Как да се предпазим от ухапване от кърлеж и Лаймска болест?

В следващата статия ще разберете какви мерки да вземете, за да предотвратите ухапване от кърлеж и разболяване от Лаймска болест.

Лаймската болест е инфекция, предавана от кърлежи. Периодът с най-висок риск от заразяване с тази инфекция е късна пролет и началото на лятото. Това е една от най-честите инфекции, пренасяни от кърлежи в България.

Кърлежите, които предават заразата, често са много малки и трудно забележими. Те са с размерите на голяма точка, когато излязат в края на пролетта и началото на лятото. В следващите редове ще ви дадем ценни съвети как да се предпазите от ухапване от кърлежи и една от най-честите зарази, на които са преносители.

Как да се предпазим от ухапване от кърлеж и разболяване от Лаймска болест

Ето пет съвета, които ще ви помогнат да предотвратите ухапването от кърлежи и да получите лаймска болест.

1.Погрижете се в зоната около къщата ви да няма кърлежи

  • Уверете се, че тревата ви е добре окосена и поддържана.
  • Създайте бариера за кърлежи между тревата и по-високите треви или храсти.
  • Елиминирайте местообитанията на мишките.

Първият принцип при създаването на зона без кърлежи е да осигуряването на добре поддържана вътрешна зона. Тревни площи, които са добре окосени ще помогнат за това местообитанието на кърлежите да е далеч от дома ви.

Най-често кърлежите се заразяват с лаймска болест от мишки и затова е важно да премахнете местообитанията на мишките около двора си. Това включва елиминиране на дървесни и каменни купчини, където мишките са склонни да живеят и да се размножават.

2.Насладете се на открито пространство, което да е безопасно

  • Избягвайте ходенето в гористи и обрасли райони.
  • Когато сте на туризъм, се движете само по маркирани пътеки.
  • Стойте далеч от висока трева и непочистени зелени площи.

Отивате на разходка или поход? Придържайте се към пътеките, далеч от високата трева и храстите, които може да са по краищата на пешеходна пътека. Избягвайте да спортувате и да се движите във необработени площи. Спортните игрища и стадионите с добре поддържани тревни площи са по-безопасни.

3.Защитете себе си, децата си и домашните си любимци, като носите защитно облекло, обработено с пестициди за кърлежи, и третирате кожата си с отблъскващи насекоми препарати

  • Носете защитно облекло, включващо дълги ръкави, дълги панталони, прибрани в чорапите и високи обувки като ботуши или туристически обувки до глезена.
  • Избягвайте да ходите боси или да носите сандали / обувки с отворени пръсти.
  • Използвайте отблъскващи кърлежите препарати  и препарати за директно нанасяне.
  • Винаги четете инструкциите за безопасност при употребата на препарати.

Много лекари ги смятат за опасни за употреба при деца. Бъдете внимателни и се консултирайте с Вашия лекар преди употреба. Не ги използвайте при деца под 3 години.

Леките дълги панталони и дългите ризи са чудесни за туризъм, тъй като не позволяват на кърлежите да се качат на кожата ви.

Преди да навлезете в опасни зони, е добре да напръскате дрехите си с препарат против кърлежи, който ще ги отблъсне и така няма опасност да ги пренесете в дома си.

Освен че може да напръскате дрехите си, можете да използвате и репелент срещу насекоми върху кожата си, за да се защитите от ухапване. При тях трябва да нанесете препарата чрез пръскане върху откритата повърхност на кожата и да я оставите да изсъхне.

Когато се върнете от приятната разходка или излет навън, е добре винаги да имате навик да се къпете веднага. Това може да отмие кърлежи, които са попаднали върху вас. Изперете и изсушете дрехите си веднага. В такива случаи сушилнята върши добра работа, тъй като изсушаването на дрехите на високи градуси убива насекомите.

Защита на вашите деца

Много е важно да използвате защитни мерки и за вашите деца. Всеки вид пестициди или репеленти трябва да се използва с повишено внимание и е важно да обсъдите използването им с вашия педиатър, преди да ги използвате.

Защита на домашните любимци

Важно е също да защитите домашните си любимци от лаймска болест. Добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно одобрените продукти за отблъскване на кърлежи за домашни любимци.

4.Винаги след като се били в район с гъста растителност, се проверявайте за кърлежи

  • Винаги си взимайте душ, след като сте били в потенциално опасни райони.
  • Най-честите места, на които може да се закрепи кърлеж са: зад коленете, подмишниците, скалпа, пъпа, слабините, задните части, гърба.
  • Най-важното е да отстраните кърлежа от вас, преди да е успял да се прикрепи и да предаде лаймска болест или друга зараза.

Рискът от получаване на лаймска болест е по-голям, колкото по-дълго кърлежът остане в кожата. Следователно извършването на проверки за кърлежи е важно, за да могат да бъдат премахнати, преди да предадат инфекцията.

Проверките за кърлежи се извършват по два начина:

Физическите инспекции се правят като се опитате да усетите дали няма захванат за тялото ви кърлеж. Кърлежите са много малки и понякога не се виждат. Понякога усещането за прихванато към вас чуждо тяло може да  ви помогне да откриете кърлежи, които са в скрити зони, например зад коляното или подмишницата ви, където не бихте могли лесно да ги видите.

Трябва да се правят и визуални проверки, като се търсят и много малки тъмни петна с размер на голяма точка – такива са кърлежите в нимфния етап.

Може да се нуждаете от помощта на някой, който да огледа трудно видимите за вас места като подмишниците и гърба за кърлежи. Родителите трябва да проверяват редовно цялото тяло на детето си за насекоми.

5.Извадете кърлежите веднага, като ги хванете с пинсета или уред за изваждане на кърлежи и ги издърпате от кожата

Най-бързият начин за премахване на кърлеж е с пинсети или уред за изваждане на кърлежи. Хванете кърлежите между главата и кожата и дръпнете здраво, но нежно.

Може също да използвате уред за изваждане тип ласо или уред за изваждане тип карта, с които изваждането е по-лесно и вероятността да разкъсате насекомото и част от него да остане в кожата ви е по-малка.

Важно е да премахнете кърлежите бързо и внимателно. Премахването на кърлеж през първите 24 часа драстично намалява риска от лаймска болест и е най-добрата ви защита за предотвратяване на получаването и на други зарази.

Повече за това как да извадите кърлеж и какво да правите след това, прочетете в статията Уреди за вадене на кърлежи.

При нас може да намерите всичко необходимо за предпазване от ухапвания от кърлежи, също както и уреди за отстраняването им и гелове за успокояване на ухапаното място. Вижте повече за предлаганите от нас продукти тук. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от консултация тук или на тел. 0879 400 500. Ние предлагаме сигурна и доставка до 24 часа от потвърждаването на поръчката ви и безплатна доставка при покупка над 50лв.

Предпази се от кърлежи

Назад към всички новини