Как да се отървем от съселите?

Съселите или по-известни като сънливци са дребни гризачи, които ако се заселят в къщата, могат да ви изнервят максимално. Те са изключителна напаст и трудно могат да бъдат прогонени, щом веднъж са се нанесли. Това обикновено се случва през пролетта, като прокопават дупка в тавана или подпокривното пространство. След това започват да гризат всичко, което намерят. 

Съселите са нощни животни и съответно са активни в късните часове от денонощието. Няма да ви оставят да спите на спокойствие с шума който произвеждат. Те ще унищожат кабели, гипсокартон, ще направят дупки в тавана и други подобни поразии. Важно е по най-бързия начин да се отървете от тях.

Как да се защитим от съселите >> Зашита от съсели

Кога най-често се появяват съселите?

Ако никога не сте срещали сънливец, има вероятност да го объркате с мишка или катерица. Животинката е много симпатична с пухкава опашка и бяло коремче. Както подсказва и името им, те спят през цялата зима. Събуждат се през пролетта и стават изключително активни и досадни. 

Съселите ще се появят в дома ви, като прокопаят дупка в тавана или салкъма и се настанят трайно. Освен там, могат да слязат и по етажите да влязат в гардероб или дрешник, мазе, складово помещение или другаде. Да се отървете от тях никак не е лесно, но с малко търпение и находчивост ще се справите.

Щетите, които могат да причинят

Спокойно може да наречем тези животинки напаст, защото те унищожават всичко до което се докоснат. Хранят се с плодове и ядки, но също така изгризват, каквото видят на пътя си. Това могат да бъдат мебели, обувки, дрехи, всичко каквото съхранявате на тавана, изолацията, дограмата, стени и най-страшното кабелите. 

Съселите не се плашат от хората и това е причината да ги разгледате добре и да установите присъствието им. Шумът, който предизвикват, е невъобразим. Уринират навсякъде и е възможно да пренесат бълхи в къщата. Проблемът с тях е много голям и трябва да намерите начин да се отървете възможно най-бързо.

Как да се справите със съселите?

Борбата с тях е неравна, тъй като се славят като много интелигентни животинки, които знаят как да се крият. Има различни средства, с които може да опитате да се отървете от натрапниците:

  • чрез димки направени от сухи листа – гоненето им по този начин, може и да има частичен успех, но трябва да сте упорити и съответно да включите и други методи;
  • спрейове и различни професионални препарати – понеже това са хитри вредители е важно да се действа комплексно, за да се отървете от присъствието им;
  • ултразвукови уреди – модерни устройства, чиито звук дразни съселите и ще ви отърве от тях;
  • капани – има хуманни, които само залавят животното и такива, които го унищожават. 

Въпреки че сънливецът може да ви изглежда симпатичен, той е вредител, от който трябва да се отървете, за да не разруши имуществото и спокойствието ви.

Чрез своята ловкост и хитрост той може спокойно да свикне с ултразвука или да заобикаля отровата. Известни са случаи на съсели, които умело избягват всякакъв вид капани. За да се отървете от натрапника, трябва да бъдете изключително търпеливи и да изпробвате абсолютно всички възможни методи. Важно е да разтребите тавана, за да не дадете възможност на гризача да се крие и да ви досажда. 

Бързата реакция е тази, която ще помогне да не бъдат нанесени прекалено много щети на имота и покъщнината ви. Ако почистите добре и запушите всички цепнатини, няма да дадете възможност на сънливеца да намери благоприятна територия, на която да се засели. Снабдете се с качествени капани, димки, уреди с ултразвук и в краен случай отрова. Ще прогоните натрапниците, само ако подходите светкавично и умно. Те все пак с животни, които могат да бъдат уловени и прогонени от мястото.

Назад към всички новини