Как да унищожите гнездо на стършели?

За разлика от осите и пчелите, стършелите са доста по-големи и плашещи. Те се хранят с други насекоми, дървесни и растителни сокове. Поради тази причина не бива да се тревожите, че ще унищожат нещо важно за вас и ще повредят насажденията в двора. Може да ги различим по червеникавия цвят на главата. Осите имат доста по-меко жило, докато стършелите са здрави и твърди. 

Когато гнездото им е в близост до човека, направено в двор или градина, стават агресивни и опасни, защото го защитават. Стършелите контролират популацията от насекоми и имат важна роля в природата. Трябва да бъдат премахнати или изгонени по някакъв начин, ако гнездото е голямо и ви тревожи.

Препарат за унищожаване на стършели

Как изглежда гнездото на стършелите?

Тези насекоми имат голямо червеникаво гнездо, изработено от сдъвкани дървесни влакна. Те не използват здрави дървета за направата му, а само дървесина, която вече е изгнила и изсъхнала. Може да го объркате с това на осите, но тяхното се различава по цвета си, който обикновено е бежов. Друго характерно за стършелите е това, че оставят отвор в долната му част. Той служи за почистване на зоната от ларви, екскременти и други. Ако забележите гнездото им в имота или къщата си, е важно да намерите правилния подход за премахването му.

Къде най-често гнездят?

Те се чувстват като у дома си на открито в гората, овощните градини или парковете. Поради сериозната урбанизация, все по-често се приближават към хората и се случва да бъдат открити гнезда в дворовете на къщи или дори вътре в тях на тавани или пристройки. Това е предпоставка да потърсите начин за прогонването на насекомите. Ако усетят опасност, стършелите ще станат много агресивни към хората. Ужилването им е доста сериозно, затова трябва да бъдат премахнати навреме.

Особено притеснително е гнездото на стършели да бъде разположено на тавана на къщата ви или в складовото помещение. Съобщава се за много такива случаи, при които ще бъде трудно да се справите сами с проблема. Дори се е случвало специалисти да откриват повече от едно в малко и тясно помещение. Насекомите могат да бъдат агресивни ако ги нападнете затова премахването им трябва да стане с помощта на специалист. Когато се намират на открито, може да действате и сами, но в този случай не ви го препоръчваме. 

Какви методи за справяне с проблема съществуват?

От значение е да започнете борбата възможно най-скоро, преди да се е случил някакъв неприятен инцидент. Не ви съветваме да дразните насекомите с дим или нещо друго, защото има вероятност да ви нападнат вкупом, а това е много опасно. Ще предложим няколко различни варианта за действие:

  • извикайте специалисти – те знаят как да премахнат цялото гнездо и да разрешат проблема възможно най-компетентно;
  • препарати за унищожение – има доста надеждни вещества, създадени специално за употреба срещу летящи насекоми;
  • народни средства – могат да бъдат премахнати чрез аромати, които ги дразнят. Това са лавандулата, ментата, босилекът и дори доматите. Засадете в градината такива подправки;
  • капан за стършели – ефективно средство за премахване на насекомите. Такъв капан не може да навреди на пчелите, защото е създаден за други видове жилещи насекоми.

Не отлагайте разрешаването на един такъв проблем, защото след време премахването им, ще бъде много трудно.

Има опасност засегнатата от тях площ да стане прекалено голяма и бройката на жилещите насекоми да се увеличи многократно. Това е и причината да наблюдавате имота си внимателно. Ако нещо ви направи впечатление, вземете навременни мерки и прогонете насекомите трайно и с най-ефикасните методи. Възможностите никак не са малко. Опитайте комплексен подход с професионални капани и народни средства, за да имате по-голям успех.

Назад към всички новини