Как да се отървем от охлювите в градината?

Пролетта е времето, в което всички градинари отново се захващат за работа. Но заедно със слънцето и честите дъждове, из градините се появяват и някои неприятели. И ако в детските книжки охлювите са любим герои, то в реалността могат да се окажат вредители, особено ако имате градина или двор. 

Местообитание и размножаване на охлювите

Охлювите обичат влажна и сенчеста среда, което прави градините идеално място за тяхното развитие. Денем се крият под растения или дървени отпадъци, а нощем е времето им за лов. 

Техните яйца са полупрозрачни и обикновено може да ги намерите заровени в почвата - под листата на растенията или в скрити пукнатини. Вероятно е да откриете от 20 до 100 яйца струпани на едно място, които се излюпват в рамките на няколко седмици.

Нещо, което със сигурност трябва да споменем, е, че те са хермафродити – притежават и женска, и мъжка полова система. Това им дава възможността да се чифтосват с всеки друг охлюв. Този факт обяснява, от своя страна, бързината, с която те се размножават.   И двата индивида снасят яйца, след като приключат с половия акт. Всичко това допринася за разрастването на популацията им.

Защита от охлюви в градината>>топ продукти>>топ цени

Какви вреди могат да нанесат охлювите в градината?

Те нападат предимно млади, нежни стъбла, листа и цветове. Именно затова, най-често засегнат е разсадът, който е свръхделикатен и редовно бива унищожаван. Това драстично може да забави развитието на градината ви и производството на здрави растения. 

Дори и да не нападнат разсада, охлювите могат да направят негодни за консумация вече развити растения, като маруля, зеле, ягоди и други крехки продукти.

Методи за справяне

Охлювите могат да навредят сериозно на растенията ви, ако не вземете своевременни мерки. В случай че полагате грижи и предприемате съответните превантивни действия, ще може да запазите растенията си здрави. Има няколко практични начина за борба, с които ви препоръчваме да се запознаете:

  • народни методи за борба с охлювите – много е важно да поддържате градината. Необходимо е сезонно разрохкване на почвата, както и постоянно почистване от плевели. Докато растенията са още малки, поливайте градината само на необходимите места. В случай че искате да се предпазите по безвреден начин, може да използвате бабини рецепти за разтвори за измиване на насажденията – с амоняк, сода, бира, мед, горчица, натрошени яйчени черупки, лют пипер, ароматни растения и масла и други;
  • поставяне на адхезивни медни ленти – те са дълготрайни и нетоксични. Работят на следния принцип – когато медта влезе в контакт със слузта на охлюва, се създава лек електрически заряд. Той е неприятен за тях и ги кара да се отдръпнат от лентата, а не да я преминават;
  • поставяне на капани – освен медните ленти, има и други опции за капани, било то домашни или професионални. Някои от най-известните примамки са течните капани (съд, пълен с бира, мая, сода или купен препарат), както и поставянето на дъски или обелки от грейпфрут, където влечугите ще търсят убежище;
  • биологични средства – може да помислите за физически бариери в градината, които да възпрепятстват нашествието на охлювите. Друга много добра опция е да създадете добри условия за живот на градински животни, които се хранят с охлюви, като птици, жаби, таралежи. Може да поставите хранилки и къщички за птици;
  • химични средства – когато става дума за градина, в повечето случаи се предпочита борбата с биологични средства. Ако нашествието е прекалено голямо, може да прибегнете и до някои химични продукти, като примамки с железен фосфат, металдехид, както и други пестициди на желязна основа. Ако пръскате с подобни продукти, бъдете изключително внимателни и винаги четете указанията предварително;
  • репеленти за отблъскване – ако нищо от горните средства не е проработило, може да се доверите на нашия специализиран онлайн магазин, от който да закупите препарат. За най-добри резултати – съгласувайте избора си със специалист в областта.

Капани за охлюви>>топ продукти>>топ цена

Имайте предвид, че който и метод за превенция да изберете, трябва да има последователност и методичност на третирането. Редовното прилагане на отблъскващо вещество, в комбинация с добри грижи, може да защити градината ви и да ви осигури една здрава и плодородна година.

Назад към всички новини