Как да се отървем от сколопендра (скрипя)?

Сколопендрите (наричани още скрипи) са сред онези нежелани гости, които никой не би искал да вижда у дома си. Причините за това са много – от страха от ухапване до отблъскващата им външност. Но как да се отървем бързо и успешно от тази напаст? Следващите няколко реда от тази статия в блога ни ще ви дадат отговор на този въпрос.

Защо сколопендрите представляват проблем?

Определено всеки от нас иска домът му да бъде безопасен и уютен. За съжаление, появата вредители, като сколопендрите, може да наруши това усещане. Нека разгледаме подробно какви проблеми могат да причинят тези малки, но неприятни създания.

  1. На първо място, макар и рядко смъртоносно, ухапването от това животно е изключително болезнено. Жертвите често описват болката като горещ удар или пробождане. Освен това, в някои случаи ухапването може да предизвика алергични реакции, които, ако не се лекуват навреме, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Въпреки че това не е често срещано, е важно да бъдем наясно с рисковете.
  2. Второ, външният вид на сколопендрите предизвиква страх и отблъскващо чувство у много хора. Този страх е още по-изразен у децата, които не познават тези гадинки и могат да реагират панически.
  3. Накрая, но не по важност, стои въпросът с хигиената. Независимо от своя размер, сколопендрите могат да бъдат носители на бактерии и други патогени. Те често преминават през различни места – от замърсени до чисти, и по този начин пренасят микроорганизми от едно място на друго. Наличието на вредители в дома, особено в кухнята и местата за хранене, значително увеличава риска от разпространението на болести.

Така че, докато някои хора смятат сколопендрите за неприятни гости, е важно да разберете, че те наистина представляват риск за домакинствата. Научете как да се отървете от тях и да гарантирате безопасността на вас и на вашите близки.

Как да се справим със сколопендра-скрипя>>съвети>>препарати>>топ цени

Откриване на сколопендрите

Откриването им в дома или градината е много важно, за да предприемете правилните мерки за тяхното премахване и да се отървете от тях. Първата стъпка към справянето с всяка проблемна ситуация, свързана с вредителите, е разпознаването на врага.

  • дълги и тънки тела – много характерни за сколопендрите. Това, което ги прави различни, е големият им брой крака, което ги оприличава със стоножките;
  • цветове – те също са насока за тяхната идентификация. Често се открояват с ярки нюанси, вариращи от кафяви и зелени до ярко червени или жълти. Тези цветове правят сколопендрите привлекателни за наблюдение, но служат и като предупреждение за хищниците;
  • две щипалки – това е един от най-отличителните им белези. Тези части се намират на предния край на тялото им и служат както за хващане на плячка, така и за защита. Щипалките са силни и здрави и могат да проникнат в кожата, което прави ухапването от сколопендра особено болезнено.

За да се предпазите от нежеланите срещи с тези неприятели, е важно да ги разпознавате по тяхната външност и да предприемете незабавни мерки за тяхното унищожаване, след като ги откриете.

Къде се крият?

Те обичат тъмни и влажни места. В домовете те намират убежище под плочките в банята или кухнята, във влажни тавани или изби, както и в пролуки между стените или в други скрити процепи.

Къде да обработим с препрати против сколопендра скрипя

Как да се отървем от сколопендрите?

За да се отървете от сколопендрите, е препоръчително да комбинирате няколко изпитани метода:

ДДД фирма

Професионалните фирми за дезинсекция и дератизация имат богат опит и разполагат с ефективни препарати за борба с различни вредители. Те могат бързо и безопасно да ви отърват от проблема и да ви дадат препоръки за защита и превенция.

Пръскане с препарати

Има няколко ефективни препарата, които ще ви помогнат да се отървете от тях. Те са познати както в професионалните среди, така и в домакинствата:

  • айкън – изключително ефективен срещу различни видове вредители, но трябва да се използва внимателно, като се спазват указанията на опаковката;
  • фендона – това е още един препарат, който е изпитан в борбата срещу сколопендрите. Той работи чрез контакт и проникване и убива вредителите.

За да се отървете успешно от сколопендрите, трябва да бъдете упорити и да работите последователно. Професионалните услуги са винаги добра опция, но самостоятелните действия с правилно подбраните препарати също могат да дадат добри резултати. Важно е да поддържате дома си чист и сух, за да не създавате благоприятна среда за развъждане на тези вредители

Препарати за унищожаване на сколопендра (скрипя)

Назад към всички новини