Как да се предпазите от молците?

В света се срещат хиляди видове молци, а най-популярните сред тях са хранителните и тези за дрехи. Текстилните предпочитат места като гардероби, а хранителните могат да бъдат срещнати в кухни и килери. Чисто визуално двата вида се различават един от друг. Те се характеризират с това, че са нощни животни с размери от няколко милиметра. Тялото им е кафеникаво на цвят и летят. 

Разликата идва от това, че молците за дрехи увреждат най-вече текстила, а хранителните са вредни за човешкото здраве, тъй като оставят изпражнения в храната. Лошото при тези вредители е, че се размножават много бързо и ако не се вземат навременни мерки, проблемът може да стане голям.

Какво да направим за да се предпазим от молци >> Защита от молци

Откъде идват молците?

Те са вид пеперуди. Специалистите смятат, че са привлечени от светлината в дома. Проверявайте уплътненията на вратите и прозорците, защото е възможно да пропълзят отвън през някоя пукнатина, след което се настаняват трайно в жилището и започват да се размножават. Привлечени са от високата влажност и наличието на мръсни дрехи. Почиствайте редовно шкафовете и гардеробите от прах и замърсявания. Молците не обичат чистотата. 

Всъщност дрешният молец не яде текстила, а неговата ларва. Те спират да се хранят, когато настъпи моментът да изплетат какавидата си. Подобен вредител може да нанесе сериозни щети на дрехите, затова е важно да не допускате неговото присъствие.

Къде се укриват най-често молците?

В зависимост от това дали става въпрос за хранителни или дрешни молци, те се срещат на различни места в жилището. За да ги откриете може да погледнете във:

  • гардероба със зимни дрехи – привлечени са от естествени тъкани като вълната. Ето защо е възможно да повредят хубавите ви зимни пуловери, якетата, одеяла и други подобни тъкани;
  • в мебелите където държите хранителните продукти – отворените пакети с храни в кухненския шкаф са идеалното място, в което намират храна и условия за развитие;
  • на топли и влажни места – необходими са им условия, за да се размножават. Това са високата температура, наличието на влага и храна.

От значение е често да почиствате цялото жилище и да забърсвате праха.

Средства за превенция от молци

Редовно трябва да се проверяват и почистват гардеробите, тъй като застоялият въздух и влагата са предпоставка за развитието на тези вредители. След като изчистите и избършете всичко, поставете ароматни торбички с билки като розмарин, лавандула и мащерка. 

В гардероба трябва да стоят само чисти и напълно изсушени дрехи. Перете на висока температура, защото тя убива всички микроорганизми. В кухнята от друга страна не бива да държите пакети с отворена храна. Това е в сила най-вече за брашното, зърнените култури и подправките.

Важно е да спазвате определени правила и няма да имате проблем с молците:

  • не прибирайте влажни или обличани дрехи в гардероба – те със сигурност могат да привлекат насекомите и да ги настанят трайно в дома ви;
  • съхранявайте зимните дрехи в найлонови пликове – молците са силно привлечени от вълната и естествените материи. Честите и изпрани дрехи могат да бъдат вакуумирани и при тях да се постави торбичка с ароматни билки, като защитно средство;
  • периодично проветрявайте – в гардероба е важно въздухът да бъде чист, затова през определен период вадете всичко навън, за да се освежи;
  • наблюдавайте хранителните провизии – шкафът, в който ги съхранявате, трябва да е винаги чист и подреден. Добро решение е да прехвърлите част от продуктите в стъклени буркани.

Лесно ще се предпазите от този тип пълзящи вредители, ако спазвате необходимата хигиена и използвате различни предпазни средства под формата на естествени аромати. Професионалните инсектициди и препарати са решение, ако вече проблемът е доказан и насекомите се забелязват на повече места.

Назад към всички новини