулвания или други наранявания. Подходът трябва да бъде внимателен и методичен, за да се избегнат такива рискове.

Как да извадите кърлежа, за да е безопасно за пострадалия?

Ваденето трябва да стане по възможно най-внимателния начин, за да бъде безопасно за пострадалия. Препоръчваме ви да следвате стъпка по стъпка тази инструкция:

  • Подготовка на инструментите

Подгответе си пинсета или специализиран уред за изваждане на кърлежи. Ако е възможно, използвайте пинсета с тънки върхове, за да си осигурите по-прецизно хващане.

  • Хващане на кърлежа

Хванете го възможно най-близо до кожата, като се стремите да обхванете главата му. Избягвайте да притискате коремчето му, тъй като това може да доведе до изхвърляне на заразена течност.

  • Изваждане на кърлежа

Издърпайте го внимателно и равномерно нагоре, без въртеливи движения или резки изтръгвания. Действайте стабилно и спокойно, за да избегнете разкъсване на тялото на насекомото по време на издърпването и евентуално оставането на части от него в кожата.

  • Проверка и дезинфекция

След изваждането, проверете дали кърлежът е цял, включително главата и щипките. Дезинфекцирайте мястото на ухапването с подходящ антисептик.

  • Съхранение на кърлежа

Поставете го в плътно затворен контейнер, ако имате намерение да го носите на лекар за анализ. Това може да бъде полезно за диагностициране на потенциални болести, пренасяни от тези опасни насекоми.

  • Наблюдение за симптоми

Добре е да следите за евентуални необичайни симптоми или признаци на инфекция в следващите дни.

Следвайки тези стъпки, ще минимизирате риска от инфекции и ще си гарантирате, че сте направили изваждането по възможно най-безопасния и ефективен начин.

За какво да внимавате?

Има няколко ключови аспекти, на които трябва да обърнете внимание, за да гарантирате безопасността на процедурата по изваждане на кърлежа:

  • увреждане на главата – внимавайте да не увредите главата му. Ако части от нея или от челюстите останат забити в кожата, това може да доведе до инфекция или възпаление;
  • избягване на стискане на тялото – гледайте да го хванете внимателно и да не стискате тялото му, тъй като това може да причини изливане на потенциално заразени течности върху кожата или в раната;
  • дезинфекция на раната – след изваждането, незабавно дезинфекцирайте засегнатата област. Използвайте подходящ антисептик или алкохол, за да намалите риска от инфекция;
  • наблюдение за признаци на инфекция – следете мястото на ухапването за признаци на инфекция, като зачервяване, подуване, болка или събиране на гной;
  • симптоми след ухапване – обърнете внимание на симптоми, като треска, умора, обриви или ставни болки, които могат да сигнализират за сериозни заболявания, пренасяни от кърлежи;

Като вземете предвид всички тези съвети, вие значително ще намалите рисковете, свързани с ухапванията от този вид насекоми, и ще увеличите шансовете за безопасно и успешно изваждане.

Какво да направите, след като извадите кърлежа?

От Otrovi ви препоръчваме да го поставите директно в запечатан контейнер и да го изхвърлите по безопасен начин, за да избегнете повторен контакт. Ако прецените, може да го покажете на лекар за анализ. Дезинфекцирайте засегнатото място и наблюдавайте за евентуални признаци на инфекция или необичайни симптоми. В допълнение, може да си запишете датата и обстоятелствата на ухапването, тъй като тази информация може да ви бъде полезна при последваща медицинска консултация.

Възможни последствия и кога трябва да посетите лекар?

Ако след изваждането на кърлежа забележите каквито и да е промени в здравословното състояние на пострадалия, включително признаци на лаймска болест или марсилска треска, незабавно потърсете медицинска помощ. Признаците на инфекция или алергични реакции след такова ухапване изискват специализирана медицинска оценка и лечение. Имайте предвид че симптомите може да се появят дни или дори седмици след ухапването, така че бъдете внимателни. 

За повече информация и съвети относно предпазването от ухапвания от кърлежи, прочетете статията ни “Как да се предпазим от ухапване от кърлеж и Лаймска болест?”.

Назад към всички новини