Как да си направите бърз капан за комари?

Затоплянето на времето води със себе си появата на повече насекоми, които са търсили топли убежища през зимата. Когато температурите вече са високи, летящите вредители, като комарите, започват да обикалят навсякъде, да търсят източници на храна, което от своя страна предизвиква дискомфорт и раздразнение у хората, които вредителите изберат да атакуват.

Ако сте забелязали нашествието им в двора и градината ви на открито или ги откривате все по-често на закрито, е време да вземете подходящи мерки, които да ви помогнат да разрешите проблема. Съществуват както множество препарати, машинки, гривни, спрейове, мрежи, които можете да използвате, така и домашни средства като капани, доказали своята ефективност.

Как да си направя сам капан за комари

Борба с комари на открито 

При температура на въздуха над 16 градуса и висока влажност над 80 %, комарите се чувстват най-добре и търсят условия, които покриват критериите им. Именно това е причината с настъпването на зимата да не ви създават проблеми до настъпването на по-топлото време. Именно поради климатичните условия, вредителите избират да обитават брегове на водни басейни, влажни ливади, полета. Това е и причината да ги откривате често в дворовете си след залез слънце, а дори и преди това. 

Поради своите температурните предпочитания комарите са най-активни нощем, а денем преустановяват дейността си, ако е много топло и слънчево. Това означава, че когато искате да извършите качествена борба срещу наличието им, трябва да се насочите към тези интервали на денонощието, които се характеризират с най-висока активност на летящите насекоми. 

Най-вероятно ви се е случвало да си приготвяте барбекю на двора и да си организирате приятна лятна вечеря със семейство и приятели и да усетите присъствието на натрапниците. Какво можете да направите:

  • окрийте с найлон или нещо по-тежко излишни водни източници, защото те се привличат от водата и без нея не могат да снасят своите яйца и да се развиват;
  • ако притежавате басейн го поддържайте в изрядно състояние. Чистете го и поставяйте хлор – това ги отблъсква;
  • Не оставяйте високи треви, защото там намират своите убежища през деня.

Как да си направите ефективен домашен капан за комари?

Един от най-доказаните и ефикасни домашни капани срещу комари е със съдържание на мая. Приготвя се лесно, а времето, което ще ви отнеме, не е повече от 5 минути. Освен тази съставка ще ви бъде необходимо и една пластмасова бутилка, която подлежи на изрязване. Този домашен капан е подходящ за времетраене от две седмици и може да се прилага както на открито, така и на закрито. 

домашен капан за комари>>рецепта>>топ качество

За приготвянето на улавящото средство ще ви бъдат необходими:

  1. Пластмасова бутилка с вместимост 2 литра. Горният край се реже, като трябва да премахнете около ⅓ то цялото шише. 
  2. 300-400 мл топла вода. Температурата ѝ не трябва да надвишава 30 градуса. Изсипва се в бутилката.
  3. 1 ч.л суха мая. Ключовата съставка за капана се добавя към водата.
  4. 2 с.л. Кристална захар. За приготвянето на капана, който да привлича вредителите се добавя и подсладител.
  5. Вестник или фолио – едно парче. Служи за обгръщане на вътрешната част на бутилката. 

Изрязвайки шишето, трябва да поставит отрязаната горна част в него с гърлото надолу, след като вече сте сложили нужните съставки за капана. Вестника или фолиото е за изолиране на конструкцията и прикрепянето. 

Как действа?

Маята в капана, която ферментира, в комбинация със сладостта от захарта, привличат комарите. Освен това, те обичат тъмните пространства и поради тази причина навлизат в изграденото от вас средство. Попаднали в капана те вече не могат да излязат навън, защото пространството е силно ограничено, а всички стени са лепкави и те не могат да използват крилете си. Падайки във водата, те се давят и умират.

Това средство се характеризира като значително ефективно и може да се използва за борба срещу комарите и на закрито, и на открито.

Качествени и ефективни решения против комари

Назад към всички новини