Как да се отървете от къртиците в градината ви?

3 стъпки за прогонване на къртици от градината

Къртиците са често срещани вредители, които могат да унищожат градината ви. Те представляват род дребни бозайници от рода Къртицови. Движат се под почвата, чрез изкопаване на проходи и тунели. За щастие оставят следи над повърхността – под формата на купчини или издутини. Ако сте забелязали нещо подобно в градината си, е твърде вероятно в двора ви да има нежелани гости. Премахването им преминава през 3 главни етапа:

  • Да разберете дали в двора ви има къртици
  • Да ги премахнете, без да ги нараните
  • Да предотвратите повторната им поява

Как да се справим когато имаме проблем с къртици

Първият етап включва проверката за наличието на къртици в градината ви. За да ги разпознаете по-добре, е важно да сте наясно с особеностите на техния начин на живот. Може да видите повече за техният начин на живот в ТУК!

Ето и някои полезни съвета и методи, с които да разберете дали имате нежелани гости в двора си:

1. Потърсете купчини с пръст или къртичини (приличат на издутини) в градината ви. Обикновено, когато си проправят път през двора, оставят купища с пръст. Най-често ровят там, където има разсад или растения. Също така имайте предвид, че къртиците се хранят с ларви, червеи и насекоми.

2. Проверете и потърсете за наличието на тунели.

Тунелите, изкопани от къртици, се намират дълбоко в земята – обикновено на приблизително до 26 см под повърхността. Ако забележите повдигнати повърхности на земята под тревата, опитайте да я настъпите. Ако земята отстъпва под краката ви, то това е сигурен признак за присъствието на къртици в двора ви. Разгледайте внимателно всички очертания и заграждения в градината, тъй като къртиците копаят и покрай структури. Огледайте около прагове, огради, навеси, пътеки.

Периодично проверявайте градината си.Когато насекомите в по-горния слой почва започнат да намаляват, къртиците копаят по-дълбоко, съответно доказателствата, които оставят над почвата са по-трудно забележими. Това може да ви създаде фалшиво впечатление, че са напуснали двора ви. Дори доказателствата за присъствие на къртици да отшумят, продължавайте да проверявате в следващите няколко месеца.

Потърсете и разгледайте снимки на къртици, за да знаете какво точно търсите в двора си. Те са дребни бозайници с предни плавници, без видими уши и заострена плешива муцуна. Обикновено са дълги около 18 см. Наблюдавайте двора си рано сутрин или вечер, когато почвата е влажна. Къртиците са най-активни през пролетта или есента. 

Какво да правим ако забележем къртици в двора или градината

Вторият етап е свързан с различни методи за премахването на къртиците, без нараняването им. Ето и най-ефективните методи:

Направете естествен безвреден спрей, който отблъсква къртиците. За направата му ще са ви нужни следните съставки:

1. ¼ чаша рициново масло (рициновото масло е мощен репелент и може да бъде ефективен и самостоятелно прилаган върху почвата.)
2. 1 с.л. кайенски пипер
3. 2 с.л. течен препарат за чинии
4. 1 с.л. вода

Смесете съставките и изсипете в спрей за пръскане. Може да го прилагате върху къртичините по двора ви.

1. Друг ефективен метод за изгонването на нежеланите посетители в градината ви е употребата на ултразвуково устройство против къртици. То излъчва подземен звуков импулс, който отблъсква както къртици, така и други подземни гризачи. Подземните вибрации са напълно безопасни за вас и домашните ви любимци. Те рефлектират единствено върху нежеланите вредители.

2. Намерете активен тунел в двора си и разширете един от входовете му, за да поставите капан. Когато проверите и сте сигурни, че къртицата е попаднала в капана, го занесете на поне 40 километра разстояние от дома ви, преди да я пуснете.

Ефективни методи за защита от къртици

Третият етап е свързан с предотвратяването на повторната поява на къртиците.
За целта може да изпробвате някой от следните методи:

1. Първият метод е трудоемък, но ефективен. Той включва изкопаването на подземна бариера на градината ви, за да се избегне проникването на къртици.  За целта е нужно изкопаване на приблизително 60-70 см дълбочина и 15 см ширина. Дупката напълнете с непроницаем материал или тел, за да не могат да преминат вредителите.

2. За да се отървете от къртиците, трябва да премахнете и потенциалния им хранителен източник – ларвите. Те привличат вредителите и е много вероятно да са причината за присъствието им.

3. Присъствието на котка е предпоставка за липсата на плъхове и къртици. Осигурете безопасност на двора - уверете се, че е ограден отвсякъде и че няма отровни за котки растения. Това също е ефикасен метод, за да държите нежеланите вредители далече от градината си.

Ако въпреки положените усилия, не успеете да се справите сами, то не се колебайте да ни потърсите. Ние предлагаме професионални услуги и продукти с доказана ефективност. Виж всички продукти против къртици ТУК!!

КУПИ ЗАЩИТА ОТ КЪРТИЦИ СЕГА!

 

Назад към всички новини